Champagne Franck Bonville – Le terroir

Oorspronkelijk was het de zee waar de kalkachtige mariene afzettingen zich al meer dan 200 miljoen jaar opstapelen. Deze afzettingen zijn min of meer poreus omdat ze bestaan uit de accumulatie van kalkhoudende micro-organismen (o.a. coccolieten) die aanleiding geven tot krijt. Dit krijt bezit dus eigenschappen van doorlaatbaarheid en capillariteit die essentieel zijn voor de beworteling van de wijnstok en een constante hydratatie bevorderen die gunstig is voor de ontwikkeling van de wijnstok.

Onder het gewicht van de accumulatie van deze sedimenten stort het Parijse bekken in zijn centrum in. De opeenvolgende lagen sediment vormen een structuur die lijkt op een stapel holle platen. In de Vogezen en de drempel van Bourgondië worden de hellingen steil genoeg voor de erosie van de rivieren en onthullen de “Cuesta” kusten van hardere sedimenten.

Tijdens de ijstijden maken de steilste reliëfs plaats voor zacht glooiende hellingen waarop de Champagnewijngaarden rusten: – de Côte de l’île de France (Montagne de Reims, Côte des Blancs en Sézannais); – de Côte de la Champagne (Vignoble de Vitry le François en Montgueux); – de Côte des Bars (Vignobles de Bar sur Seine en Bar sur Aube).

Côte des Blancs:

Dit deel van de Champagne beslaat vandaag de dag 2500 ha, het wordt gekenmerkt door de extreme zuiverheid van het krijt, het bouwland bedekt slechts enkele centimeters van het moedergesteente. De mooiste Chardonnay van de Champagnestreek, ook wel bekend als de “Grands Blancs”, worden hier geteeld.

Het is in het hart van dit juweel van Champagne dat we de meest gewilde terroirs van Cramant, Avize, Oger en Mesnil sur Oger vinden. In de loop der jaren hebben we gemerkt dat de druiven van deze regio goed kunnen gisten op de fles, een fenomeen dat niet ontsnapt was aan de talenten en de scherpzinnigheid van de beste wijnbouwers van Avize, een vlaggenschip van meer dan 400 wijnbouwers die de 270 hectare van een terroir delen waarvan de roem tot op de dag van vandaag is blijven groeien.

Elegantie van Chardonnay: het vruchtbare huwelijk tussen terroir en druivenras:

Deze druivensoort behoort tot de grote geschiedenis sinds het eerste plan van Chardonnay in 1239 uit Cyprus werd teruggebracht na de terugkeer van de 6e kruistocht door Thibaut IV, graaf van Champagne. De wijnbouwers van de Côte des Blancs, die aan het einde van de 18e eeuw toestemming kregen om hun eigen champagnes te maken, waren de eersten die, onder dwang van de omstandigheden, een champagne produceerden die uitsluitend van Chardonnay was gemaakt. Na tientallen andere druivensoorten empirisch te hebben verlaten, hebben ze in de loop van de tijd de druiven behouden die dit zeer bijzondere terroir het beste tot uitdrukking brengen.

Het is de enige witte druivensoort met wit sap in het Champagnegebied, best aangepast aan de kalkrijke ondergrond en drukt zijn fijnste en meest elegante kenmerken uit op deze precieze locatie. De meest frequente smaakmakers zijn de tonen van citrusvruchten (grapefruit, sinaasappel, citroen), wit fruit (banaan, perzik, appel, kweepeer of peer) om te evolueren naar aroma’s van boter, brioche of hazelnoot voor meer gerijpte wijnen.

Het krijt geeft hem mineraliteit, finesse, frisheid en elegantie. Een levendigheid die door de jaren heen in de kelders zal worden afgerond om ruime, royale en complexe wijnen te verkrijgen. Aroma’s van kreupelhout, truffel en cantharellen bespelen de neus en maken in de mond plaats voor aroma’s van gedroogde abrikoos, kweepeer, honing en geroosterd brood.

Afhankelijk van de vintage merken we ook een evolutie naar voluptueuze en royale gebrande noten (koffie, mokka, chocolade) die gepaard gaan met een frisse en delicate afdronk.

Op de proeftafel:

PRESTIGE – Grand cru – blanc de blancs

Natuurlijke witte elegantie – Assemblage: oogsten 2015 (50%) – 2014 (50%). -Terroir : Avize Grand Cru – Chardonnay: 100% – Botteling: maart 2016. – Dosering: 6,67g/L.

Fijne bubbels banen zich een weg door een diepgeel gewaad om zich te mengen tot een fijn en elegant kordon. De neus is rijk en royaal en biedt een boeket van vanillegeuren die evolueren op aroma’s van brioche.

Het gladde en romige schuim maakt de mond zowel vet als elegant. Deze mentholische kant herinnert ons aan de typische frisheid van Chardonnay met brioche-noten uit de grote terroirs van de Côte des Blancs.

Ideaal als aperitief, maar evenzeer een prestigieuze cuvée die perfect zoute en zoete creaties begeleidt.

EXTRA – BRUT – Grand cru – blanc de blancs

Natuurlijke witte elegantie – Mélange : 2012 (100%) – Terroir : Avize Grand Cru – Chardonnay: 100% – Botteling : maart 2013 – Dosering: 2,5g/L

Alleen wijnen waarvan de rijkdom en complexiteit door het wijnoogstjaar en de jaren rijping in de kelder aan strenge normen beantwoorden, kunnen zonder dosering worden geproefd. Dit is het geval voor deze cuvée, uit de jaargang 2012, die in zijn pure vorm gewaardeerd moet worden.

Mooi kordon, fijne en hardnekkige bubbels, charmante rijpheidsnotities in de neus. De mineraliteit van de lage dosering stelt men beslist op prijs. De mond is fris, delicaat, romig en zeer complex. De lange afdronk geeft een gejodeerd of zelfs zout gevoel dat ons kalkhoudende terroir kenmerkt.

Deze Extra Brut cuvée is rond, krachtig en royaal en zal zoals veel Blanc de Blancs vooral als aperitief worden geproefd. Sublieme compagnon bij oesters, sint-jakobsschelpen of per definitie met een lekkere kreeft.

PUR OGER – Grand cru – Blanc de Blancs

Natuurlijke witte elegantie – Mélange : 2012 – Terroir : Oger Grand Cru – Chardonnay: 100% – Botteling: april 2013 (gekurkt) – Dosering: 2 g/L

De neus is open met weelderige aroma’s, hints van een gulzige vanillegeur. Relatief dominante ananasgeuren relatief kunnen het vanillestokje evenwel niet verdringen. Het gehemelte is rond, lekker en rijk. Het is een consensuele wijn, heerlijk in evenwicht gebracht door de relatieve jeugd van het jaar 2012.

Altijd ideaal als aperitief, gaat de rondheid van deze vintage uitsluitend afkomstig van de beste Oger Chardonnays perfect samen met licht romige sint-jakobsschelpen.