Château de Daviaud, Clos Notre dame 2015 – AOC Montagne Saint Emilion

Elisabeth Lecomte is geboren in de Landes. Haar grootvader was een groothandelaar en haar familie bezat wijngaarden in Tursan, maar stopte die activiteit nog lang voordat Elisabeth koos voor het beroep. “Ik was 8 jaar toen mijn ouders de wijnstokken uittrokken om maïs en fruitbomen te planten. Dat heeft een diepe indruk op me gemaakt. Ik hielp graag bij het plukken van de druiven en genoot van die mooie momenten samen,” vertelt Elisabeth.

Na haar studies in de landbouw wordt Elisabeth laboratoriumtechnicus voor grote graanexploitaties in Bretagne. Later keert ze terug naar de wijnbouw door haar huwelijk met Marc Lecomte, de 8e generatie van een wijnbouwersfamilie. In 2004 vestigen Elisabeth en haar man zich op het familiedomein van Marc in de Gironde. Elisabeth is erg geboeid door de wijnbouw maar heeft slechts weinig technische bagage op dat vlak. Zij leert al doende, met de hulp van haar oenoloog. Ze krijgt de smaak te pakken, schoolt zich bij en komt uiteindelijk aan het hoofd van het domein. Dat was trouwens altijd al gerund door vrouwen.

In augustus 2011 beslist het echtpaar een eigen domein aan te kopen: Château de Daviaud, 4 ha groot, naast het domein van de familie van Marc. Het nieuwe domein wordt volledig beheerd door Elisabeth. Op de klei-en kalkbodem staan 75% Merlot, 20% Cabernet Franc en 5% Carménère, een druif die zij bijzonder waardeert voor haar kruidige kant – goed voor frisse en evenwichtige wijnen.

“Om moderne en aangename wijnen te maken, die minder rustiek zijn en toch een mooie concentratie bieden, hebben mijn oenoloog en ik gerichte acties ondernomen op de wijngaarden zelf. We hebben de bodem herbewerkt omdat die samengeperst was, we hebben het wieden en de chemische behandelingen beperkt en organisch materiaal aangebracht om de bodem te doen herleven en de wijnstokken een nieuw elan te geven. Elk jaar oogsten we vers fruit om de wijnen van Château de Daviaud een zekere lichtheid en een mooie expressie te geven. Door microoxygenatie – kleine pompjes die gedurende de vinificatie in de vaten worden ingebracht – verkrijgen we aromatische en mooi ronde wijnen, met intense kleuren en mooie tannines. De wijn is expressiever en biedt een langere afdronk.”

Een enorme zucht naar onafhankelijkheid. Elisabeth wil het domein verder uitbreiden en overlaten aan haar twee dochters. De ene studeert economie, de andere oenologie. Op korte termijn wil ze de beplanting met Carménère aanzienlijk uitbreiden tot 1/3 van de productie tegenover 2/3 Merlot.

Op de proeftafel: Château de Daviaud, Clos Notre Dame, 2015, AOC Montagne-Saint-Emilion

Blend: 50% Carménère, 50% Merlot

Rijping: in eiken vaten.

Degustatie: De blend van Carménère en Merlot geeft een frisse en evenwichtige wijn. Mooie intense kleur, geconcentreerde rijpe neus, kleine zwarte vruchten. Een prachtige mond met een kruidige zoetheid met een vleugje menthol. Mooie concentratie en vet met expressieve en gebalanceerde tannines.

Schenken bij: rood vlees en kazen (comté, roquefort, geitenkaas…)

Adviesprijs: 9,50 € (prijs bij verkoop op domein)