Somboon Thai Cuisine- Edegem

Het is nagenoeg een jaar gelden dat dit Thaise restaurant de deuren opende op het Philipe de Monte plein in Edegem. Een jeugddroom voor Noolar Somboon, droom die vele jaren onbereikbaar scheen.

Toch ontdekte ze de locatie eerder toevallig de vroegere lunchbar Nuna Foodbar stond immers te huur. Midden de corona-crisis besliste Noolar haar leven een totaal andere wending te geven en schoof hierbij alle mogelijke bezwaren terzijde.  In deze locatie kon ze naar eigen zeggen, niet alleen de Thaise keuken volop tot haar recht laten komen maar het naburige plein bood eventueel ook kansen om de Thaise zomerse accenten te transponeren op een Antwerps een zomers terrasje zodat de gasten in volle natuur haar specialiteiten konden proeven. Tijdens haar jeugd had Noolar voldoende kennis opgedaan over de Thaise keuken en soms delicate kruiden die haar eigen zijn. Eens in België kon ze deze kennis echter onvoldoende aan de man brengen, tot nu dus.

De start verliep noodgedwongen in mineur gezien in eerste instantie enkel take-away mogelijk was. Uiteindelijk een gelukkig toeval vermits de buurt hierdoor op een huiselijke manier met het nieuwe restaurant kon kennismaken. De afhaalformule bleek meteen een schot in de roos, enerzijds door de leuke, smaakvolle en gezonde gerechten die gekoppeld werden aan de typisch Thaise gastvrijheid.

Ondertussen werd gewerkt aan de inrichting en uitbouw van het restaurant dat per definitie modern en sfeervol moet zijn met enkele typische elementen. Vrij snel na de opening werd het, mede door de inspirerende mond-aan-mond reclame,  duidelijk dat ‘vooraf reserveren’ een quasi noodzakelijk iets wordt in Somboon Thai Cuisine.

In de keuken krijgt Noolar assistentie van Duangsaman Pandelaere, eveneens van Thaise origine en haar zoon Alan Dhooghe, haar dochter Chardida reikt een helpende hand in de zaal. De tafel in Somboon Thai Cuisine oogt volledig Thais; tal van decoratieve elementen sieren de tafels, waarbij de Thaise tradities moeten nu eenmaal worden gerespecteerd. Anderzijds zorgt de uitgebreide kaart wel voor enkele keuzemoeilijkheden, al biedt het personeel graag, eveneens met de Thaise glimlach ‘smooth as silk’, een helpende hand.

Bij onze proeverij kozen we voor een ganse sliert gerechten. Als introductie een Tok Kha Kai, een mooi kruidige soep met stukjes kip en kokosmelk, opgefleurd met galaganga citroengras waardoor ze mooie pittige extraatjes meekrijgt. De wik stir fired of Phad nam Man Hoy, is een pittige wok met een veelheid aan brokjes vlees, talloze groenten op smaak gebracht met en heerlijke oestersaus.

Wie toch de Thaise kruidigheid aan banden wil leggen zonder het uitgesproken exotisch tintje te verwaarlozen opteert wellicht beste voor de Kaisam, leuk gemarineerde kipsatés met heerlijke pindasaus. Zij vinden ongetwijfeld ook hun gading in de Kha Dook Moe Thod, varkensribbetjes gemarineerd op Thaise wijze. Durvers vinden wellicht hun gading in de Gaeng Phod, een creatie van rode curry met verscheidenheid van vlees zoals kip, varken rund en scampi’s, met een extraatje wordt ook nog eend toegevoegd. Een veelheid van Thaise groenten, leuk assortiment rijk en de onvermijdelijke kokosmelk zorgen voor een creatief gerecht dat uitpuilt van smaakassociaties maar beslist de fijnproevers weet te verwennen.

Alle gerechten worden opgediend met gestoomde witte rijst, gebakken rijst of eventueel noedels, die desgewenst ook als extra kunnen worden besteld. Desgewenst kunnen bepaalde gerechten ook vega worden aangeboden.

Een wijntje past beslist bij deze creaties al serveert Somboon Thai Cuisine ook het typische Thaise Singha beer dat uiteindelijk voor een overtuigende en gezellige pairing kan zorgen.

Om in de traditie te blijven, afsluiten met een Thai dessert, een ijsje met Thais fruit en chocoladegarnituur of bananenpannenkoeken met gefrituurd ijs en fruitgarnituur!

Somboon Thai Cusine – Philipe de Monteplein 20 – 2360 Edegem – tel 03-2973693

Gesloten op maandag en dinsdag, open van woensdag tot en met zondag van 11u30 tot 21 uur.

Culinaire commentaren:

Creatieve, pittige maar lekkere Thaise bereidingen, sfeervol kader, attentievol personeel, gezellige sfeer.