Château Domeyne krijgt een make-over!

Wijnbouw-architectuur-Renovatie-Saint-Estèphe

Vincent Ginestet, de nieuwe eigenaar van deze wijngaard van 9 hectare, gelegen in het hart van de appellation Saint-Estèphe, start een groot renovatieproject onder leiding van architect Fabien Pédelaborde. Een project dat kunst en technologie combineert, waarbij elementen uit het verleden, recycling en een verscheidenheid aan materialen worden geïntegreerd om de plaats weer tot leven te brengen.

De start van een project door Fabien Pédelaborde

Sinds de aankoop in 2018 denkt Vincent Ginestet, in dit nieuwe wijnbouwavontuur vergezeld door zijn vrouw Natasha en hun dochter Alexandra, na over een project voor de ontwikkeling van de plek. Hij wilde een project dat zowel functioneel als esthetisch was om Château Domeyne een omgeving te bieden die in harmonie zou zijn met de kwaliteit van de wijn die het produceert. Vincent gaf de voorkeur aan renovatie boven nieuwbouw en gezien de ligging van het landgoed in het hart van het dorp tussen de historische kerk en het beroemde buurkasteel Calon Ségur, vertrouwde hij het project toe aan de architect Fabien Pédelaborde. Deze van oorsprong Baskische architect is een voorstander van contextuele architectuur die de vormen en de geest van een plaats omarmt, en bekend om zijn talrijke projecten op wijndomeinen. Hij creëert graag “gebouwen die zingen” door zich te laten inspireren door het landschap, dat hij samenstelt met elementen die de indruk wekken er altijd al geweest te zijn.

Scheppen in het geschapen

Het project Château Domeyne zal een verhaal vertellen in een klassieke stijl gecombineerd met hedendaagse elementen onderstreept door een diversiteit aan materialen en know-how. Vertrouwend op het verleden om de toekomst te betoveren, geeft Fabien Pédelaborde de voorkeur aan herstel en creëert hij graag “binnen het gecreëerde”, met in het achterhoofd deze notie van bescheidenheid die past bij Château Domeyne. Zo zullen mooie eiken deuren een tweede leven krijgen en hun plaats vinden in dit project. Vincent en Fabien waren het volkomen met elkaar eens en wilden werken met lokale bedrijven en ambachtslieden.

Functionele gebouwen en een wijntoeristisch gebied

De eerste fase van de werkzaamheden, die op 15 januari is begonnen, betreft de buitenmuren en de twee kelders. Een tweede fase zal betrekking hebben op de kuipruimte en de technische lokalen. Voor Vincent Ginestet zal deze renovatie niet alleen een lust voor het oog zijn, met gebouwen die er mooi uitzien, maar ook de best mogelijke omstandigheden bieden voor de productie van de wijn van het domein, zoals gegarandeerde hygiënische omstandigheden, een coherente circulatie en een geoptimaliseerd ruimtebeheer. Om aan de vraag naar wijntoerisme te voldoen, zijn een ontvangstruimte en een wandelpad buiten met uitzicht op de wijngaard gepland. Een rondleiding die de bezoeker in staat stelt zich onder te dompelen in de plaats.

Vincent Ginestet, een terugkeer naar zijn roots

Voor Vincent Ginestet is de overname van Château Domeyne een terugkeer naar zijn roots. Achterkleinzoon van Fernand Ginestet, stichter van het beroemde wijnhandelshuis met dezelfde naam, en zoon van Bernard Ginestet, een literator en geleerde wijnproever en auteur van de verzameling boeken over wijn “le Grand Bernard des Vins de France”, Vincent heeft sterke Médoc wortels. Opgegroeid in Margaux te midden van de wijngaarden, doordrenkt met familie-anekdotes, opgeleid in wijnproeven door zijn vader en grootvader, maakte hij eerst carrière in de auto-industrie. In 2001, toen zijn vader overleed, bracht het lot hem ertoe het roer om te gooien en zich samen met zijn vrouw te wijden aan hun eigendom “Boston” in Soussans, dat onder hun impuls “Château Boston” zou worden, met een Margaux Appellation d’Origine Contrôlée-wijn.

Zij wijden zich nu aan Château Domeyne in Saint-Estèphe, met de bedoeling know-how, passie en expertise te combineren om het beste uit dit vooraanstaande terroir te halen.