Calvados Pays d’Auge – Roger Groult / VS20-slot

27 ha boomgaarden – Appellatie : Calvados Pays d’Auge

Een unieke knowhow die al 5 generaties lang van vader op zoon wordt overgedragen. De ciderappels worden geoogst in de boomgaarden van het landgoed (natuurlijk gedraineerde kleigronden, beschermd door het bos) en vervolgens met de hand geselecteerd en gesorteerd voordat ze worden geperst: 25 variëteiten, bittere en bitterzoete appels vertegenwoordigen 70% van de productie (l’Antoinette, la Fréquin Rouge, la Bisquet en la Moulin-à-Vent), zoete appels (Bedan en Noël des Champs) 20% en zure appels (Rambaud, René Martin) 10%. De cider vergist langzaam op natuurlijke wijze en rust dan enkele maanden op fijne moer alvorens te worden gedistilleerd. De dubbele distillatie wordt vervolgens uitgevoerd in de 3 kleine “ijzeren” distilleerketels die alleen boven een houtvuur worden verwarmd om een alcohol te verkrijgen die meer geconcentreerd is in aroma’s en smaken. De lange rijping in eikenhouten vaten en de zorgvuldige menging (waarvan verschillende medailles hebben gewonnen) geven de nectar eindelijk zijn mooie kleur en al zijn smakelijke eigenschappen. Dit traditionele en authentieke productieproces heeft Roger Groult Calvados een internationale reputatie bezorgd. In maart 2016, net als in 2014, ontvangt Jean-Roger Groult in Londen de titel van Beste Calvados ter wereld voor de Réserve 3 ans d’Âge.

Dit familiebedrijf ontstond in de 18e eeuw toen de familie Groult zich vestigde in Clos de la Hurvanière, een prachtige boerderij gelegen op de hoogten van het Pays d’Auge. Enkele decennia later besloot Pierre Groult (1830-1918) zijn cider te destilleren en de daaruit voortvloeiende brandewijn in eikenhouten vaten te laten rijpen: Groult Calvados werd geboren en kreeg een Eerste gouden medaille in 1893.

De distilleerderij wordt beheerd door Jean-Roger Groult, die de dubbele destillatie op houtvuur en andere traditionele methoden bestendigt en innoveert, om zo de reputatie van het landgoed te versterken. “Geïmpregneerd sinds mijn kindertijd, was het normaal dat ik de distilleerderij na mijn vader overnam. Vele stadia liggen me nauw aan het hart maar de distillatie is het sleutelmoment waarop de transformatie plaatsvindt, dan komt het zeer nauwgezette werk van het verouderen en mengen, om een product te verkrijgen dat we willen bottelen”.

De innovatieve geest: eind 2016 krijgt het assortiment een nieuwe verpakking en drie bijzondere Calvados, gerijpt in Jurançon (van Domaine Cauhapé natuurlijk), Sherry en Whiskyvaten. Groult Vénérable Calvados wint de titel van Beste Calvados ter wereld op de “World Calvados Awards 2019”.

Roger GROULT – www.calvados-groult.com