Cercle des Vignerons du Rhône

Het wijnjaar 2018 gezien door de ogen van de wijnbouwers van Ortas Cave de Rasteau, Cave de Visan en Cave de Sablet-Le Gravillas.

Ortas Cave de Rasteau vinifieerde 21.700 hl. Een grillig maar leuk wijnjaar aldus oenoloog Patrick Paolucci, die specifieert dat de Syrah en Mourvèdre minder beladen waren dan normaal maar wel voor geconcentreerde en rijke kwaliteit zorgden, ook de krachtige Grenache bood een mooie fenolische rijpheid.

Hij specificeert dat de bijdragen voor de wijnstokken van Syrah en Mourvèdre, minder beladen dan gebruikelijk, zijn vertraagd, vanwaar een zeer geconcentreerde en rijpe kwaliteit. De Grenache, het was krachtig omdat het nodig was om te wachten tot de reagerende fenolische rijpheid laat arriveerde.

Na de oprichting vorig jaar van AOP Côtes du Rhône Villages Vaison la Romaine, werd een nieuwe collectie geboren ‘Panorama’, 4 wijnen die zich onderscheiden door geologische selecties en het terroir: een cru, Cairanne en 3 Côtes-du-Rhône Villages Roaix, Vaison la Romaine en Plan de Dieu. Selecties die werden aangevuld door een recente vintage Orior white 2017, die na rijping van 6 à 8 maanden in vaten, net op de markt werd gebracht.

Rasteau is sinds 2010 een Cru van de zuidelijke Rhône-vallei, net als zijn prestigieuze buren, Châteauneuf-du-Pape, Gigondas …

De Cave de Visan bouwt aldus oenoloog Maria Salvini op een wijnjaar met mooie homogene kwaliteit dankzij de mooie Syrah en de grillige maar prachtige Grenache. Zij kijkt vol verwachting uit naar het eindresultaat, haar 1ste jaargang trouwens als enige verantwoordelijke van de Cave de Visan.

De benaming Côtes-du-Rhône Visan is de meest noordelijke van de AOC-dorpen vanwege het hoge percentage Syrah. De teelt van wijnstokken in Visan gaat terug tot de 3de eeuw wanneer de wijnstok onder Probus sterk werd gecultiveerd. Visan is een pittoresk dorpje in de Drôme Provençale: genesteld in het hart van de Enclave des Papes, een eiland van vier gemeenschappelijke vauclusian enclave in de Drôme. Tot de adelbrieven van het domein behoort de pauselijke opvordering van de wijngaarden in 1344.

Cave de Sablet – Le Gravillas biedt een mooie kleur en goede kwaliteit al blijft het volgens oenoloog Frédéric Feschet moeilijk om vooraf het exacte profiel van de wijnen van het millésime 2018 vast te stellen.

De oogst 2018 kwam terecht in een hele reeks tanks met verschillende profielen die de assemblage van de Sabletaines-cuvées mogelijk maken! 2018 toont veel kleur, hoog alcoholgehalte, de eerste proeverijen zijn van goede kwaliteit, hoewel het nog steeds moeilijk is om het profiel van de wijnen te bepalen.

De kelder heeft een lange geschiedenis van generaties en tradities, opgericht in 1935 was hij het werk van drie generaties die het domein in drie fasen uitbouwden. Aan de voet van Dentelles de Montmirail en grenzend aan Gigondas, is het dorp Sablet gebouwd op een heuvel van zandsteen en zand. De wijngaard op zachte hellingen rusten op zandige bodems, ontkalkte rode kleien en grind, en maken de productie van delicate wijnen mogelijk.

.