Castello di Bolgheri

De pioniers van de Bolgheri DOC hebben de laatste decennia grote navolging gekregen en tellen momenteel een 40-tal wijnbouwers in hun omgeving. De initiatieven van San Guido omvatten thans meer dan 3200 acres aan wijngaarden waarvan ruim 2/3 de appellatie Bolgheri DOC draagt.

De origine van het Castello di Bolgheri gaan terug tot in de vroege 16de eeuw toen de hertogen van Gherardesca er een eerste vestiging optrokken. Enkele aanpassingen en de versterking van de burcht met aanleg van een wijnkelder dateren uit de 18de eeuw. Het is pas in 1895 dat de toegangstoren werd opgetrokken door de hertogen Zileri dal Verne, hertogen die ondanks hun naamwijziging de 30ste generatie van de Gherardesca’s vertegenwoordigen. Samen met de toren werd ook een lijnrechte cypressenlaan aangelegd van meer dan 5 km lengte. Deze laan werd wereldberoemd door een gedicht van Giosuè Carducci, schrijver en poëet die in 1906 de Nobelprijs voor literatuur in ontvangst mocht nemen.

Het wijndomein omvat 130 ha waarvan 50ha wijngaarden en 7000 olijfbomen. De recente aanplantingen van Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Syrah en Petit Verdot zijn specifiek op de Bolgheri DOC afgestemd. De ondergrond is een dominante zand-klei compositie met alkine gesteente, vroegere sedimenten van de zee. De wijngaarden liggen op een gemiddelde hoogte van 70m boven het zeeniveau en genieten van het zeeklimaat van de Tyrrheense zee, amper 10 km verwijderd.

Castello di Bolgheri – DOC Bolgheri superior:

Selectie van de beste wijngaarden rondom het kasteel, het is de betrachting om een elegante wijn te produceren met grote persoonlijkheid die de lokale terroirs prettig illustreert.

Melange van Cabernet Sauvignon, Merlot en Cabernet Franc, aanplantingen van 6500 voet per ha met een opbrengst van 5000kg/ha. Manuele oogst begin september met start van de Merlot, nadien Cabernet Franc en Cabernet sauvignon begin oktober. Handmatige selectie van de druiven en maceratie van 25 tot 30 dagen. Most fermenteert in inoxvaten onder gecontroleerde temperatuur en rijpt nadien 20 maand op eiken vaten en 12 maand op fles.  Zorgt voor een leuke aciditeit, zachte tannines en stevige kleur.

Varvara – DOC Bolgheri

Naamgeving is hulde aan barones Varvara Wrangel, geboren in Oekraine en echtgenote van hertog Ugolino della Gherardesca, grootouders van de huidige eigenaars. Is een melange van Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah en Petit Verdot met 6500 voet per ha en een opbrengst van 8000kg/ha.

De manuele oogst gaat begin september van start met de Merlot, nadien volgen de Syrah en Cabernet Sauvignon om begin oktober te eindigen met de Petit Verdot. Ook hier een handmatige selectie van de druiven bij aankomst in de chai, na de maceratie en fermentatie volgt een rijping van 12 maand in barriques die wordt afgesloten met een eindrijping van minimaal 6 maand op fles. Het is een wijn met elegante tannines met complexe aroma’s in de neus, terwijl in de mond een fruitig aureool van rode vruchten ontstaat. Charmante en delicate toetsen van kreupelhout ondersteunen de dieprode kleur.