Jean-Philippe Watteyne creëert samen met huis Piper-Heidsieck een nieuwe cuvée

MAAK KENNIS MET ESSENTIEL BY JEAN-PHILIPPE WATTEYNE

De chef uit Mons die aan het hoofd staat van 3 restaurants heeft een boon voor de sprankelende wijnen van het Huis Piper-Heidsieck. Enkele maanden geleden stelde hij er zijn eigen cuvée samen. In samenwerking met de keldermeester van het Huis assembleerde hij een champagne die helemaal aan zijn verwachtingen voldoet. Het resultaat is een sprankelende wijn, een ideale passe-partout die het goed doet van aperitief tot dessert en toch een eigen karakter heeft.

De in de media erg populaire chef Jean-Philippe Watteyne (Top Chef, Les Ambassadeurs, RTBF…) opende recent de gloednieuwe brasserie The 1040 in het Sofitel Brussels Europe. De Bergense chef staat er niet de hele dag achter het fornuis aangezien hij ook de keuken van zijn restaurant Icook in goede banen leidt en tevens de Bistro de Jean-Phi in hartje Mons uitbaat. De plek was ideaal voor de presentatie van zijn cuvée Piper-Heidsieck Essentiel by Jean-Philippe Watteyne, een assemblage van Pinot Noir (55%), Pinot Meunier (30%) en Chardonnay (15%) uit het oogstjaar 2014 die 4 jaar kon rijpen in de kelders van het Huis Piper-Heidsieck. Op het moment van het toevoegen van de doseringslikeur gaf de chef de fles een persoonlijke toets in de vorm van een zegel. De champagne doet het uitstekend bij zowel de fluwelige canapés van het restaurant als de verfijnde gerechten van de chef die nooit om inspiratie verlegen zit.

Op 27 juni presenteerde Jean-Philippe Watteyne zijn champagne aan de pers in aanwezigheid van Emilien Boutillat, sinds een klein jaar keldermeester bij Piper-Heidsieck. De afspraak was dubbel interessant voor al wie zowel van gastronomie als van champagne houdt want naast een ontmoeting met de dynamische en doortastende Jean-Phi was ze ook een ideale gelegenheid om beter kennis te maken met de jonge keldermeester. Dankzij een opleiding in zowel de oenologie als de landbouwkunde kent deze zoon van champagnemakers alle kneepjes van het vak. Van 2014 tot 2018 was hij keldermeester bij de Champagnes Cattier en Armand de Brignac, daarvoor deed hij meer ervaring op tijdens professionele opdrachten in onder andere Zuid-Afrika (La Motte Estate), Chili (Viu Manent), Nieuw-Zeeland (Mud House Winery) en Frankrijk (Château Margaux). Genoeg bagage dus om de uitdaging die verbonden is met werken voor het meest bekroonde champagnehuis van de eeuw tot een goed einde te brengen. Beide jonge creatievelingen – de ene met drank, de andere met eten – vonden elk een prestigeproject waarin ze hun talent konden laten schitteren. De twee atypische maar parallelle parcoursen zet Piper-Heidsieck graag in de verf in een sprankelende combinatie.

De Cuvée Piper-Heidsieck Essentiel by Jean-Philippe Watteyne is uitsluitend beschikbaar in de restaurants The 1040 in Brussel en Icook en Bistro de JeanPhi in Mons.

PIPER-HEIDSIECK: UITMUNTENDHEID HEEFT EEN NAAM

Zelfs uit duizend-en-een cuvées herken je de unieke creatie van een Piper-Heidsieck-champagne onmiddellijk aan de som van de details. Zo zijn er de gouden gloed van de robe van fijne belletjes, de subtiele en lenteachtige neus waarin peer en appel harmoniëren met de aroma’s van citrusvruchten, het zijige karakter en de zalige afdronk. Vanwege die uitzonderlijke eigenschappen is Piper-Heidsieck momenteel het meest bekroonde champagnehuis van de eeuw – Régis Camus werd sinds het begin van de eeuw al acht keer uitgeroepen tot Keldermeester van het Jaar door de jury van de International Wine Challenge – dat regelmatig in de prijzen valt op de meest gerenommeerde internationale concours zoals de Decanter World Wine Awards of de Mundus Vini. Al die jaren werd de unieke stijl van het Huis beetje bij beetje vastgelegd bij het Comité Oenologique. Deze wijnalchemisten zijn verenigd door een gemeenschappelijke passie en werken hoofdzakelijk met uitzonderlijke crus afkomstig van de Montagne de Reims en Côte des Bar. Het zijn de wijnboeren uit deze regio’s die dankzij hun unieke expertise soms al drie generaties lang partner zijn van het legendarische champagnehuis.

#PiperEssentiel #PiperHeidsieck #PiperExperience