Château Chantegrive

Een familiedomein van 112 ha waarvan 96 ha wijngaarden, dat sinds 1985 deel uitmaakt van de Grand Crus de Bordeaux en opgericht werd in 1966 door Henri & Françoise Lévêque. Het wijnhuis kreeg in 2006 door de adviezen van Hubert de Boüard, oenoloog en eigenaar van Château Angelus in St Emilion een nieuwe impuls en verstevigt olv. Marie-Hélène Lévêque o.m. door de Cuvée Caroline zijn faam en reputatie.

Sedert zijn oprichting streeft het wijnhuis naar kwalitatieve eindproducten door enkele simpele ingrepen. Respect voor de natuur met een maximaal evenwicht tussen de ondergrond en de ranken, en een optimaal gebruik van de terroir zorgt voor degelijke druiventrossen. De structuur van de terroirs maximaal behouden, zo nodig verbeteren door een aangepaste begroeiing is een streefdoel. Regelmatige analyses van de terroirs, het domein is opgedeeld in zowat 160 percelen, zijn een noodzaak mede door het feit dat gestreefd wordt naar een lange termijnexploitatie waarbij de gronden niet overhaastig mogen worden uitgeput. Controles op de maturiteit van de druiven, zorgvuldig ontbladering en respect voor de natuur blijven elementen die de oogst beïnvloeden en dus met de nodige precisie moeten worden uitgevoerd.

Dit impliceert dat de oogst deels manueel, deels machinaal gebeurt en men bij aanvoer van de trossen in de chai vooraf weet welke eindbestemming de bessen meekrijgen. Zo verloopt de vinificatie voor Chateau de Chantegrive Cuvée Caroline anders dan deze voor de Graves Blanc Classique, beide gekende witte wijn van Château Chantegrive.

De bessen van de Cuvée Caroline krijgen een koude maceratie vooraleer te worden geperst, na de débourbage volgen een koude stabilisatie en krijgen ze gedurende 9 maand een alcoholische fermentatie op eiken vaten waarvan 50% nieuwe eik. Pas nadien wordt het sap gefilterd en vindt een assemblage 50% Semillon en 50% Sauvignon plaats. Voor de Graves Blanc classique is er een onmiddellijke persing, débourbage en koude stabilisatie met alcolholische fermentatie en rijping op lies gedurende 5 maand met regelmatige batonnage. Na filtering en assemblage volgt de botteling.

Ook bij de vinificatie van de rode wijnen is er een onderscheid in de Château Chantegrive rosé mouet en Grand Rouge classique. Deze laatste krijgt na de alcoholische  fermentatie en een rijping van minstens 12 maand op eik, 50% nieuwe eik vooraleer de assemblage, 50% Cabernet Sauvignon en 50% Merlot plaatsvindt. Bij de rijping op eik doet Château Chantegrive voor beide wijnen een beroep op Franse eik vermengd met slechts een klein percentage Amerikaanse eik, bovendien wordt de Oost-europese eik gezien de minder leuke ervaringen, stelselmatig vermeden.

Op de proeftafel:

Château Chantegrive blanc classique:

Geteeld op zuidelijk gerichte percelen met zanderige terroirs met de aanwezigheid van graves en galets. 6500 ranken per hectare met manuele oogst. Pre-fermentatie en koude stabilisatie waarna fermentatie in thermogereguleerde cuves en productie van 75.000 flessen per jaar.

Leuke gele mantel met mooie frisse neus waarbij aroma’s van acacia en witte perzik vrijkomen. Ook in de mond mooi fruitig met elegante afdronk. Past bij vis, zeevruchten oesters en gegrilde vis.

Château Cuvée Caroline:

Geteeld op zuidelijk gerichte percelen op een zanderige ondergrond waarin heel wat residuen van graves worden weergevonden, de gemiddelde leeftijd van de ranken is 35 jaar en aanplantingen van 6500 ranken per hectare. De manuele oogst krijgt een pelliculaire maceratie, pre-fermentatie en stabilisatie à froid gedurende 3 weken. Fermentatie en rijping op lies in Franse eik gedurende 9 maand met een  jaarlijkse productie van 80.000 flessen.

Mooie gele mantel met gouden schitteringen in het glas. Elegante neus met toetsen van vanille, agrumes, ananas en abrikoos. In de mond een volronde fruitigheid met delicate houttoetsen, bij de afdronk accenten van exotisch fruit en subtiele accenten van munt. Aanrader bij zeevruchten, sint jacobsvruchten, langoustines, wit vlees, kalfszwezerik, zachte kazen en ganzenlever.

Château Chantegrive Cuvée Henri Lévêque:

7000 planten per hectare en rijping gedurende 15 maand op Franse eik met jaarproductie van 6000 flessen. Dieprode robijnachtige kleur die in de neus aroma’s van rood fruit en accenten van vanille prijsgeeft. In de mond meteen een volronde aanzet met stevig karakter en een mix van fijne kruidige accenten en subtiele tannines. Past uitstekend bij rood en gegrild vlees, magret van eend, gevogelte met kruiden, geaffineerde kazen en desserten met rode vruchten.

La Grive rosé by Chantegrive

Assemblage van 80% Merlot en 20% Cabernet Franc afkomstig van geselecteerde oogst waarbij de mout wordt geklarifieerd voor de alcoholische fermentatie, rijpt in inoxvaten met jaarproductie van 16000 flessen.

Zorgt in de neus voor leuke aroma’s van witte bloemen, framboos en aardbei en creëert een fris en fruitig gevoel in de mond met gezellige afdronk. Een elegante rosé die met vrienden kan worden gedronken, past bij een barbecue maar ook bij zeevruchten, salades en fruitige desserts.