Champagne Confidences Rosé brut de Chasseny d’Arce

Nadat in juli ll. dit champagnehuis met de nodige luister zijn 50ste verjaardag kon vieren, wisten de keldermeesters tijdens de 12de wereldwedstrijd ‘Meilleurs effervescents du Monde’ in Dijon een meesterlijk succes te boeken. Maar liefst 606 wijnen uit 24 landen werden voor deze competitie ingediend, stalen die gedurende 3 dagen door meer dan 100 experten werden geproefd.

De Champagne Confidences Rosé brut de Chasseny d’Arce behaalde niet alleen een gouden medaille maar werd tevens de grote winnaar van de top 10 met een onbetwistbare eerste plaats.

Confidences brut rosé is een complexe champagne, nauwgezette dosage, charmant, fijn en uiterst elegant. De assemblage omvat 84.5% Pinot noir, 11.1% Chardonnay en 4.4% Pinot blanc. De druiven van de oogst 2009 die voor de bereiding van deze champagne werden gebruikt zijn afkomstig van diverse percelen. De druiven werden zelfs op de percelen zelf geselecteerd. Bij aankomst in de chai worden ze volgens de oude traditionele manier gevinifieerd in thermo gereguleerde inoxvaten met gedeeltelijke stopzetting van de malolactische fermentatie. Vooraleer te bottelen worden 12% rode wijn en 5 % bloedwijn van het huis aan de assemblage toegevoegd. De oudering op fles neemt minstens 4 jaar in beslag en zorgt uiteindelijk voor een dosage van 7g/l waardoor de wijn zijn grote complexiteit kan opbouwen.

In het glas een koraalkleurige mantel met fijne, delicate bubbels die in de neus subtiele toetsen van bosaardbei en blonde, honingachtige tabak laat openbloeien. Naast enkele vluchtige accenten van aromatische kruiden, vindt men her en der ook een vleugje vanille terug. De champagne streelt in de mond de smaakpapillen met ronde en fruitige accenten, soms lichte kruiden maar ontplooit een grote frisheid en elegantie, facetten die met wellust op het voorplan treden. Leuke, lange en stevige afdronk met fijne accentjes van peper en fruit.

Uitgesproken aperitief die ook perfect past bij diverse gerechten zoals gekonfijt lam of magret van eend met geplette bessen. Hij wordt in de boetiek van het wijnhuis, verpakt in houten koffertje, aangeboden aan 54€ TTC.