Château Faugas 2014- AOC Cadillac Premières Côtes de Bordeaux

Château Faugas is een eigendom van Gabarnac gebouwd tegen het einde van de 13e eeuw op de plaats van een Gallo-Romeinse site. Het domein, gelegen op heuvels van klei- en kalksteen gericht op het zuiden, is al sinds 1936 in het bezit van de familie van Hugues Hardy. Een deel van de wijngaard van 15 hectare wordt gewijd aan de productie van Premières Côtes de Bordeaux.

Na zijn rechtenstudie in Bordeaux aanvaardde Hugues Hardy een functie als technisch directeur in Tsjaad. In 2015 stapte hij mee in de wijnbouw om de familiale knowhow te bestendigen. Zo werd hij de 5e generatie van wijnboeren in de familie. Samen met zijn tante en met de hulp van een oenoloog die al 25 jaar met de familie had samengewerkt nam hij het domein over. Hugues en zijn tante willen het Château Faugas wat moderniseren en de consument een wijn met een gevestigde reputatie laten herontdekken.

Château Faugas Premières Côtes de Bordeaux is een zeer bijzondere zoete witte wijn met 100% Sémillon. Hij is altijd al erg in de smaak gevallen. Al in 1874 bevestigt Le Féret (de 3e editie van Edouard Féret en Charles Cocks in 1984) dat de zoete witte wijnen van deze Château tot de grote likeurwijnen behoren. “Onze zoete witte wijnen hebben een spectaculair aromatisch palet”, verzekert Hugues Hardy.

“Omdat we niet kunnen raden wat anderen lekker vinden, beginnen we met het maken van wijnen die we zelf leuk vinden. Dat kan gaan van gekonfijte vruchten naar exotisch fruit, via perzik, peer, maar altijd ietsje meer gekonfijt, een beetje meer boterachtig, door de werking van de Botrytis.”

Een van de belangrijkste aandachtspunten bij het beheer van het domein is het behoud van fauna en flora. Het is dan ook niet verwonderlijk te horen dat er sinds enige tijd torenvalken in het gebouw zelf nestelen. Hugues Hardy en zijn team doen al 20 jaar aan doordachte landbouw om het milieu zoveel mogelijk te respecteren. Ze gebruiken geen chemische onkruidbestrijders en bewerkende bodem. Bovendien laat de nauwgezette bewerking van de wijngaarden hen toe om wijnen van hoge kwaliteit te produceren die in de appellatie worden erkend.

Hugues: “Onze wijnen worden met geduld en zorg gerijpt, zodat tijd en zwaartekracht ze op een natuurlijke manier kunnen klaren. Onze wijnen zijn niet geklaard met eiwitten en passen perfect bij vegetarische diëten.”

Op de proeftafel: Château Faugas, 2014 – AOC Cadillac Premières Côtes de Bordeaux

Blend: 100% Sémillon. 50% druiven met edelrot en 50% onaangetaste druiven; 50% druiven uit jonge wijnstokken en 50% van oude wijnstokken.

Rijping: 18 maanden in kuipen

Degustatie: Deze wijn verleidt door zijn mooie gouden glans, zijn boeket, zijn verrukkelijke zachtheid en grote elegantie. Kortom, duidelijk een zoete wijn met een twist.

Schenken: Koel serveren als aperitief, met ganzenlever, wit vlees of roquefort.

Adviesprijs: 9 € (prijs bij verkoop op domein)