Mont à Gourmet – Gouy-lez-Piéton ( Courcelles)

Restaurant Mont à Gourmet in het kleine Gouy etaleert op imposante wijze duizend-en-een seizoengebonden smaken. In het hart van dit dorpje betovert restaurant Mont à Gourmet zowel de meest nieuwsgierige als meest veeleisende fijnproever. Dit alles met een resoluut moderne, gezonde en creatieve keuken. Een ‘carte blanche’ versie van de keuken die door de eigenaar Arnaud Hamoline aan Nicolas Tournay werd toevertrouwd.

Een keuken die de bezoekers de smaken van de dag en van het moment laat ontdekken en herontdekken. Een prachtig adres voor een romantische tête-à-tête, voor valentijn, als eindejaarcadeau maar vooral een adresje voor gewoonweg een lunch of diner, kortom een restaurant voor alle omstandigheden.

In de orkestratie van het pand vinden we Arnaud, de zoon van de eerste eigenaar Alain Hamoline, chef-kok-cateraar, die de hotelschool Institur Notre Dame in Fleurus bezocht. Hier raakte hij bevriend met chef Nicolas Tournay. Arnaud besliste na zelf het restaurant enige tijd te hebben uitgebaat, om de zaak van zijn vader als chef-kok-cateraar verder uit te bouwen in een jonge en innovatieve geest en deed voor de exploitatie van restaurant Mont à Gourmet, een beroep op Nicolay Tournay die volop alle toetsen van de piano en het smaakassortiment bespeelt.

Nicolas Tournay was voor zijn komst in Mont à Gourmet actief in een aantal mooie huizen zoals L’Essentiel in Temploux naast Raphaël Adam, Le Prieuré Saint-Géry in Solre-St-Géry/Beaumont naast Vincent Gardinal en in Au Gré du Vent in Seneffe met Stéphanie Thunus.

Na de restauratie van het grote familiehuis van restaurant-cateraar tot sfeervol en gezellig restaurant in 2016, is restaurant Mont à Goumet in amper twee jaar uitgegroeid tot een serieuze referentie in de regio en ver daarbuiten. Een restaurant dat steunt op een team van enthousiaste en passionele jongeren, een generatie die de hedendaagse keuken in een kwalitatieve en perfecte prijs-kwaliteit verhouding serveert. Het restaurant verdedigt trouwens met succes sinds 10 jaar zijn BIB-gourmand notitie en verstevigt permanent zijn banden met een groeiend vast cliënteel.

Nicola’s keuken steunt op het leidmotief ‘respect voor de seizoenen’ en zorgt meteen voor een grote variëteit in het maandmenu dat kwalitatieve ingrediënten koppelt aan een perfecte versheid. Het ontdekkingsmenu in 3-gangen laat voor elke gang een keuze uit twee mogelijkheden.

De herfst die zich na het huidige zomerreces aanbiedt wordt voor Nicolay andermaal een grasduinende ontdekkingstocht om bij voorkeur regionale ingrediënten met enkele uitmuntende klassiekers te combineren. Welke combinaties de nieuwe kaart omvat wil hij voorlopig niet kwijt, maar vast staat alleszins dat het eens te meer een rijkelijk gestoffeerde verwennerij zal worden.

De business lunch/BIB-gourmand 3-gangen à 32€, volgt dit culinair avontuur en is zonder twijfel een absolute aanrader. De vegetariërs worden in de culinaire uitbouw niet over het hoofd gezien, integendeel. De vegetarische keuken wordt eveneens in alle formules aangeboden. De chef maakt zich sterk dat hij op vraag van de klant ook een gastronomisch vegetarisch menu van 8-gangen kan serveren. Zijn prioriteit is immers de klant te behagen waarbij hij zich graag aan diens verlangens aanpast.

Een andere topper is het dagelijkse zelf gebakken brood met vele smaken. De ‘ster’ van het restaurant is ongetwijfeld de grote kaaswagen, super kwalitatief, waarbij een uitgebreide selectie regionale kazen wordt opgediend.

Inpikkend op een hedendaagse sociale trend, serveert Nicolay ook een selectie heerlijke waters op smaak gebracht met groenten of fruit en huisgemaakt. Een zeer interessante variant op het wijnaanbod waardoor men zonder enige schroom of somberheid, volop en zorgeloos van de maaltijd kan genieten.

Wij lieten bij onze proeverij de chef de vrije keuze en kregen een creatieve en aangename degustatieve maaltijd aangeboden waarbij seizoenproducten en regionale ingrediënten een hoofdrol speelden. De knapperige hapjes bij het aperitief werden gevolgd door een huiscreatie van ‘crabe royal’, getooid met een emulsie van basilicum, yuzu, radicchio en koolraap. Boordevol smaakafwisseling en mooi decoratief.

Als tussengerecht een zeer lekkere en succulente roggevleugel met verfijnd aardappelgarnituur en toetsen van jonge venkel. Mooi verfrissend met eenvoudige maar uiterst lekkere ingrediënten. Nicolay’s hoofdgerecht werd een kip ‘ferme chaussée …’, een rasechte hoevekip met erwtjes, gerookte curry, mimolette aardappel en decoratieve schuimpjes die de malse stukjes kip een aanlokkelijke uitdaging meegaven. Gewoonweg een lekker gerecht!

Degusterend genieten in Mont à Gourmet, ontsnap je niet aan de verleiding van de enorme aanrollende kaaswagen. Een weelde aan regionale kazen koe, geit, schaap …, een geurig assortiment waaraan werkelijk niemand ontsnapt !!!

Tijdens deze proeverij testten we eveneens de waterpairing, een absolute verrassing! Bij elk gerecht werd een leuke en smaakvolle creatie aangeboden. Zonder meer een onbetwistbaar pluspunt die je als BOB, ten volle van de culinaire creaties van chef Nicolay laat genieten.

Restaurant Mont à Gourmet – Place Communale 12 – 6181 Gouy-lez-Piéton

Tel 071-84 74 15 – www.lemontagourmet.be

Gesloten maandag, dinsdag en zondagavond

Culinaire commentaren:

Tasted4you:  4 minutes

jong, passioneel team

heerlijke smaakassociaties

succulente maaltijd

onweerstaanbare kaaswagen

smaakvolle waterpairing mogelijk

Michelin:       BIB gourmand – 2 couverts

intiem en trendy interieur

culinaire verfijning

creatieve gerechten

GaultMillau: 13/20

ambitieus duo

trefzekere producten

persoonlijke creativiteit

productkwaliteit

Delta:             2 mutsen

trendy en cosy restaurant

originele, smakelijke streekgerechten

vernieuwd in 2016, vlotte parking