Uitmuntendheid en frisheid, de wijnen van het oogstjaar 2024 zijn ongetwijfeld het gesprek van de dag, zeer zeker door de lancering van een witte topwijn. Chateau de Lastours wil unieke ervaringen en emoties creëren door middel van zijn wijnen, hotels en restaurant, en blijft zich inzetten voor uitmuntendheid.
EEN VERSE OOGST
De oogst begon in de laatste week van augustus, met een korte pauze om de rosés vroeg in de ochtend te plukken, wat frisse, lichtgekleurde wijnen oplevert die erg gewild zijn op de markten. Het gunstige klimaat en temperaturen van rond de 12°C hielpen de druiven om te rijpen en hun aroma’s te ontwikkelen.
De kwaliteit van de witte wijnen is ook erg goed, met veel frisheid en een goed alcoholpercentage, wat ondanks de kleine volumes een mooi wijnjaar aankondigt.
EEN UITZONDERLIJK NIEUW VAT
Anne-Laurence de Gramont, technisch directeur en oenoloog, is erg enthousiast over deze aromatische witte wijnen. Naar het voorbeeld van de rode Grande Réserve, AOP Corbières, een ambassadeur van de waarden van precisie en strenge normen, krijgt het project om een witte wijn van zeer hoge kwaliteit te produceren steeds meer vorm. Tot slot tonen de rode wijnen een goede concentratie, met graden die lager zijn dan de afgelopen jaren (13°C in plaats van 15), wat een subtiel evenwicht en fijne tannines aankondigt.
De oogst eindigde met het plukken van de Carignan- en Mourvèdre-druiven in teamverband, gevolgd door het traditionele feest aan het einde van de oogst. Dankzij de veerkracht van onze wijnstokken en de passie van onze teams belooft 2024 een uitzonderlijk wijnjaar te worden met delicate smaken en een ongekende aromatische rijkdom, ook al zijn de opbrengsten laag,
EEN ONGEKEND INITIATIEF OM KLIMAATVERANDERING TEGEN TE GAAN
Voor het 3e opeenvolgende jaar heeft de bodem een tekort aan water en hebben de wijnstokken te lijden onder klimatologische omstandigheden die in de Languedoc, steeds woestijnachtiger worden. Dus pakt het landgoed het probleem aan en bouwt aan de wijngaarden van morgen. Er wordt een testgebied ontwikkeld in het hart van de wijngaard, waar de beplanting van de wijnstokken volledig opnieuw is uitgedacht, waarbij de concepten van agroforestry en regeneratieve hydrologie worden gecombineerd.
CHATEAU DE LASTOURS in het kort:
Chateau de Lastours, bekend om de kwaliteit van zijn wijnen en zijn wijnproeverijen en wijntoeristische ervaringen, beslaat meer dan 850 hectare, waaronder een honderdtal wijngaarden en een twaalftal olijfgaarden, op een hoogte van 300 m en op 5 km van de Middellandse Zee. Gecertificeerd biologisch sinds 2020, is het een van de voorlopers in de regio. Het team van het kasteel verwelkomt bezoekers het hele jaar door en deelt met passie de vriendelijkheid en elegantie die dit geweldige landgoed kenmerken. November tot februari: maandag tot vrijdag 10u tot 12u30 en 13u30 tot 19u. Maart tot oktober: dagelijks 10u tot 12u30 en van 13h30 tot 19h.