Pessac Leognan wijnen: frisheid en complexiteit

Château Valoux – De AOC Pessac Leognan werd in september 1987 opgericht en situeert zich op de voormalige beddingen van de Graves rondom Bordeaux, destijds gekend onder de noemer Beaulieu Prévôtale.

Deze terroirs worden aanzien als de bakermat van de grote wijnen van Bordeaux en de appellatie Pessac Leognan omvat maar liefst 74 kastelen en domeinen verspreid over een 10-tal gemeenten. Alle domeinen genieten van een uitzonderlijke ondergrond met het gevolg dat 16 ervan, waaronder Château Haut-Brion als de absolute blikvanger, de benaming ‘cru classé de Graves’ mogen dragen.

De kwaliteit van de witte en rode wijnen op deze gronden geteeld, vloeit voort uit de erosie die de Garonne, miljoen jaren geleden veroorzaakte. Als surplus geniet de regio van een uitzonderlijk micro klimaat, kortom zorgt het toevallig samengaan van een aantal elementen voor wijnen met leuke aroma’s en specifieke karaktertrekken.

In tegenstelling met tal van andere witte wijnen, zijn de witte Pessac Leognan bijzonder geschikt om te ouderen. Door hun unieke en tegelijk complexe samenstelling kan men ze makkelijk tussen 10 en 20 jaar bewaren. Tijdens hun ouderingsproces krijgen ze een leuke amberkleurige tint, maar ze behouden hun frisheid en levendigheid en etaleren volop hun brede waaier van aangename aroma’s.

In de neus affirmeren zich noten van  linde en brem met gezellige toetsen van honig. In de mond stralen ze een subtiele kracht uit die mooie toetsen van laurier en cassis tot ontwikkeling laat komen. Evenwichtig, vol en rond met lichte suikers blijven ze voldoende ‘droog’ en zorgen voor een aangename afdronk die lange, aromatische tintelingen inhoudt. Als jonge wijnen worden ze met hun tintelende frisheid best gedronken bij zowat 10°C eens 5 jaar en ouder komt hun levendigheid en aroma best tot uiting bij een temperatuur tussen de 12 en 14°C.

De rode Pessac Leognan wijnen zijn een aangename partner bij rood vlees, wild, ganzenlever en kaas. Hun volheid en kracht komen zowel tot uiting in grootmoeders keuken als bij de klassieke en moderne gastronomie. Net als zovele andere grote wijnen associëren ze zich bij het ouderen niet langer met zware en te sterk gekruide sauzen, facet dat ze in hun jeugd best als een absolute challenge aanzien.

De rode Pessac Leognan wijn worden best geconsumeerd bij zowat 18°C, jonge wijnen worden op hun volheid en karakter best gekarafeerd. Het karaferen van oudere rode Pessac Leognan wijn gebeurt best zorgvuldig aangezien een natuurlijk depot onderin de fles niet ongebruikelijk is. De laatste weken van september gonsde het in de regio Pessac Leognan van een enorme bedrijvigheid gezien men na een wispelturig 2016 de oogst aanvatte.

De voorstelling van de Pessac Leognan wit 201’ bracht andermaal de bevestiging van de elegantie die deze wijnen uitstralen. Ze genieten van lichte toetsen van honig en was naast een lichte natuurlijke vetheid en vlotte toetsen van zuidvruchten. Witte wijnen op hout gerijpt zijn iets rijker en complexer dan deze op inox die op hun beurt iets meer frisheid en fruitigheid inhouden.

De witte Pessac Leognan wijnen zijn het resultaat van de Sauvignondruif die voor het aromatisch potentieel, de nodige suikers, gelige kleur en uitzonderlijk bouquet zorgt. De Semillondruif zorgt voor volheid, ronde toetsen en finesse terwijl de Muscadelle in mindere mate geteeld, een aantal fruitige en florale toetsen aan de wijnen meegeeft.

De rode Pessac Leognan wijnen 2012 die nu in het consumptiecircuit worden gebracht etaleren een structurele en harmonieuze elegantie al zullen ze hun hoogtepunt pas binnen enkele jaren bereiken. Voor de rode Pessac Leognan wijnen doet men een beroep op de oudste druif uit de regio Bordeaux, nl Cabernet Sauvignon die voor een uitzonderlijk bouquet zorgt naast de bewaareigenschappen. De Merlotdruif biedt toetsen van rijp rood fruit, verstevigt de kleur en zorgt voor leuke tannines. Merlot en Cabernet Sauvignon zijn perfecte partners zoals uit talloze composities blijkt. Anderzijds brengt de Cabernet Franc extra frisheid, tannines en elegantie. Een extra smaakelement dat in sommige wijnen wordt weergevonden, vloeit voort uit het gebruik van de Petit Verdot, soms ook Malbec of Cot genoemd, een druif met ruim naamassortiment dat voor een gelijkaardig complexer aroma zorgt.