Château de Vignée – Villers-sur-Lesse

Château de Vignée is een nieuwe locatie om gasten een onvergetelijke staycation te bezorgen. De nieuwe general manager Yannick Bouts steekt zijn ambities niet onder stoelen of banken. ‘We hebben alle troeven in huis om de nieuwe hotspot van de Ardennen te zijn.’ Net zoals eigenaar Christian Teunissen is Bouts afkomstig van Hasselt. Limburgse gastvrijheid staat in hun DNA gebeiteld maar dat is niet het enige dat hen verbindt. Teunissen staat ook bekend als een ondernemer die de lat hoog legt en heeft in Bouts dan ook een perfecte bondgenoot gevonden.

Op een boogscheut van het koninklijk kasteel in Ciergnon ligt Château de Vignée in de diep beboste Lesse-valei. Toen het gebouw in 2018 te koop kwam te staan, was de Vlaamse ondernemer Christian Teunissen er als eerste bij om een bod uit te brengen. Als oprichter van het beursgenoteerde Xior Student Housing was Teunissen niet aan zijn proefstuk toe wat betreft het renoveren van oude gebouwen, maar de hospitality sector was wel nieuw terrein voor hem. Met Yannick Bouts haalt hij de expertise in huis om Vignée tot de next level te brengen. Bouts heeft immers een indrukwekkende track record. Zo werkte hij voor internationale ketens als The Marriot en Crowne Plaza om vervolgens de overstap te maken naar de hotelgroep van de familie Vermeersch met ondermeer het gekende Auberge du Pêcheur in Sint-Martens-Latem. Na tien jaar was Bouts klaar voor een nieuw verhaal en stond hij aan de geboortewieg van het hotelproject Tafelrond aan de Grote Markt in Leuven. Toen daar alles op wieltjes liep, zocht hij een nieuwe uitdaging bij La Butte aux Bois in Lanaken. Onder zijn bewind verbrak het hotel in 2020 alle records en afgaande op de bezettingsgraad is zomer 2021 voor Vignée nu al geslaagd. Een opsteker voor Christian Teunissen die enkele maanden na de opening van zijn luxehotel alweer moest sluiten omwille van de coronacrisis, deze sluiting behoort ondertussen tot het verleden zodat het château zich volop kan ontplooien.

Het Château de Vignéé telt 24 kamers en is lid van de gerenommeerde hospitality keten Relais & Châteaux die in België slechts een 5-tal leden telt. Wereldwijd behoren meer dan 500 hotels en restaurants in meer dan 60 landen op de 5 continenten tot deze keten.

Rekening houdend met de hotelgasten wordt in het restaurant ARDEN dagelijks een viergangenmenu en een zesgangenmenu geserveerd. Daarnaast kan er ook à la carte worden gegeten en wordt er elke dag een lunchmenu voorzien. Met meer dan 14000 flessen in de rekken is Château de Vignée ook een trekpleister voor wijnliefhebbers. Onder de binnenplaats van de oorspronkelijke vierkanthoeve werd een ruimte gecreëerd voor wine tastings en food pairings. De entrée naar de wijnkelder is een transitiezone tussen de lounge bar en de private dining room. Om de nieuwsgierigheid van aankomende gasten te prikkelen werd ervoor gekozen om dit nieuwbouwgedeelte volledig op te trekken in zwart semi-transparant gefumeerd glas. Centraal in de private dining room staat een ‘round table’ die plaats biedt aan een select gezelschap. De twee glazen wanden zijn voorzien van screens waardoor de ruimte volledig kan onttrokken worden aan de buitenwereld.

Ook in de spa is de liefde voor oenologie dominant aanwezig. Getuige daarvan de exclusieve samenwerking met Caudalie, het Franse cosmeticamerk dat haar naam ontleent aan een meeteenheid uit de oenologie. En dat is geen toeval want Caudalie was het eerste merk dat in de jaren negentig producten experimenteerde met polyfenolen uit druivenpitten en ondertussen wereldwijd een sterke reputatie geniet. In de twee behandelingscabines van de spa staat dan ook alles in het teken van vinotherapie.

Kennismaken met Château de Vignée is eveneens genieten van de keuken van het restaurant Arden olv chef Marius Bosmans voorheen actief in restaurant Cum Laude in het Oud Begijnhof in Leuven. Tijdens ons bezoek was het restaurant jammer genoeg gesloten maar konden we wel terecht in de luchtige en toch uiterst gezellige brasserie Bordeaux waar we met een attente gastvrijheid werden onthaald.

Als voorgerecht kozen we voor een salade van Schotse gerookte zalm, seizoensalade en rundscarpaccio. De seizoensalade was een leuke creatie volgens de inspiratie van de chef van het moment, een kleurrijke en knapperige schotel met fijne dagverse groentjes. De rundscarpaccio met radijs, pinda en ponzu oogde misschien niet echt complex maar bood verrassende smaaktoetsen, gecombineerd tot een uiterst lekker gerecht. Onze salade van Schotse gerookte zalm met zuurdesem, dressing van dashi en kewpie was beslist een kleurig kunstwerkje en schilderijtje met intense en integere smaaktoetsen, geurig en ongemeen lekker, een besliste aanrader.

Compagnon bij ons voorgerecht werd een Givrij 1er Cru Prelude 2016 van het Domaine Joblot, een mooie lichtgouden kleur met aangename complexiteit en mooie diepe chardonnaytoetsen, aangenaam verfrissend.

De keuze van het hoofdgerecht bleef iets eenvoudiger, tweemaal een noordzeetong en tweemaal een gegrild Sashi rund. De noordzeetong, mooi gefileerd, kreeg het gezelschap van een seizoensalade, mousselinesaus en heerlijk krokante en goudgele frietjes. Lekkere zilte toetsen, dagvers en zeer smaakvol. Het gegrilde rund Sashi AAA was super mals, bleef leuk rosé met opwekkende smaaktoetsen, subtiel gekruid en uiterst lekker. Ook hier een leuk slagarnituur, sausjes en frietjes. Als wijnkeuze opteerden we voor een Italiaanse Le Volte dell’Omellaia 2017. Een dieprode kleur met zachte fruitige aanzet, volrond, licht vettig, kortom een verwenning voor de smaakpapillen met aangenaam lange afdronk.

Kortom een maaltijd die enkel een uitdaging vormt om ook het restaurant Arden te ontdekken. Château de Vignée is een droombestemming voor iedereen die de wereld even wil vergeten en volledig tot rust wil komen.

Château de Vignée – tel 084/690050 – info@chateaudevignee.be – Lid Relais & Châteaux

Culinaire commentaren:

Tasted4you: 5 minutes – leuke locatie met mooie kamers

Brasserie Bordeaux serveert dagverse, lekkere, smaakvolle gerechten

Aanrader qua locatie en culinair uitbouw

Ruime parking, mooi terras, aangename binnenkoer

Michel:           Restaurant Arden: zelf geweekte groenten en regionale producten

Technisch zeer beheerste gerechten

Pure keuken

Hotel: historisch pand – karaktervol kasteel

Eigentijds comfort