Château Crabitey

Dit wijnhuis in Castres, deelgemeente van Portets, bevindt zich midden de bordelaise wijngaarden die indertijd, meer dan 2000 jaar geleden, de bakermat vormden voor nieuwe aanplantingen door de Romeinen, locatie waar de AOC Graves het licht zag.

Château Crabitey heeft alleszins een bewogen geschiedenis achter de rug en stamt uit het midden van de 19de eeuw toen temidden pijn- en kastanjebomen een abdij werd gebouwd. Deze werd in 1868 overgedragen aan de zusterorde Petites Soeurs des Orphelins, onderdeel van de zusters franciscanessen. De opvang van wezen vormden weldra een financieel probleem zodat in 1882 werd beslist om een deel van het domein tot wijngaard te transformeren. Het ganse domein, ruim 28 ha groot, vormt een groot aaneengesloten blok en wordt op de 4 hoeken afgebakend met een standbeeld van de maagd Maria. Ruim 150 jaar lang wordt het domein door de zusters uitgebaat waarbij ze de jongeren laten kennismaken met de wijnteelt in de hoop van hen degelijke wijnbouwers te maken. Toch blijven de financiële problemen de grootste zorg, mede door het feit dat slechts 13 ha worden geëxploiteerd. Uiteindelijk moet de abdij, ondertussen omgebouwd tot opvanghuis in 1982 de deuren sluiten.

Voor de exploitatie van de wijngaarden doet de orde in 1985 een beroep op Ralph de Butler die een aantal grondige wijzigingen doorvoert; nieuwe wijngaarden, 15 ha, aanplant, de vinificatiemethodes vernieuwd en ook de verkoop grondig aanpakt. Château Crabitey op 30 km ten zuiden van Bordeaux op de hogere plateaus van Portets geniet vaan een degelijke en rijke ondergrond met voldoende warmte en vormt mede door de homogeniteit van de terroirs een uiterst geschikt domein.

In 1999 volgt Arnaud de Butler zijn vader op en samen zetten ze de vernieuwing van het domein verder. De wijngaarden krijgen extra aandacht door verantwoorde landbouwmethodes met het besef dat enkel kwalitatieve bessen voor kwalitatieve eindproducten kunnen zorgen. In 2002 wordt een nieuwe chai gebouwd en in 2008 wordt op enkele geselecteerde percelen ook de Cabernet Sauvignon aangeplant.

Ondanks de positieve resultaten die de familie de Butler behaalt duurt het tot in 2009 vooraleer het domein van de congregatie kan worden aangekocht en breekt meteen een nieuwe toekomst aan. Hoewel de zusters het domein definitief verlaten hebben, blijft hun passie en liefde voor de natuur aldus Arnaud een belangrijk item voor de verdere exploitatie en uitbouw van het domein.

Arnaud wil een deel van de gebouwen slopen en andere delen renoveren om ook op het oenotoerisme te kunnen inspelen. Gastvrijheid en onthaal in een ongedwongen sfeer met begrip voor menselijke waarden zullen dan deel uitmaken van de wijngaarden. Hoofddoel blijft evenwel de wijnproductie met heraanplantingen van de oude gedeeltes met aandacht voor de Cabernet Sauvignon. De complexiteit, fruitigheid en elegantie moeten zowel bij de witte als bij de rode wijnen de aantrekkingskracht van de Château verruimen. Om de finesse en elegantie van de wijnen te verhogen werd eveneens 1 ha Petit Verdot aangeplant.

De rode wijnen 2013 van Château Crabitey zorgen voor fijne tannines, mooi volrond en licht vettig, toch moeten ze verder rijpen op fles waardoor hun finesse beter tot uiting komt. De witte Château Crabitey 2015 is fruitig en leuk fris, verleidelijk zonder uitschieters die in meerder combinaties een plaatsje verdient.

Op de proeftafel een verticale degustatie 2001 – 2010 – 2011

Chateau Crabitey 2001: de eerste wijn van de vernieuwde productie, stevige rode kleur in het glas met leuke aroma’s, karaktervolle wijn die in de mond volrond aanzet met heerlijke tannines, aangename aciditeit en mooi complexiteit.

Château Crabitey 2010: aantrekkelijk millésime met fruitige accenten, mooi vettige aanzet en pittige aciditeit, leuke evenwichtige wijn die nu reeds kan worden gedronken, maar ongetwijfeld nog enkele jaren kan rijpen

Chtaeau Crabitey 2011: complex millésime met stevige robijnrode kleur in het glas. Fijne aroma’s met fruitige toetsen, karaktervol met volronde vettige aanzet, toont een mooie ontluikende finesse en elegantie maar moet duidelijk nog enkele jaren ouderen.