Champagne Chassenay d’Arce

Chassenay d’Arce is het eerste Champagnehuis dat de certificering Vignerons Engagés heeft verkregen!

“Wij zijn zeer trots de certificering “Vignerons Engagés” te hebben gekregen, waardoor Chassenay d’Arce het eerste Champagnehuis is dat dit label ontving”, zegt Manuel Hénon, General Manager, die de wijnbouwers bedankt voor het werk dat zij hebben verricht en de teams voor hun investering. Een sterk en erkend engagement van Chassenay d’Arce voor duurzame ontwikkeling

De 315 hectare wijngaarden van Chassenay d’Arce, gelegen in de Côte des Bar, strekken zich uit over 12 dorpen. Het bedrijf zet zich volledig in voor een milieubewuste aanpak via de nationale vereniging Vignerons Engagés, waartoe ook RSE behoort.

Wat de biologische wijnbouw betreft, is meer dan de helft van de wijngaarden van de coöperatie al aan het omschakelen, met als eerste resultaat: de jaargang Biomillésime 2013 die in november 2019 werd gelanceerd.

In mei 2021 krijgt Chassenay d’Arce het label Vignerons Engagés: Chassenay d’Arce treedt daarmee toe tot het eerste collectief voor duurzame ontwikkeling in de wijnsector, naast enkele andere innoverende bedrijven. .

Achter het label vinden concrete acties plaats, van de wijnstok tot in het glas!

Realisaties: →81% van het afval wordt gerecycleerd; → Dankzij de bijdrage van het Huis aan de eco-verpakkingen van Adelphe voor op de markt gebrachte producten kon reeds de inzameling van 19 ton verpakkingen worden gefinancierd, d.w.z. de financiering van de selectieve inzameling van een dorp van 364 personen; → vogel- en vleermuisnestkasten zijn geïnstalleerd in de wijngaard en op het terrein; →58 kg kurken werden teruggewonnen en doorgegeven aan de vereniging les Etincelles de Loucas, voor de aankoop van medisch materiaal voor kinderen. → In 2020 bedraagt het waterverbruik van Chassenay d’Arce per liter geproduceerde wijn 2,16 liter (“waterverbruik dat overeenkomt met het verbruik van 78 mensen in Frankrijk”).

Vignerons Engagés is het eerste RSE (Responsabilité Sociétale des Entreprises) -label in de wijnsector. Het werd opgericht in 2020 en verenigt 6 000 wijnbouwers en werknemers uit 8 wijnproducerende regio’s en 90 AOP’s in Frankrijk, die jaarlijks 1,6 miljoen hectoliter produceren, d.w.z. 5% van het nationale volume. Het is gebaseerd op een globaal bestek (gebaseerd op de IS2600-norm en om de 18 maanden gecontroleerd door AFNOR Certification) en 4 fundamentele pijlers : -Actie voor het milieu : -Kwaliteit garanderen van de wijnstok tot in het glas ; -Het grondgebied en het plaatselijke erfgoed ondersteunen ; -Een eerlijke prijs bieden voor de consument en de producent.

“Meer globaal dan een eenvoudige milieubenadering, is het een echte filosofie van duurzaamheid en een langetermijnvisie die door de Vignerons Engagés worden verdedigd. De etikettering van Maison Chassenay d’Arce maakt deel uit van deze visie!” enthousiasmeert Iris Borrut, directeur van de vereniging die Vignerons Engagés beheert.