Château Croix du Trale – Haut-Médoc

 

Dit familiedomein van 17 ha bestaat sinds enkele decennia, de eerste schuchtere pogingen dateren uit 1946, en is ondertussen nagenoeg klaar om aan de 4de generatie te worden overgedragen. Het waren destijds de grootouders van Stéphane Négries die het domein oprichtte en hun heil zochten in een domein van 5ha in Saint-Seurin de Cadourne.

Het is vooral dankzij de inspanningen van Stéphane dat het domein zich kon uitbreiden gezien hij enkele nieuwe percelen eveneens op een ondergrond van argilo-calcaire en gravel, kon aankopen. Met Stéphane waaide ook een nieuwe wind door het domein. Hij besliste immers in 2000 om de coöperatie waarmee het domein samenwerkte, te verlaten, om als zelfstandig wijnbouwer een eigen stempel aan zijn wijnen te kunnen geven. Binnen de coöperatieve krijg je aldus Stéphane niet altijd de gepaste waardering voor je inzet en passie. Je eigen bedrijf runnen vraagt extra inspanning maar de return van directe klanten en de aankopers geeft je extra waardering en respect.

Het ganse domein met aanplantingen van Merlot en Cabernet Sauvignon, circa 10.000 planten/ha, beide evenwaardig qua oppervlakte, wordt uitgebaat volgens de AREA-normen (agriculture respectueuse de l’environnement en Aquitane). Een traditionele benadering van de oogst zorgt voor een rendement van 45 tot 50hl/ha goed voor een globale productie van 50 tot 55.000 flessen. Naast de rode Château Croix du Trale die sedert 2011 ook de benaming ‘cru bourgeois’ mag dragen en de rode  ‘Clin d’oeil à ma Mère’ zorgt Château Croix du Trale ook voor de productie van zowat 2500 flessen rosé per jaar, Le Trale Rosé.

De precieze herkomst van de naamgeving is niet te achterhalen, al is de verwijzing naar een voormalig trefpunt aan de Trale, een klein beekje dat door de percelen loopt, vrij logisch en de meest voor de hand liggende oplossing. Wie of wat het trefpunt exact was, blijft voorlopig een raadsel.

Na de oogst en traditionele fermentatie, vinifiëren de sappen in inox tanks. Nadien gaan ze voor rijping op Franse eiken vaten waarvan nagenoeg jaarlijks 1/3 wordt vernieuwd.

Proefnotities:

Château Croix du Trale 2009: leuke stevige kleur met aangename aroma’s van klein fruit en kersen, subtiel gekruid en grote finesse in de neus. In de mond en mooie volronde wijn met intense accenten die de smaakpapillen, mede door de soepele tannines, aangenaam bespeelt.

Château Croix du Trale 2010: biedt in de neus een ruim boeket van aroma’s van zwart fruit met vluchtige toetsen van overrijpe kersen. In de mond een mooi gestructureerde wijn, karaktervol met licht vettige aanzet en fijne tannines bij de afdronk.

Château Croix du Trale 2012/2013: robijnrode kleur in het glas. In de neus ontwikkelen zich fijne aroma’s van klein rood en zwart fruit met vluchtige hints van cacao en tabak.. In de mond volrond, evenwichtig en aangenaam zwevende tannines die zorgen voor verrassende accenten bij de afdronk.

Château Croix du Trale 2016 Primeur: intense aroma’s van kersen, afgewisseld met subtiele kruidige hints. Vettig en volrond in de mond, accenten die samen met fijne tannines duiden op een mooie bewaarwijn.

www.chateaucroixdutrale.com