Château La Bouade, cuvée Coccinelle – AOC Sauternes, culture raisonnée

Stéphane Wagrez volgde een opleiding als accountant, oefende daarna verschillende beroepen uit en kwam pas nadien in de wijnwereld terecht. Het was toen hij wijnen begon te leveren aan klanten en bij het werken als verkoper voor diverse wijnhuizen dat Stéphane belangstelling in de sector kreeg. Maar hij miste de technische achtergrond om in de wijn te werken. Daarom besloot hij een jaar lang opleiding te volgen aan de Ecole de Viticulture et d’Oenologie La Tour Blanche.

Daarna liep hij stage en werkte hij op een landgoed van 8 hectare, op 300 meter van zijn huis: Château La Bouade, waar alleen witte likeurwijnen worden geproduceerd. Vanaf 2005 wordt hij er wijnmaker en in 2009 stelt de familie Pauly hem aan als manager van de familie-eigendom, samen met zijn vriend Olivier Fargues (chef de culture voor Sauternes sinds 2000).

Stéphane Wagrez: “Ik heb altijd al Sauternes willen produceren. De eerste wijn die ik heb gedronken toen ik ongeveer 18 was, was een zoete Bordeaux witte bordeauxwijn. Het was liefde op het eerste gezicht. Ik respecteer de tradities, de bestaande kennis en de natuur, en probeer nieuwe zaken uit om de Sauterneswijnen aan de moderne levensstijl en behoeften aan te passen.”

Vandaag strekt de wijngaard zich uit over 20 ha en heeft het Château zijn identiteit gevonden. De twee jonge partners hebben hard gewerkt aan de vernieuwing van het pand. Ze passen duurzame teeltprincipes toe en willen het certificaat “Hoge milieuwaarde” (HEV) behalen. Sinds de overname van het Château heeft het duo nieuwe wijnen gecreëerd, de uitbating gemoderniseerd en een nieuwe cliënteel gezocht. Maar de opdracht die ze zichzelf hebben opgelegd is niet mis: het imago van de zoete wijnen te vernieuwen.

Wagrez: “Toen we aan salons begonnen deel te nemen, realiseerden we ons dat mensen heel vooringenomen waren. Daarom wilden we een speelse wijn maken om een ander cliënteel aan te trekken en andere combinaties van eten en wijn aanbieden, vooral voor het aperitief. Deze imagoswitch vind je terug in de “Cuvée Coccinelle”. Het originele etiket en de 100% Sémillon staan voor een moderne aanpak: wij wilden kwaliteitswijnen maken tegen betaalbare prijzen.”

“Ik maak een wijn die aangenaam wegdrinkt. Een frisse, lichtzoete wijn, met een mooi evenwicht. Ik vind de Sémillon en het edelrot dat zich erop ontwikkelt fascinerend en heel inspirerend. Met dezelfde druif kan je 10 verschillende wijnen maken. Een vroeg geplukte tros heeft een goed suikergehalte en voldoende zuurtegraad om een goede balans te bieden. Enkele weken later zullen deze trossen meer gekonfijt zijn en meer aroma hebben, waardoor de wijn anders op de zintuigen zal inspelen. We oogsten de druiven handmatig in opeenvolgende plukbeurten van druiven met botrytisch. Vervolgens worden de druiven van verschillende percelen en in verschillende rijpingsstadia gemengd voordat ze geheel of gedeeltelijk in eikenhouten vaten worden gerijpt. Zo creëren we eigentijdse Sauternes, fris met een vleugje zuurheid en met een mooi aromatisch evenwicht. De Cuvée Coccinelle, een creatie van 2008, is daar een mooi voorbeeld van. Deze wijn is perfect als aperitief of bij een goede maaltijd.”

“Bij de overname van het domein hebben we de wijngaard weer op orde gebracht door het weghalen van sommige wijnstokken en het aanplanten van andere. Ook op het vlak van het ecosysteem wilden we consistent blijven. We noemden onze nieuwe cuvée “Coccinelle” omdat we veel werken met de ondersteunende predatoren van de wijnstok, waaronder het lieveheersbeestje.”

Op de proeftafel: Château La Bouade, Cuvée Coccinelle AOC Sauternes, culture raisonnée

Blend: 100% Sémillon, een resoluut eigentijdse Sauternes.

Rijping: 1 jaar in vaten (van 5 tot 10 jaar), 1 jaar in kuipen, minstens 1 jaar op fles.

Degustatie: Coccinelle is een moderne Sauternes, een gezellig en lekker wijntje dat past voor elke gelegenheid. Deze wijn geeft fijne aroma’s van witte bloemen en een soepel en fruitig gehemelte. Zijn beheerste zoetheid, zure frisheid, mooie balans en het prachtig samenspel van aroma’s plaatsen hem bij de gastronomische wijnen.

Schenken: Gemakkelijk te drinken, perfect van aperitief tot dessert. Van deze wijn kunnen zowel beginnelingen als grote kenners genieten. Hij past perfect bij blauwe kazen, fruitige desserts, een tarte tatin en een crème brûlée.

Adviesprijs: 14,50 €