Château Julia 2015 – AOC Pauillac

Eerst wijnbouwster, dan vrouw …Een atypische wijnbouwster. Je zou kunnen denken dat wijn een mannenzaak is. Gezien de hardheid van het beroep, het wroeten in de grond, het gezag,… Je zou kunnen denken dat dat alles niet voor vrouwen is weggelegd of dat zij dit onbewust zelf uitsluiten. Je zou kunnen denken dat dit een machowereld is, en soms is dat ook zo. Maar dan vergeet je de honderden vrouwen die in Bordeaux naam hebben gemaakt en een begrip zijn geworden.

Er zijn vrouwen die geboren zijn in wijngaarden, een snoeischaar in de ene hand, een glas wijn in de andere, om te proeven welteverstaan. Andere die de kennis van en de liefde voor goede wijn van hun familie hebben geërfd. Het zijn waardige dochters, die hun vader en soms hun grootvader trots maken. Vandaag zetten zij de familiegeschiedenis verder… En ja, we hebben het hier over vrouwen. De tijden zijn veranderd. Er zijn er die zich van de familiegeschiedenis willen losmaken en geen wijn willen produceren. Die andere zaken willen ontdekken, een ander beroep, andere delen van de wereld… en dan uiteindelijk terugkeren. Terugkeren naar hun roots om het erfgoed van hun ouders te vrijwaren en er een persoonlijke toets aan te geven. Om wijnen te maken die op hen lijken en waar zij van houden, ook als ze daar een andere techniek, blend, fles of visuele identiteit voor moeten ontwikkelen, onder het welwillende oog en met de goede raad van hun ouders.

Sophie Martin staat aan het hoofd van Château Julia, een wijngaard die in 2009 is ontstaan gelegen in Pauillac, tussen Château Lynch Bages en Château Latour. Ze leidt ook 6 hectare in de Haut-Médoc, in Saint Laurent-Médoc, haar geboortestad. Deze 2 wijngaarden zijn al vier generaties lang in het bezit van haar familie. In tegenstelling tot haar voorouders, die hun druiven leverden aan een coöperatieve wijnkelder, koos Sophie ervoor haar eigen wijnen te maken, op haar naam, in Château Julia, in de voormalige stal van haar ouders die werd omgebouwd tot wijnkelder. Zij produceert wijn op ambachtelijke wijze, op mensenmaat: de druiven worden gesorteerd op de wijnstok, het plukken gebeurt met de hand en de vinificatie per perceel om het beste uit de wijnstok te halen.

Sophie Martin: “Julia is de samentrekking van de voornamen van mijn kinderen Julie en Lucas. De naam kan in elke taal gebruikt worden en is gemakkelijk te onthouden. Mijn grootouders van moederskant waren actief in de wijnbouw; de wijngaarden zijn trouwens vooral van hen afkomstig. Elke generatie heeft de uitbating wat uitgebreid. Mijn vader had een arbeider die werkte in de wijngaard, maar mijn moeder werkte liever met koeien en heeft nooit een voet in de wijngaarden gezet. Mijn ouders wilden niet dat ik boerin werd. Mijn broer en ik hadden niet zoveel contact met de wereld van de wijn. Ik wilde onderwijzeres worden. In 1997 behaalde ik een diploma letterkunde in Bordeaux, maar dat jaar overleed mijn vader. Het was bij de notaris dat ik besloot het bedrijf over te nemen”.

In 2002 heb ik een BTSA wijnbouw behaald en ben ik samen met mijn broer als jonge boerin gestart. Ik leerde, ik probeerde melkkoeien, maïs en wijnstokken. Die wijnstokken deden me iets, vanwege hun duurzaamheid, hun kracht, de wijn, en al heel snel wilde ik de coöperatieve kelders verlaten. Maar door het verlies van mijn vader en mijn grootvader in een jaar tijd, had ik ook hun kennis en ervaring verloren. Ik moest alles leren. In 2009 ben ik dan volledig voor mijn project gegaan: mijn eigen wijnkelder, Château Julia.

Sophie typeert zichzelf als een wijnbouwer, autodidact, gek, niet rijk, koppig, nieuwsgierig, ambitieus, ijverig en enthousiast. Ze maakt wijnen waarvan ze zelf de eerste consument is, dit met de betrachting ze rond te maken, maar ook soepel, lekker wegdrinkend en vol. Ze zoekt naar de juiste balans, om ze jong te kunnen drinken of te bewaren. Château Julia is geen wijn zoals een andere, ze koos, tegen de trends in van de Médoc, de voorkeursstreek van de Cabernets – om wijnen te produceren met een sterke Merlotdominantie. Wijn uit eiken vaten die jong kan gedronken worden met fruitige en ronde smaken in de mond.

Sophie wilde weg van de pompeuze labels en ingewikkelde Château-namen. De etiquette van de Haut-Médoc, oranje en paars, kondigt een aangename wijn aan die gedeeld wil worden. Door het aanplanten van oude druivensoorten zoals Petit Verdot worden nieuwe blends en heel persoonlijke wijnen mogelijk. Ze droomt ervan om wijn te maken in houten tonnetjes en wil op korte termijn overschakelen op Terra Vitis en vervolgens op biologische wijnbouw, vinificaties uitproberen zonder toevoeging van gist of zwavel.

Château Julia 2015 – AOC Pauillac

Blend: 60% de Merlot, 40% de Cabernet Sauvignon – Rijping: 12 maanden in eiken vaten.

Degustatie: De kersrode kleur valt het eerst op, de neus biedt vervolgens intense aroma’s van rood fruit versterkt door houtachtige noten. De zachte aanzet onthult een zekere zoetheid. Fijne maar aanwezige tannines die zich manifesteren bij de afdronk die kenmerkend is voor een elegante Haut-Médoc. Te drinken binnen 5 jaar. Schenken bij: gegrild vlees, rood vlees

Adviesprijs: 12 € (prijs bij verkoop op domein)