Gentse Ganda ham verlaagt zoutgehale met 33%

> Ganda Ham: een op en top Gents streekproduct – > Zoutgehalte met een derde verlaagd: gezonde aanpassing zonder smaakverlies – > In totaal 18 ton minder zout op jaarbasis

De stad der stroppendragers is en blijft dé Belgische stad voor foodies. Niet in het minst omdat het horeca-aanbod van de stad groeit als kool. Nieuwe en gevestigde restaurants en cafés blinken uit in kwaliteit en zijn overgoten met een rebels no-nonsense sausje: dat heerlijk vleugje authenticiteit en koppigheid dat eigen is aan Gent. Die unieke eigenschappen typeren ook Ganda Ham, het Gentse streekproduct dat het hart gewonnen heeft van lokale horeca-zaken.

100% Belgisch streekproduct

“In tegenstelling tot wat velen denken is Ganda Ham niet van Spaanse makelij, maar een product van eigen bodem”, vertelt Dirk Cornelis, gedelegeerd bestuurder van Ganda Ham. “De naam van de kwalitatieve gedroogde hesp verwijst naar de Oud-Keltische benaming van de plaats van herkomst, Gent.”

Voor de productie van natuurlijk gedroogde Ganda Ham, worden slechts drie ingrediënten gebruikt: varkensvlees, zeezout en … tijd. Het zeezout doet zijn werk als natuurlijk bewaarmiddel voor de Belgische varkenshammen, wat de smaak en het aroma alleen maar ten goede komt. De belangrijkste functie van het zouten van ham is om het vlees voor lange tijd te bewaren. De buitenkant van de ham wordt ingewreven met het zeezout, waardoor het vocht aan het vlees onttrokken wordt. Verdere droging zorgt vervolgens voor bewaring en een typische, heerlijke smaak.

Ganda Ham, zoals we deze vandaag kennen, is het resultaat van een jarenlang verfijnd proces. Het ambachtelijk proces van het droogzouten en de natuurlijke rijping hebben een specifiek en rijk aroma als resultaat, waardoor Ganda Ham erkend is als Belgisch traditioneel streekproduct.

Bovendien zijn de hammen 100% natuurlijk, wat wil zeggen dat er geen nitrieten, nitraten, gluten, allergenen, toegevoegde bewaarmiddelen, noch smaak-of kleurstoffen worden toegevoegd.

Minder zout, dezelfde smaak

Ganda Ham tracht eveneens het zoutgehalte in haar producten zo laag mogelijk te houden, zonder in te boeten aan kwaliteit en smaak. “Onze interne kwaliteitsdienst voert voortdurend onderzoek uit naar de zoutreductie in onze vleeswaren”, vertelt Dirk Cornelis. “Door hun inspanningen om minder zout te gebruiken tijdens het productieproces is het zoutgehalte sinds 2014 per ham gemiddeld met een derde gedaald, maar werd de heerlijke smaak behouden. Dat komt neer op 18 ton zout op jaarbasis.”ganda_ham_1

Ganda Ham verovert harten van lokale horecazaken

“Om het Gentse karakter extra in de verf te zetten slaat Ganda Ham de handen in elkaar met verschillende vooraanstaande Gentse horeca-zaken”, zegt Dirk Cornelis. ‘Bij Ganda Ham ondersteunen we een gezonde, creatieve en lokale keuken en dat is precies waar onderstaande zaken voor staan.”

Wijnbar Ona : Op een boogscheut van de Gentse Kouter kan je terecht bij wijnbar Ona. Eigenaars Ona en Arne zijn gepassioneerd door zuivere, originele en biologische Europese wijnen vol smaak en karakter. Het aanbod bestaat voornamelijk uit wijnen die vervaardigd door kleine boeren met een grote passie voor hun vak. Om de drempel laag te houden, worden alle wijnen per glas aangeboden. Je kan je glas wijn bovendien combineren met heerlijke aperitiefhapjes.

