Côtes du Rhône: Domaine Réméjeanne – Sabran

Wijndomein dat zich uitstrekt over 35 ha op heuvelruggen van de rechteroever van de Rhônevallei, wijngaarden met mooi zongerichte percelen en een onbeperkt en benijdenswaardig uitzicht op de Mont Ventoux. Een proeverij  van de wijnen van dit domein met op de achtergrond een ander monument van de Provence, met name de Pont du Gard, zorgt voor extra diepgang en degustatiepret.

De wijngaarden van  dit domein zijn veelal omgeven door dichte bebossing waardoor ze nauwelijks buren hebben maar vereisen anderzijds heel wat manuele arbeid. Bij het onderhoud van de wijngaarden worden geen pesticiden gebruikt zodat de wijnen maximaal de eigenschappen van de terroirs kunnen weergeven. Bovendien zorgt de ondergrond, grès calcaire, voor een leuke frisheid en onverbloemd karakter van de wijnen.

Handenarbeid, manuele oogst, natuurlijke gisten en een lange maceratie zijn andere parameters die deze wijnen in zich dragen, parameters die toelaten dat de wijnen zich optimaal en zelfstandig kunnen ontplooien. Alle wijnen van dit domein hebben het certificaat ‘agriculture biologique’.

Wijndomein Réméjeanne maakt eveneens deel uit van de Toques Vignerons Paysans, een vereniging van 12 wijnboeren uit het zuidelijk deel van de Rhônevallei. Hun objectief is het delen van kennis en ervaring zodat ze allen, hun terroirs en wijnen kunnen verbeteren door het stelselmatig verhogen van de kwalitatieve notmen.

Op de proeftafel:

Les Chèvrefeuillles –rosé 2016- Côtes du Rhône

Assemblage van 40% Syrah, 30% Cinsault en 30% Grenache, geteeld op oost en zuid gerichte flanken op een hoogte van 250m. Manuele oogst en manuele tri in de chai met volledige ontsteling en pneumatische persing van de Grenache en Cinsault. Vinificatie bij 18° c gedurende 15 dagen. Rijping op lies gedurende 6 maand

In het glas een lichte maar toch glanzende kleur. In de neus komen aroma’s vrij van klein rood fruit doordrongen van delicate toetsen van perzik. In de mond elegant met een leuke frisheid en aangename afdronk waarbij accenten van aalbessen zich duidelijk manifesteren. Bewaartermijn van 3 à 4 jaar. Past als aperitief, bij kruidige, oosterse en Aziatische gerechten.

Un Air de Réméjeanne – rood 2016 – Côtes du Rhône

Geteeld op terroirs van grès calcaire op een gemiddelde hoogte van 250m, vooral zuid en oost gericht. Assemblage van 80% Grenache en 20% Syrah. Na de oogst volgt een manuele tri aan de chai, prefermentaire koude maceratie gedurende een 5-tal dagen, toevoeging van natuurlijke gist, rijping in betonnen cuves gedurende 6 maand tot één jaar afhankelijk van de oogst.remejeanne-7566

Geeft in het glas een leuke robijnrode kleur. In de neus meteen zeer fruitige en doordringende aroma’s, waarbij bosaardbeien en violetten om beurten de aandacht opeisen. Mooie aanzet in de mond, fijne smaken levendig en fris. Past uitstekend bij grillades en een gekruide keuken, moet relatief fris, 14°C, worden gedronken. Heeft een bewaartermijn van slechts enkele jaren.

Les Arbousiers 2016 – wit – Côtes du Rhône

Geteeld op oostelijk gerichte percelen op 250m  hoogte met een terroir van loess op grès calcaire-ondergrond. Een complexe wijn met assemblage van maar liefst 5 wijnrassen. Roussanne 30% geeft fruitige exotische aroma’s en souplese, Viognier 30% zorgt voor de nodige vetheid en volume, Clairette 20% geeft finesse, terwijl Marsanne 20% de oudering ondersteunt, de Bourboulenc, 10%, de wijn levendige toetsen meegeeft, maar ook accenten van gegrild brood.

Manuele oogst en tri aan de chai, pelliculaire maceratie voor sommige rassen met pneumatische persing. Debourbage en vinifcatie tussen 16 en 18°C gedurende 15 dagen tot één maand, toevoeging van natuurlijke gisten.

Geeft in het glas mooie groene reflecties, in de neus intense florale noten door de inbreng van de Clairette. In de mond leuk evenwichtig, fijne vettigheid en gezellige levendigheid. Past als aperitief maar ook bij vis, wit vlees en kazen. Bewaarcapaciteit van 3 à 4 jaar.

Les Genévriers – rouge 2013 – Côtes du RhôneVillages

Geteeld op terroirs van grès en argiles calcaires ondergrond op een hoogte van 200m van essentieel zuidgerichte percelen. De assemblage is afkomstig van geselecteerde percelen waar ranken van minstens 50 jaar worden weergevonden. 60% bestaat uit Syrah voor de kleur, aroma’s, tannines, frisheid en oudering. 40% Grenache  moet zorgen voor de rondeur, kracht, structuur maar ook elegantie en souplesse. Het rendement van deze wijngaarden is eerder beperkt 15 tot 25 hl/ha waardoor men een sterke concentratie van de aroma’s krijgt, tegelijk met een uitzonderlijke structuur  waardoor dit een ideale bewaarwijn wordt.

Manuele oogst en tri met ontbladering en pigeage, cuvaison van 8 maand bij 28°C en vinificatie zonder sulfer,rijping van minstens 18 maand, na botteling wordt de wijn onder  constante temperatuur in de kelders bewaard in afwachting van de levering.

In het glas een mooie donkerrode robijnkleur. Aangenaam en krachtig in de neus met rijp zwart fruit zoals cassis en myrtilles, maar ook delicate kruidige toetsen en hints van leder. Volrond, krachtig en energiek in de mond met aangename tannines. Mooie lange afdronk, evenwichtig en charmant met een vleugje elegantie. Past bij rood vlees, wild en sterke kazen. Bewaartermijn van 6 tot 10 jaar.