Château de Valmer: al meer dan 120 jaar wijnen en tuinen

Le Vouvray, symbolische appellatie uit de Loire

Het is aan haar gouden kleur, haar amberkleurige gloed en glans dat we de Vouvray, één van de voornaamste appellaties onder de Val de Loire wijnen, herkennen. De wijngaard van Vouvray verspreidt zich al meer dan zestien eeuwen ten oosten van Tours, op de rechteroever van de Loire en de hellingen van de valleien uit het achterland. Ze wordt gekenmerkt door haar unieke druivensoort, de Chenin.

Château de Valmer

Eén van de meest prestigieuze producenten van Vouvray, genesteld in het hart van de appellatie, is ongetwijfeld Château de Valmer. Gesitueerd op een rotspunt tussen de Raye vallei en de vallei van de Brenne, spreidt de wijngaard van de Château zich uit over 28 hectares in de appellaties Vouvray en Tourraine. Ze profiteert van een gunstige ligging op minder dan 5 kilometer in vogelvlucht van de Loire.

De kwaliteit zit in het harde werk

De kleikalksteen en de kleikiezelhoudende steenachtige bodems dwingen de wijnstok om zijn wortels zo diep mogelijk te planten. Zo slaagt ze erin de verschillende elementen die nodig zijn voor haar ontwikkeling op te nemen. De wijnstok brengt een druif van grote kwaliteit voort die het op zijn beurt mogelijk maakt om geweldige wijnen te creëren.chat-valmer-vouvray2

Citrus en mineraliteit

De Vouvray van het Château van Valmer laat zich opmerken door een gouden glans met zilvertinten. In de neus onderscheiden de citrusaroma’s zich door hun minerale toets. Het mondgevoel is dik, genereus en levendig. Een fris vleugje van citrus en exotische vruchten begeleidt het proeven tot aan de minerale afwerking.

Aan tafel!

Vouvray mag tussen de vijf en tien jaar bewaard worden. Maar u hoeft niet zo lang te wachten voor er zich een perfecte gelegenheid voordoet om deze wijn te proeven: met gegrilde groenten, kreeft, langoustines, rivierkreeft, zeebaars of kalfszwezerik maar ook bij een keuken met zoetzure gerechten (exotisch of met vruchten): eend met sinaasappelsaus, konijn met pruimen,…aan geslaagde combinaties geen gebrek. Het is aangeraden de wijn te proeven wanneer die tussen 10 en 12 graden is, koel zetten is de boodschap! Aperitieven op een zonnig terras, op gezellige familiefeesten of barbecuen in klein gezelschap met je vrienden, ieder zal deze genereuze en toegankelijke wijn zeker waarderen.

Al meer dan 120 jaar een uitzonderlijke plek!

Le Château de Valmer, zijn terrassen, grachten en de kapel zijn gebouwd aan het begin van de zestiende eeuw. De laatste bouwwerken dateren van 1640. Het is nog steeds dezelfde familie die deze uitzonderlijke plek onderhoudt en doet leven, al meer dan 120 jaar lang. Een overzicht van alle activiteiten die in Château de Valmer doorgaan vind je op www.chateaudevalmer.com/calendrier.

Op de proeftafel: Château de Valmer – Vouvray, Appellation d’Origine Contrôlée

Demi-sec, fruitig en rond – 100% Chenin  – Gouden gloed met zilvertinten – Aroma van witte vruchten met een minerale toets – Drinken tussen 10 en 12°C – 5 à 10 jaar houdbaar – Alcohol: 12,5% restsuiker : 23 gr/l – Te koop bij Colruyt – Aanbevolen prijs: € 7,40