Vignobles Foncalieu zien het in roze

Vignobles Foncalieu onthult drie nieuwe roséwijnen, waarmee het zijn expertise in de productie van deze wijnen, die steeds populairder worden bij consumenten over de hele wereld, verder consolideert. Deze nieuwe wijnen brengen de portefeuille rosés op een tiental, genoeg om aan alle smaken en budgetten te voldoen.

Ongeëvenaarde oenologische knowhow

De vorst en de droogte van het wijnjaar 2021 waren geen partij voor de oenologische knowhow van de Foncalieu-wijngaarden in de Aude. De opbrengsten zijn lager dan gewoonlijk, maar het sap is van uitstekende kwaliteit. De oenologen van Vignobles Foncalieu spelen op de kaart van de innovatie en zetten in op rijping op de droesem, co-fermentatie tussen druivenrassen of zelfs de passage in hout “om de rosé meer complexiteit en een langere levensduur te geven”. Een doortastendheid die zich loont en hen in staat stelt heldere sappen te onthullen, die frisheid en aromatische complexiteit combineren in dit geconcentreerde wijnjaar. Roséprofielen aangepast aan de marktvraag, maar trouw gebleven aan de signatuur van Vignobles Foncalieu.

De Foncalieu roséfamilie breidt uit met nieuwe wijnen:

Terre d’Eden – AOC Languedoc 2021

Een ode aan de paradijselijke landschappen van de Languedoc met deze originele cuvée waarin Syrah, Grenache en Carignan zorgvuldig worden vermengd. Het sap wordt geperst direct vóór de alcoholische gisting en met temperatuurcontrole. De wijn rijpt op zijn fijne droesem in roestvrijstalen tanks om de rondheid in de aroma’s van wit vleesfruit te ontwikkelen. Een vleugje citrus brengt precies de juiste hoeveelheid frisheid in de mond. Een heerlijke en elegante wijn met een goed rijpingspotentieel van 3 jaar.

Eclat de soleil – IGP Pays d’Oc 2021

Deze cuvée is een eerbetoon aan de weerkaatsing van de zon op de witte bodem waar de Malbec druif gedijt in deze single-variety wijn. Behoedzame persing, temperatuurgecontroleerde alcoholische gisting en 4 maanden rijping in roestvrijstalen vaten… de score is perfect beheerst. Dit is een lichtgekleurde wijn met een intense en geconcentreerde neus van rood fruit en exotische tonen. De smaak is zeer expressief en fruitig, gekenmerkt door een lange, zurige afdronk.

NU.VO.TE – Vin de France 2021

Vandaag de dag wordt 70% van de wijnen van Vignobles Foncalieu op milieuvriendelijke wijze geproduceerd, met de bedoeling om in 2023 100% te halen. Om het segment van verantwoorde wijnen te vervolledigen, wordt het gamma resistente variëteiten Nu.Vo.Té in Vin de France, biologisch en zonder toegevoegde sulfieten, uitgebreid in rosé. Deze nieuwe wijn, een mengsel van Artaban en Vidoc, met respect voor het milieu, de gezondheid van de wijnbouwers en de consument, biedt een knisperende rosé met aroma’s van witte perziken en citrusvruchten, met een vleugje exotische noten.

Le Versant – IGP Pays d’Oc 2021

Voor deze gelimiteerde versie heeft de jaargang 2021 “Le Versant” een origineel etiket dat speciaal is ontworpen door de Franse illustrator Victoria Roussel. Sterk geïnspireerd door de zonnige wereld van de Foncalieu wijngaarden, geeft deze liefhebber van dromerige landschappen en abstractie deze unieke cuvée een opmerkelijke visuele identiteit. In de fles, een 100% Grenache voorzichtig geperst en gerijpt gedurende 3 maanden in roestvrijstalen tanks met roeren op fijne droesem. De kleur is lichtroze met lichte zalmtinten. De neus combineert gulzige tonen van rood fruit en rozenaroma’s. De smaak is zacht en suave, in evenwicht gehouden door verfrissende tonen van de citrusschil. Het geheel biedt een mooie aromatische persistentie op tonen van verse munt en zal de komende 3 jaar perfect standhouden.

De kracht van het collectief

Vignobles Foncalieu, opgericht in 1967, strekt zich uit tussen Carcassonne en Béziers. Met 1251 coöperatieleden op 7850 hectare heeft deze krachtpatser van Languedoc-wijnen in de loop der jaren een formidabele reputatie opgebouwd, met kwaliteit als zijn DNA. Zij zullen in 2021 een omzet behalen van 51 miljoen euro, waarvan 49% voor de export bestemd zal zijn. Als beloning voor hun vernieuwende aanpak is de handtekening van Les Vignobles Foncalieu opgenomen in de lijst van de 50 meest bewonderde wijnmerken ter wereld.