Zoete en fruitige witte Bordeauxwijnen

De zoete en fruitige witte Bordeauxwijnen zijn gegroepeerd in 14 AOC: Bordeaux, Bordeaux Supérieur, Graves de Vayres, Côtes de Bordeaux St-Macaire, Sainte-Foy Côtes de Bordeaux, Graves Supérieurs, Francs Côtes de Bordeaux, Premières Côtes de Bordeaux, Cadillac, Cérons, Loupiac, Sainte-Croix-du- Mont, Sauternes en Barsac. De druivenrassen die voor deze Bordeauxwijnen in aanmerking komen zijn: Sémillon, Sauvignon blanc, Muscadelle, Sauvignon gris

Deze wijnen zijn ontstaan op een terroir die uniek is in de wereld, met 3 000 hectare wijnstokken aan weerszijden van de Garonne. De mooie diversiteit en kwaliteit van deze perfect gedraineerde bodems en gunstige microklimaten, die perfect wordt benut door een voorouderlijke wijnbereiding zorgt voor zoete en fruitige witte Bordeauxwijnen. Ze zijn vooral het resultaat van het ondernemen van mensen, van moedige mannen en vrouwen die zich volledig inzetten met oneindig veel geduld. Uitzonderlijke wijnen met een lichte pareling, die variëren van lichtgeel tot goud met topaas, met een typische volle en complexe neus en een omhullende mond. Sensuele, luchtige en wulpse wijnen voor elk moment en elke smaak.

Het geheim van de grote likeurwijnen van Bordeaux is de Botrytis cinerea. Deze microscopische schimmel groeit op de Sémillonbessen, door een combinatie van ochtendnevel gevolgd door de prachtige zonnige dagen van het naseizoen in de Gironde. De botrytis vermindert het sapvolume van de bes (tot 50%) en concentreert de aroma’s.

Het rendement is dus beperkt. Omdat de schimmel zich niet homogeen ontwikkelt, oogsten de wijnboeren met de hand en in meerdere keren op hetzelfde perceel, waarbij ze telkens de meest aangetaste trossen selecteren. Dat noemt men de opeenvolgende plukbeurten. Vandaag produceren meer dan 500 domeinen zoete witte wijnen. Ze vertegenwoordigen slechts 2% van het volume aan Bordeauxwijnen en laten een jaarlijkse productie van 70.000 hectoliter, of 10 miljoen flessen noteren.

Voor de samenstelling van de fruitige zoete Witte Bordeauxwijnen worden 3 druivensoorten gebruikt, waarvan eentje in twee variaties. De Sémillon zorgt voor de smeuïgheid en de gouden kleur, de Sauvignon blanc voor de frisse toets, Muscadelle voor het fijne muskaatparfum en de Sauvignon gris zijn elegante bloemige aroma’s.

De zoete en fruitige Witte Bordeauxwijnen bieden een ongelooflijk rijk aromatisch palet, dat oneindig veel mogelijkheden biedt voor het combineren van eten en wijn: witte bloemen, exotisch fruit, citrusvruchten, gekonfijte vruchten, honing, bittere sinaasappel, vanille, kaneel, toast, en ook kruidige toetsen of saffraan en thee. De zoete en fruitige Witte Bordeauxwijnen smaken vol en smeuïg, omhullend, met lange afdronk. De gewaarwording is natuurlijk heel verschillend naargelang je een zachte en volle of echt zoete wijn drinkt (meer geconcentreerd), maar het is de perfecte balans tussen aromatische zoetheid en frisheid die hen zo geliefd maakt. De zoete Witte Bordeauxwijnen zijn aangenaam om jong te drinken, maar worden ook opmerkelijk mooi oud.

Het zijn wijnen voor elk moment: tijdens gezellige of meer gastronomische maaltijden, bij het aperitief met tapas, in een feestelijke cocktail of als hoofdrolspeler van een zoete pauze, of gewoonweg spelen met contrasten… Probeer de zoete wijnen te combineren met sushi, zeevruchten, ceviche, exotische gerechten of blauwe kazen. Koel serveren tussen 8 en 10°.

We kennen twee grote families van zoete witte wijnen. In eerste instantie zijn er de volle en fruitige witte wijnen (in het bijzonder AOC Bordeaux en Graves Supérieures). De druiven worden overrijp geoogst, maar vroeger dan voor likeurwijnen, om een licht sap met een mooie fruitige peps te verkrijgen. Dat geeft lichtzoete, lichte en verfrissende wijnen, met een mooie rondheid. Je drinkt ze het best wanneer ze jong zijn, tussen één en vijf jaar oud. Je kunt deze wijnen schenken voor het aperitief, bij exotische voorgerechten of om je diner af te sluiten, bij het dessert met vers fruit of ijs.

Anderzijds zijn er de intense witte likeurwijnen (in het bijzonder Sauternes, Sainte-Croix-du-Mont en Loupiac). Om de beste en de meest zongerijpte druiven te selecteren, worden ze laat en met de hand vrucht per vrucht geplukt. Daardoor zijn deze likeurwijnen op alle leeftijden heerlijk om te drinken. In de neus verspreiden ze toetsen van zowel citrusvruchten, gedroogd en gekonfijt fruit als honing en kruiden. In de mond zijn ze krachtig en fruitig door hun jeugdigheid, maar met de jaren krijgen ze karakter en onthullen ze hun grote complexiteit.

Wist je dat… je niet hoeft te twijfelen om een fles zoete Bordeaux witte bordeauxwijn te ontkurken? Ook al drink je ze niet helemaal uit, in de koelkast gaat ze gemakkelijk twee tot drie weken mee!. www.sweetbordeaux.com