Champagne Piper-Heidsieck: cuvée ‘Essentiel by …’

De aanstelling van Emilien Boutillat tot keldermeester van het champagnehuis ¨Piper-Heidsieck en de lancering van de cuvée ‘Essentiel by Jean-Phi’, chef van resto 1040 Sofitel Europe Brussels waren redenen te over om Piper-Heidsieck’s segment ‘Essentiel’ in de kijker te stellen.

Emilien groeide op in een wijnbouwersfamilie en toonde vrij snel belangstelling voor het wijngebeuren. Niettemin opteerde hij voor een opleiding ‘agronomie’ omdat hij er zich bewust van was dat de productie van deugdelijke wijnen grotendeels afhankelijk is van een natuurlijke en gezonde wijngaard. Het is pas na afloop van deze studies dat hij zich in de wijnteelt verdiept. Hij is een tijdlang actief o.m. in Château Neuf-du-Pape, Château Margaux vooraleer hij meer dan 3 jaar op ontdekking gaat in de Nieuwe wijnwereld o.m. in Nieuw Zeeland, Chili en Argentinië om terug op Franse bodem te belanden.

De nieuwe keldermeester wil bij Piper-Heidsieck de strenge kwaliteitsnormen optimaal toepassen en rekent hiervoor op het respect voor het product en de trossen als basis. Deze moeten het resultaat zijn van een duurzame teelt. Een100% zuivere bio-productie is aldus chef Boutillat niet realiseerbaar omdat er steeds elementen meespelen die men zelf niet in handen heeft, zoals de productie- en teeltbenadering van aangrenzende percelen eva. De chef ijvert er wel voor dat ieder productiestadium verloopt volgens de principes van een verantwoorde teelt waardoor men uiteindelijk niet alleen een meer efficiënte teelt, maar ook een uitgesproken milieuvriendelijke teelt bekomt.

Piper-Heidsieck biedt een historisch en traditioneel gamma champagnes boordevol millésimes. Parallel loopt het gamma ‘Essentiel’ dat kwalitatief op een even hoog niveau staat, maar vooral een verjongde en populaire aantrekkingskracht heeft. Bij Essentiel geen stokoude millésimes maar champagne op basis van de productie 2014 en 2012 die mede door het label ‘essentiel by …’ De naam wordt ingevuld door designers, mode-ontwerpers chef-koks eva. Trendy en populair dus.

Dit “by…” gamma is in feite een uitloper van de cuvée reserve en de blanc de blancs. Essentiel is voor de keldermeester tevens een gamma waar hij, spelenderwijze met dosages, persoonlijke toetsen en hints tot uiting kan laten komen, facetten die nadien druppelsgewijze ook in het klassieke assortiment worden ingevuld.

Op de proeftafel:

Essentiel blanc de blancs – basis 2014.

Mooie goudkleurige wijn met schuimige kraag van zeer fijne bubbels die weeldering en speels het glas domineren, licht sensueel

Een Chardonnay die fier en statig zijn extra brut karakter onderschrijft en bij afdronk een subtiele en leuke mineraliteit ten tonele voert, ideale opener voor de maaltijd.

Essentiel cuvée reserve – basis 2014

Assemblage van Pinot Noir, Chardonnay en Pinot Meunier. Genereuze fijne bubbels bespelen het middenpalet en brengen de smaakpapillen in vervoering

Populaire champagne in vooraanstaande restaurants in Japan, Singapore, New York en andere wereldsteden maar even populair op cruiseschepen

Is met 6 g suikerresidu een leuke aperitiefwijn die bovendien de ganse maaltijd door kan worden gedronken.

Essentiel by Jean Ri – basis 2014

Degorgement in april 2018, leuke kraag met fijne bubbels en aanlokkelijke kleur

Assemblage van 60% Chardonnay en 40% Pinot Noir met forse aanzet en delicate licht gerookte hints die overgaan in gezellig fijne aroma’s met subtiele toetsen van granny smith en verse ananas.

Essentiel cuvée reserve – basis 2012 magnum

Mooie fruitige ragfijne belletjes met weelderige kraag en feestelijke aanblik

Fruitige aanzet die het ganse palet bespeelt, subtiele hints van gegrilde noten en decliate citrusvruchten

Flirt schaamteloos met langoustines en oesters

Vintage 2012

Assemblage van 48% Chardonnay en 52% Pinot Noir.

Fijne genereuze bubbels met subtiele kraag in het glas, leuk goudkleurig, met frisse verleidelijke aanzet

Aangename toetsen van rijp geel fruit met gezellige en jeugdige afdronk.

Het Essentiel-gamma is even rijk en volwaardig als het traditionele gamma champagnes van Piper-Heidsieck. Het oogt ongetwijfeld jonger en is mede door de “by”- creaties extra aantrekkelijk om zowel een zomers feestje te omkaderen als een speciale gebeurtenis te vieren. Met zijn uitgesproken feestelijke toets, een ideale suggestie om de eindejaarsfeesten met een aparte maar heerlijke en gezellige toets te beleven.