Restaurant Colette – Westerlo

Een statig rijhuis in een van de brede parklanen van Westerlo is het decor voor sterrenrestaurant Colette dat sinds een tweetal jaar uitgebaat wordt door Thijs Vervloet, een jonge chef die vorig jaar met een Michlinster werd bekroond. De naam van het restaurant verwijst naar zijn grootmoeder Colette Leemans aan wie hij grotendeels zijn culinaire kwaliteiten te danken heeft. Na zijn studies was zij zijn eerste leidsman en vertrouwenspersoon in de keuken.

Colette leerde hem van jongsaf de stiel en was zijn inspiratiebron, zelf was ze jarenlang kokkin. De culinaire genen van deze jonge sterrenchef reiken heel wat verder in de familiale stamboom. Colette was zelf enig kind van overgrootmoeder Anna Holemans die een lange staat van dienst liet optekenen bij de prinselijke familie De Merode.

Ook het pand waarin het restaurant werd ondergebracht ademt een rijke gastronomische geschiedenis. In het gebouw, eigendom van Colette, werden vroeger talrijke feestmaaltijden bereid die door Anna en Colette, nadien thuis bij de klanten werden opgediend. Thijs maakt de figuurlijke cirkel rond en brengt de culinaire cultuur terug naar zijn originele habitat.

Vooraleer zijn eigen restaurant te openen en na zijn studies werkte Thijs voor tal van bekende namen zoals Hof ter Hulst in Hulshout, Magis – Tongeren, L’atelier de Joël Rebuchon – Parijs en ’t Fornuis en ’t Zilte in Antwerpen.

Thijs opteert voor dagverse ingrediënten, deels seizoensgebonden, deel regionale specialiteiten die bij bundelt in leuke decoratieve en smaakvolle composities. De lunch wordt aan 41 Euro aangeboden en bestaat uit een 3-gangenmenu dat samengesteld wordt volgens het marktaanbod. Dagverse producten zijn voor Thijs hierbij erg belangrijk. De lunch wordt aangeboden op maandag, donderdag en vrijdag. Naast een mooi assortiment à la carte bereidingen serveert hij enerzijds het menu Colette, een 5-gangen creatie aan 75 Euro en anderzijds een signatuurmenu, 150€ per persoon waarbij de gast zelf een 5-gangenmenu samenstelt uit de à la carte suggesties van het huis. Het interieur is sober maar toch stijlvol en klassiek waarbij de tafels voldoende tussenruimte bieden om de privacy van alle gasten te bewaren.colette-2400

Wij opteerden bij onze proeverij voor het menu Colette waarin naar ons werd verteld de ganse culinaire geschiedenis van deze eettempel verborgen ligt. Een ontdekking die we alvast bijzonder konden appreciëren. Als huisaperitief serveert Thijs enerzijds een champagne Bollinger en anderzijds champagne St Germain de Pre in brut en rosé. Hierbij enkele mooie proevertjes zoals een creatie van paprika, een gazpacho van verse tomaat, een leuke, mooi zilte bereiding van Hollandse maatjes net als de Zeeuwse mossel met tonka en de consomé met inktvis.

Het voorgerecht werd een leuke creatie van gemarineerde tomaat met grijze garnaal keurig gedecoreerd met burratta. Volgde een heerlijke bereiding van rode poon die met een garnituur van artisjok, zwarte olijven, mini venkel en aubergine een leuk mediteraan accentje meekreeg.

Als tussendoortje een succulente creatie van gelakt buikspek getooid met wortel en leuk gekruid met vadouvan. Behoedzaam pittig maar toch mooi evenwichtig, waarbij de smaakpapillen net voldoende werden gealarmeerd om vol verwachting naar het hoofdgerecht uit te kijken.

Als hoofdgerecht geen hoogdravende creatie, maar simpelweg een BBQ-bereiding van hoevekip uit de Landes die een mooi knapperig en overvloedig groente garnituur meekreeg, worteltjes, fijne girolles, knapperige erwtjes, tuinboon en spitskool. Opnieuw een succulente creatie boordevol smaak maar tevens leuk evenwichtig. Na dit ruim smaakpalet kon het dessert enkel de bekroning worden. Ook hier verraste Thijs met een creatie van gepocheerde perzik met pecannoot, en een yoghurtijs met een vleugje verbena.

Globaal een verfijnd en erg smaakvol menu met fijne toetsen waarbij de chef op zoek gaat naar de essentie en de eigen natuurlijke kenmerken van de gebruikte ingrediënten. Leuke aanrader voor verwende fijnproevers en gastronomen.

Restaurant Colette – St Lambertusstraat 9 – 2260 Westerlo

Tel 014- 74 94 74 – www.restaurantcolette.be

Gesloten op dinsdag, woensdag en zaterdagmiddag

Culinaire commentaren:

Tasted4you:  4 minutes

sober, stijlvol en elegant interieur

leuke decoratieve creaties

succulente bereidingen met verfijnd smaakevenwicht

attente bediening

mooie wijnkaart

Michelin:       1 ster

passie voor koken geërfd van oma Colette

modern en elegant Frans restaurant

verfijnde kookkunsten

geraffineerde fijne klassieke keuken

GaultMillau:  15/20 – 3 mutsen

klassieke basis met eigentijdse presentatie

chef zoekt essentie van het product

vlotte, attente bediening

Delta:             3 mutsen

leerschol van grootmeester Rebuchon

prestigieuze bereidingen

opmerkelijk adres

Gouden Delta Vlaanderen 2018