Wat zegt de dop over de wijn?

Natuurkurk, schroefdop, plastic kurk en zelfs glazen stoppers. Er bestaan tegenwoordig veel manieren om een wijnfles mee af te sluiten. De natuurkurk was lange tijd de norm, maar voldeed ook niet altijd goed. Er werd gezocht naar alternatieven en tegelijkertijd werd de kwaliteit van natuurkurk verhoogd. Maar is de één nu beter dan de ander?

De onmisbare plop

Voor veel wijnliefhebbers is en blijft natuurkurk het beste. Die onmiskenbare ‘plop’ wanneer de kurk uit de fles komt, is onmisbaar volgens velen. Maar toen op een gegeven moment de vraag naar natuurkurk steeg, steeg ook de druk onder de producenten om de prijs te verlagen. En zoals dat ook gaat met veel andere producten, kwamen er kwalitatief steeds slechtere kurken op de markt. Gevolg was dat er naar alternatieven werd gezocht en die ook werden gevonden. Dat resulteerde vervolgens weer in de verbetering van de natuurkurk.

Schroefdop

Een schroefdop wordt vaak geassocieerd met saaie, goedkopere wijnen, maar dat klopt niet. Er zijn genoeg wijnmakers die kwalitatief goede wijnen maken en toch kiezen voor een schroefdop. Een dergelijke dop laat immers weinig tot geen zuurstof door en dus is er weinig kans op oxidatie. Tegenwoordig zijn schroefdoppen zelfs zo vernuftig gemaakt dat het ademende vermogen van een schroefdop geheel naar wens gemaakt kan worden. Veel wijnmakers in Nieuwe Wereld landen gaan steeds vaker over op de schroefdop. Al zal dit in de oude, gevestigde wijnlanden zoals Frankrijk nog wel lange tijd duren.

Kurk in de wijn

Een wijn met ‘kurk’ wil niet zeggen dat er deeltjes van de kurk in de wijn drijven, maar dat de wijn besmet is met het stofje TCA. Dit zorgt voor een onaangename geur en smaak en is niet meer uit de wijn te krijgen. Waarom dit met kurk aangeduid wordt, is omdat de kurken vroeger op een andere manier werden gereinigd, wat er voor zorgde dat TCA kon ontstaan. Door nieuwe reinigingstechnieken is de kans op TCA drastisch verkleind. Maar TCA kan ook voorkomen in een wijn met een schroefdop of een andere flesafsluiting. TCA kan ook voorkomen in de wijnkelder zelf, in pallets en in kisten. Zo kan zelfs de beste rosé wijn kurk bevatten. Gelukkig zorgen nieuwe vinificatietechnieken er voor dat we het grootste gedeelte van de tijd gewoon kunnen genieten van een goed glas wijn. Of dit nu met een kurk of met een schroefdop is. Ga dus gerust op zoek naar een mooie wijn promotie en laat de wijn u smaken.