Château de Bousval : assortiment wit

Gouttes d’O: 100% Chardonnay – 2022 – Biologisch gecertificeerd

De wijnstokken werden aangeplant in 2014 en worden hier biologisch en biodynamisch met de grootste zorg beheerd. Door onvermoeibaar te werk te gaan, is men in staat om elk perceel bij optimale rijpheid te oogsten. De druiven worden uitsluitend met de hand geoogst van eind september tot half oktober.

De wijn: de druiven worden met de hand gesorteerd, gekneusd en voorzichtig geperst in een membraanpers. Na het bezinken begint de gisting spontaan met inheemse gisten. De wijn overwintert, voor de malolactische gisting in de lente. De keuze van het vat voor de gisting en de rijping wordt geval per geval gemaakt voor elk perceel om hun typiciteit zo goed mogelijk te bewaren (roestvrij stalen vat, amfora, betonnen ei en vat voor 2 tot 4 wijnen).

Een explosie van witte bloemen, met meidoorn en pioenroos in de neus. Dit wordt gevolgd door delicate, frisse aroma’s van witte perzik en pomelo. In de mond combineert Gouttes d’O 2022 de frisheid van de vorige jaargangen met de verleidelijke rondheid en complexiteit van dit uitzonderlijke jaar.

Foodpairing: carpaccio van sint-jakobsschelp, gegrilde zomergroenten of tatin van courgette en feta. De balans van frisheid en rondheid betekent dat je er op veel verschillende manieren van kunt genieten!

Le Petit  gris 100% Pinot gris – 2022 – Biologisch gecertificeerd

De wijnstokken aangeplant in 2014 en worden hier met de grootste zorg beheerd via biologische en biodynamische landbouw. Dankzij het onvermoeibare werk kan men dit kleine perceel Pinot Gris op optimale rijpheid oogsten. Deze uitsluitend handmatige oogsten vinden plaats van eind septemb er tot half oktober

De trossen worden met de hand gesorteerd, voordat ze worden geplet en zachtjes geperst in een membraanpers. Na bezinking begint de fermentatie spontaan met inheemse gisten. Vervolgens overwintert de wijn, voordat hij in de lente een malolactische gisting ondergaat. De rijping gebeurt voor de helft in roestvrijstalen vaten en voor de helft in vaten met 2 of meer wijnen.

In de neus neemt Petit gris je mee in zijn kleurrijke wereld, waar ananas, oranjebloesem en abrikoos je combineren om je mee te nemen op reis. In de mond vinden we alle verrukkingen die de neus suggereert, met een subtiel evenwicht tussen kracht en frisheid.

Deze Petit gris is de ideale begeleider van scheermessen met peterselie of gebakken ganzenlever, vergezeld van gekarameliseerde appels en rozemarijn.

Tout Cru:  100% Chardonnay – 2022 – Biologisch gecertificeerd

De wijnstokken aangeplant in 2014, worden met de grootste zorg biologisch en biodynamisch geteeld. Door onvermoeibaar te werk te gaan, zijn we in staat om elk perceel van ons terroir bij optimale rijpheid te oogsten. De druiven worden uitsluitend met de hand geoogst van eind september tot half oktober

De druiven van de meest kwalitatieve percelen worden zorgvuldig met de hand gesorteerd, voordat ze voorzichtig worden gekneusd en geperst in een membraanpers. Na het bezinken begint de fermentatie spontaan met inheemse gisten in de vaten. De wijn doorstaat vervolgens de winter, voordat hij in het voorjaar zijn malolactische fermentatie ondergaat. De rijping op de totale droesem in het vat duurt tot het einde van de zomer.

De neus onthult eerst tonen van amandel, toast en lichte tabak. Dit wordt gevolgd door aroma’s van vers fruit, met roze pompelmoes en rabarber. In de mond is er een boeiende harmonie en een leuke balans tussen volume, rondheid en frisheid.

De Tout Cru is onbetwistbaar een trouwe metgezel van je zomerse gerechten: de finesse van zeebaars met verse laurierbladeren, het stevige vlees van tarbot of de unieke smaak van Bressekip

Le Naturiste : 100% Chardonnay – 2022 – Biologisch gecertificeerd

De wijnstokken geplant in 2014 en worden met de grootste zorg beheerd in de biologische en biodynamische landbouw. Onvermoeibaar werk stelt ons in staat om elk perceel van ons terroir op optimale rijpheid te oogsten. Deze uitsluitend handmatige oogsten vinden plaats van eind september tot half oktober.

Zonder sulfieten, toevoegingen of filtratie is Naturiste een Chardonnay zonder kunstgrepen. De trossen worden zorgvuldig met de hand gesorteerd, voordat ze worden geplet en voorzichtig in een membraanpers worden geperst. Na bezinking begint de fermentatie spontaan met inheemse gisten. Vervolgens overwintert de wijn, voordat hij in de lente een malolactische gisting ondergaat. De rijping op totale droesem gebeurt in oude vaten van ruim 3 wijnen.

In de neus komen witte bloemen en grapefruit subtiel tot uiting, op de voet gevolgd door perzik en abrikoos. In de mond kan de aanzet licht parelachtig zijn. Deze aanzet maakt plaats voor een mooie rondheid die wordt veroorzaakt door de rijping op de droesem, gecompenseerd door een eigen frisheid en elegantie, die zijn wortels heeft in het Bousvalterroir.

Foodpairing: oesters, ceviche of gegrilde groenten, Naturiste is de perfecte metgezel voor uw zonnige zomeravonden. www.chateaudebousval.be