Château Grenet 2016 – AOC Bordeaux, certifié bio

Sinds 2015 is Domaine S&C Vignerons eigendom van 2 jonge wijnbouwers, Sylvain Destrieux en Christophe Rebillou. Zij besloten hun knowhow samen te brengen om wijnen te maken waar zij van houden.

Na het beëindigen van zijn studies en zeven jaar door te groeien op een landgoed in Saint-Emilion Grand Cru, keert Sylvain Destrieux terug naar het familiebedrijf. Hij breidt het geleidelijk uit en experimenteert met een biologisch beheer van het landgoed vanaf 2011. Hij leert in 2014 Christophe Rebillou kennen bij de jonge boeren, wanneer deze hem een jaar later voorstelt om samen te werken, besluit Sylvain de coöperatie te verlaten en zich optimaal op de omschakeling toe te leggen.

Ook Christophe heeft een mooi parcours afgelegd. Na twee jaar ervaring in de Verenigde Staten keert ook hij terug naar het familiebedrijf. Hij richt vervolgens zijn eigen wijnkelder in om zelfstandig wijn te maken van de druiven die hij oogst op de gronden die zijn ouders aan hem toevertrouwen. Christophe breidt de wijngaard en de wijnkelder geleidelijk uit en stapt over op biologische landbouw. In 2015 wil hij zijn activiteit verder ontwikkelen met iemand die zijn passie deelt.

Hij stelt Sylvain voor om samen met hem, onder het motto ‘ terugkeren naar de wijnbouw om op een heel eigen manier te werken’ een eigen domein te creëren. Hun hechte vertrouwensrelatie is gebaseerd op gemeenschappelijke waarden en de wens om hun passie te delen. Ze delen ook hun ervaring met de omschakeling naar de biologische landbouw en het verlangen om meer autonomie te verwerven in hun werk, van de wijngaard tot de wijnkelder en ook de marketing van hun wijnen.

Sylvain en Christophe zijn verliefd op hun terroir en telen hun druiven met veel respect voor het milieu. Ze maken hun wijnen op een zo natuurlijk mogelijke wijze en kiezen voor een lokale aanpak. Ze zijn creatief en ambitieus. Ze hebben hun eigen wijnkelder opgericht om autonoom en innovatief te werk te kunnen gaan, te experimenteren en nieuwe, heel andere producten aan te bieden. Sylvain en Christophe gaan graag in tegen de gevestigde regels en laten hun verbeelding de vrije loop om originele en aangename wijnen aan te bieden.

“We oogsten heel laat om mooie rijpe druiven te verkrijgen, rijke kleuren en zeer rijpe tannines. Wij bieden volle en fruitige wijnen aan, die eenvoud nastreven. Onze wijnen zijn veelzijdig, je drinkt ze van het aperitief tot het dessert. We creëren vele blends, vooral met Malbec. Dat is een vaste waarde voor de Bordeaux, die we vooral waarderen om haar kruidige noot. Zij geeft een aroma van rijp fruit, bijna zoeterig, en structuur in de mond. Haar zijdezachte tannines gaan goed samen met de Merlot. Wat ons ook anders maakt, is dat wij wijnen aanbieden zonder zwavel, gecertificeerd biologisch.” vertelt Sylvain.

De overgrootouders van Sylvain waren Belgen die in de Eerste Wereldoorlog België verlieten en zich in de regio Bordeaux vestigden. Of dit echt de link is die België tot hun belangrijkste afzetmarkt maakt, weten ze niet. Ze weten wel dat de Belgen veel interesse tonen voor de wijnen en hun terroir, maar evenzeer waarderen dat ze het beroep een nieuw elan willen geven.

Op de proeftafel: Château Grenet 2016 AOC Bordeaux, certifié bio

Blend: 40 % Merlot, 40 % Cabernet Sauvignon, 20 % Malbec.

Rijping: vinificatie in inox kuipen, gisting bij lage temperatuur, lange maceratie rijping in betonnen kuipen.

Degustatie: mooie diepe kleur, neus met noten van zwart fruit (zwarte bes, braam), zijdezachte, tannines, soepel in de mond, aromatisch met een mooie lengte. Aangename, veelzijdige gastronomische wijn met zeer aanwezige fruittoets die kan worden gedronken van aperitief tot dessert.

Advies prijs; 8.50 €, Verkrijgbaar Vinikus & Lazarus, Merchtem en Les vintrepides, Liège