Château Baudan

Een familiaal domein van zowat 10 ha met 45% Merlot, 52% Cabernet Sauvignon en 3% Petit Verdot uitgebaat door Alain Blasquez. De ranken werden aangeplant op graves met toenaam ‘baudan’, kleine argilo-sableuse gesteenten, originaire uit de regio Listrac die de wijnen een uitgesproken persoonlijkheid meegeven.

Alain was meer dan 15 jaar kaderlid bij Havas vooraleer terug te keren naar het ouderlijk domein. Samen met echtgenote Sylvie herplantte hij meerdere percelen en gaf het domein een nieuwe elan met een link naar het oenotoerisme. Dochter Sophie heeft ondertussen een eigen evenementenbureau opgericht waardoor de bestaande infrastructuur in de nieuwe projecten kan worden geïntegreerd en het oenotoerisme een aantal nieuwe kansen krijgt.

Hoe dan ook, het werk op het domein blijft een familiale aangelegenheid waarbij iedereen, iedereen helpt ondanks het feit dat eenieder enkele specifieke taken moet vervullen. Alain kijkt nog steeds met bewondering terug naar zijn eerste millésime dat hij creëerde, absolute voldoening aldus Alain, maar tevens bewondering en respect voor de noeste arbeid die zijn voorouders moesten opbrengen om een kwalitatieve wijn te maken.

Het millésime 2014 wordt in Château Baudan gekenmerkt door de mooie maanden september en oktober waardoor rijpheid en maturiteit van de druiven in een degelijk wijnjaar kunnen worden gebundeld. Een jonge Listrac past aldus Alain perfect  als fris aperitief vergezeld van charcuterie, terwijl de iets oudere wijnen een ideale compagnon vormen bij kalfscotelet en champignons.

Château Baudan – Alain en Syvlie Blasquez- 33840 Listrac-Médoc

www.chateaubadan.com