Côtes du Rhône: Vignobles & Compganie – Castillon du Gard

Vanaf 1924 duiken in de Gard, wijnregio in het zuiden van Frankrijk de eerste coöperatieve verenigingen van wijnbouwers op die willen samenwerken om de teelt en de productie te verbeteren, hoewel echt succesrijke resultaten achterwege blijven. In 1963 slaagt Paul Blisson erin om 12 wijnbouwers samen te brengen in CREPVIN, Centre Régional d’Expansion et de promotion des vins des Côtes du Rhône du Gard.

De onmiddellijke omgeving van de Pont du Gard is immers het raakpunt van 3 grote productiegebieden van wijn, nl. Languedoc, Provence en de Rhônevallei. Paul Blisson doet een beroep op architect J. Massotta om een originele wijnkelder te ontwerpen met als slagzin ‘vergeet wat ons scheidt, verstevig onze gezamenlijke banden’.

Een motto dat duidelijke weerklank vindt in de regio en vandaag is uitgegroeid tot een entiteit die 260ha wijngaarden bundelt van tal van coöperanten. Door de overname van Château des Sources, 50 ha, in de gemeente Bellegarde, AOP Costières de Nîmes, is de associatie zelf ook wijnbouwer geworden.

Het hoofddoel is sinds 1963 nauwelijks gewijzigd, nl de lokale boeren de nodige bijstand en ondersteuning bieden opdat de familiale bedrijven zouden kunnen blijven bestaan. De ervaringen die jarenlang werden opgebouwd maken aldus Thomas Giubbi, algemeen directeur Vignobles & Compagnie, juist de rijkdom uit van deze regio. Concreet betekent dit hulp in de uitbouw en onderhoud van de wijngaarden, een verzorgde wijngaard zorgt voor meer en een betere productie. Hulp eveneens bij de vinificatie, betere perceel- en maturiteitsselecte, verfijnde vinificatie, juiste keuzes van gist en aangepaste maceratie zorgen voor betere wijnen. Een hogere kwalificatie geeft betere verkoopsresultaten. Tot slot is er de nodige ondersteuning bij de rijping en botteling, aangepaste assemblages, eventueel een pre-assemblage, kortom een beter eindresultaat. Het delen van de savoir-faire komt niet alleen de individuele familiale wijnboer ten goede maar zorgt tevens voor een grotere naambekendheid van de regio en meer toegang tot buitenlandse afzetgebieden.

De wijnen van Vignobles & Compagnie kunnen opgesplitst worden in 3 onderverdelingen. Les Authentiques zijn soepele en elegante wijnen van hoge kwaliteit. Les Génerationnels is een selectie typische en genereuze wijnen van historische familiedomeinen uit de Rhônevallei die volop de regionale toetsen illustreren.  Les Inattendus tenslotte is een collectie ’prettige’ wijnen die voor het nodige plezier zorgen, complexloos en hedendaags hebben ze een grote toegankelijkheid qua budget en stijl, maar ondersteunen op vlotte wijze de fijnproevers en beantwoorden aan de smaken van talloze wijnliefhebbers…

Op de proeftafel:

Côtes du Rhône – rouge 2016 – Les Authentiques

Assemblage van Syrah, Grenache en Mourvèdre, druiven afkomstig van geselecteerde percelen op een terroir van ronde keien en argilo-calcaire ondergrond. Ontraffeling van de bessen gevolgd door een lange maceratie, traditionele fermentatie in inox met remontages en overgieten, op het einde van de alcoholische fermentatie onderdompeling in de marc. Rijpt twee maand op Franse eik om karakter, finesse en lichte vettigheid te bekomen.

Mooie kleur met aangename accenten in de neus, fijnproeverswijn met lichte hints van vanille. Verzorgde aanzet in de mond, volle ronde wijn met lange afdronk. Moet ofwel jong worden gedronken om volop van zijn fruitigheid te genieten, ofwel moet men hem enkele jaren laten rusten zodat bij het drinken zijn elegantie en finesse zich optimaal kunnen ontwikkelen.

Past bij gevogelte, magret van eend, rood vlees, gerechten met stevige sauzenvignobles-cie-7565

Côtes du Rhône – blanc 2017 – Les Authentiques

Assemblage van Viognier en Grenache blanc, geteeld op terroirs van ronde keien op ondergrond van zand en marnes, gemengd met argilo-calcaire residuen. Nachtelijke oogst om de frisheid optimaal te bewaren met onmiddellijke persing bij aankomst in de chai, fermentatie op lage temperatuur en batonnage op lies fines.

Leuke kleur in het glas, wijn geeft in de neus aroma’s vrij van exotisch fruit zoals mango en ananas, aroma’s die zich mengen met hints van wit fruit en witte bloemen. Weelderige volle mond met aangename fruitigheid maar vooral een overweldigende elegantie die soms wordt doorbroken door subtiele kruidige toetsen, vooral kaneel.

Past perfect als aperitiefwijn, maar vergezeld tevens gegrilde vis en kazen.

Petit Tracteur rose 2017 – Les Inattendus

Assemblage van 70% Grenache, 20% Cinsault en 10% Syrah geteeld op argilo-calcaire terroirs en loess-ondergrond. Onmiddellijke persing en vinificatie op lage temperatuur.

Dit assortiment is het samengaan van een typisch Franse cultuur en moderne concepten waarbij men vooral het ‘plezierige’ effect van de wijn benadrukt zodat men een ‘un art de vivre à la française’ bekomt.

In het glas een leuke kleur van roze rozenblaadjes, complexloos maar eenvormig. In de neus mooie aroma’s van klein rood fruit zoals framboos, aardbei en aalbes. Geeft een knapperige aanzet in de mond, boordevol frisheid met opmerkelijke fruitigheid.

Past bij Provençaalse gerechten, gamba’s en vis.