Eerste verjaardag restaurant Maxime Colin – Kraainem

Maxime Colin blies deze maand de eerste kaars uit van het gelijknamige gastronomische restaurant in Kraainem. Een uitgelezen moment om terug te kijken op de afgelegde weg, de ploeg die hij opbouwde, de verfijnde keuken met zijn eigen stijl waarmee hij een trouw cliënteel wist aan zich te binden. Dit unieke kader met een groot terras dat in Brussel zijn gelijke niet heeft, kon heel wat liefhebbers aantrekken die komen om te genieten van de passende gerechten.

In deze mooi gerenoveerde oude priorij heeft Maxime Colin helemaal zijn draai gevonden. Hij kan rekenen op een perfect ingewerkte ploeg die efficiënt werkt. In de keuken en in de zaal heeft hij 6 trouwe medewerkers (zonder de tijdelijke hulpkrachten) die zorgen voor een mooie gastronomische ervaring voor alle disgenoten. Het beheer van de wijnkelder heeft hij toevertrouwd aan Lionel Vanhaeren met wie de Brusselse gastronomen al konden kennismaken bij de Chalet de la Forêt, de Villa Lorraine en bij Bon-Bon. Deze gepassioneerde sommelier slaagt erin de gerechten van de chef aan te vullen met interessante en gevarieerde wijnen. Wat vrij uitzonderlijk is en daarom ook het vermelden waard: meer dan de helft van de voorgestelde wijnen (een honderdtal) zijn onder de 50 euro geprijsd en daar zijn de mooie ‘appelations’ van gereputeerde wijngaarden inbegrepen.

De lunch voor een zachte prijs (27 of 32 euro, 2 of 3 gangen) en de kundig samengestelde menu’s (een 6 gangen menu voor 78 euro) worden in een gezellige maar verzorgde sfeer geserveerd en gaan mee met de seizoenen en de producten waar de chef graag mee werkt. Een paar voorbeelden: het Wagyu-rundvlees, de Kamamoto oesters, de Sint-jakobsschelpen van Dieppe, de kazen van Luc Vandenhaute of de kalfszwezeriken van de Frieslandboerderij die in de zaal geflambeerd worden met groene chartreuse likeur en al heel wat fijnproevers wisten te bekoren. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de zaal en het terras met 35 couverts regelmatig volzet zijn. Reserveren is aangewezen. Op de benedenverdieping is een vergaderzaal voor 8 personen beschikbaar en op de eerste verdieping is er een grotere zaal geschikt voor 30 personen aan tafel.

Voeg daarbij de grote parking, de gemakkelijke toegang vanaf de Ring en het terras in het groene kader van het park van Kraainem en niemand twijfelt eraan dat Maxime Colin nog vele verjaardagskaarsjes zal mogen uitblazen.

Wij genoten bij onze proeverij van een leuk kruidig en smaakvol horentje met ganzenlever en een pittig zonnig aspergesoepjes met fijne kruiden bij het aperitief, evenals van een glazen potje met garnalen in gelei met fijne espuma à l’ail des oerses. Als voorgerecht een fris en pittig creatief bordje met vers fruit met leuke aromatische toetsen dat de smaakpapillen verlangend naar de andere gerechten liet uitkijken.

De rundstartaar vormde een decoratieve introductie met keurig kruidig garnituur en een crème à la caleté. De wang van lotte kreeg het gezelschap van Mechelse asperges en werd getooid met een beurre blanc aangelengd met een heerlijk schuimpje van oesters en subtiele accenten van kiwi. Een lekkere en uitermate succulente bereiding mede door de extra toetsen van Belgische kaviaar. Succulent!

Even succulent bleef de Canadese kreeft die een tempura van frisse kruiden, groene asperges van Carpentras en fijne mousseline meekreeg. Als afsluiter een mooie rosé gehouden eend uit de Landes, mooi krokant korstje, botermals en fijn romig sausje. Een uitgelezen wijnassortiment gaf de gerechten zo mogelijk nog meer smaak en bood een perfecte ondersteuning waardoor het geheel uitgroeide tot een absolute aanrader.

Maxime Colin heeft in zijn nieuwe stek overduidelijk zijn draai gevonden en transformeert de vroegere ‘Oude Pastorie’ tot een gastronomische halte die op de bucketlist van geen enkele fijnproever mag ontbreken.

Maxime Colin – Pastoorkesweg 1 – 1950 Kraainem

Tel 02-720 63 46 – www.maximecolin.be

Culinaire commentaren:

Tasted4you:  4 minutes

absolute gastronomische aanrader

succulente en mooi uitgebalanceerde gerechten

decoratieve meesterwerkjes

mooie wijnassociaties

Michelin:       2 bestekken

genesteld in tuin van kasteel Jourdain

romantische inrichting

mooi terras

moderne kookstijl

goede producten

mooi samenspel vormen en texturen

GaultMillau:  14/20

persoonlijke creaties

technisch meesterschap

mooi schouwspel in de zaal