“We kiezen voor Ganda Ham omdat we het super belangrijk vinden om met lokale en duurzame producten te werken waar mogelijk. De combinatie met een frisse elegante rode wijn met weinig tannines en een flinterdun schelletje versgesneden Ganda Ham is een schot in de roos. Zeker het proberen waard!” Ona Rombaut

Ganda Ham proeven bij Ona: als aperitiefhapje. Nederkouter 71, 9000 Gent

Woest : In de Genste volkswijk Brugse Poort huist Woest. Als foodie kom je hier helemaal aan je trekken. Naast ontbijt en lunch kan je er ’s avonds genieten van tapas om te delen met je gezelschap. Woeste eigenaars Jelle en Melissa werken samen met kleine en grote lokale ondernemingen die het verschil kunnen en willen maken.

“Waar wij lekker Woest van worden? Lekkere producten met een verhaal. We kiezen al onze leveranciers zorgvuldig uit. Dat merk je ook aan het eten dat we serveren: de focus ligt altijd op verse, seizoensgebonden producten. Zo laten we ons graag inspireren door het aanbod van onze groenteboer. De Gentse Ganda Ham vult ons lijstje van lokale producten perfect aan.”  Melissa Notteboom

Ganda Ham proeven bij Woest: ’s avonds als tapas op een bordje, verwerkt in de lunchsalades of tijdens de brunch op zaterdag. Drongensesteenweg 41, 9000 Gent

Alix Table & Jardin d’Amis

Vlakbij station Gent-Sint-Pieters is Alix Table & Jardin d’Amis gelegen. Wat op tafel komt is dagvers en huisgemaakt, zoals gastvrouw Alix dat zelf het allerliefst lust. Van de wekelijkse originele brunch, theepartijtjes tegen vieren, apéro op woensdag, tot picknicks of barbecues als het zomert en meeneemlunch in drukke tijden. Het staat allemaal op de kaart of op tafel in de betoverende tuin en serre.

Ganda Ham proeven bij Alix: op het menu zowel bij de picknick, lunch, apéro als privé brunches. Kortrijksesteenweg 206, 9000 Gent

Café VenTura

Aan de Vrijdagsmarkt in het historische centrum van Gent is Café VenTura gelegen. Volgens eigenaars Lino en Els de ideale uitvalsbasis om in de vooravond rijkelijk  te aperitieven met bijpassende hapjes en vervolgens te blijven plakken tot in de vroege uurtjes voor een spontaan feestje in ware Gentse Feesten-stijl.

Ganda Ham proeven bij VenTura: als aperitiefhapje. Vrijdagsmarkt 35, 9000 Gent

Ganda Ham ontwikkelt sinds 1954 hammen. Het Belgisch bedrijf dankt zijn succes aan het gebruik van natuurlijke, kwalitatieve ingrediënten en het ambachtelijke productieproces, dat gestoeld is op een artisanale traditie. Ganda Ham werd niet voor niets erkend als Belgisch traditioneel streekproduct.

Zeventig jaar later is het bedrijf uitgegroeid tot een Belgische groep gespecialiseerd in de productie van voedingswaren, in het bijzonder van gedroogde ham en geitenkaas. De groep (Ganda NV) bestaat uit 5 vennootschappen: Ganda NV, Corma NV (producent van Ganda Ham), Le Larry NV (ambachtelijke geitenkaas), Vleeswaren Hoste NV (Brugse Ham), Vasedel SA (ambachtelijke geiten- en koekaas) en First Selection NV (versnijder/verpakker).

Het merk Ganda Ham groeide uit tot een dynamisch en gepassioneerd Belgisch merk met een uitstekende reputatie. De Ganda Ham producten worden ontwikkeld in Destelbergen bij Gent, waar wekelijks zo’n 3.550 Ganda Hammen de deur uitgaan. Het assortiment heeft voor elk wat wils. Zo heb je de keuze uit Ganda Ham natuur of gerookt en Ganda Ham met een korstje van bruschetta, peper, lentekruiden of rozemarijn.

Ganda Ham is verkrijgbaar in Delhaize, Buurtslagers, Colruyt, OKay, Bioplanet, Carrefour, Match, Smatch, Spar, Alvo, Cora, Albert Heijn, Makro, Metro en de lokale slager. www.ganda.be