Château Fleur La Mothe, Cru Bourgeois Médoc: een evenwichtige wijnoogst, versheid en fruit

Deze Cru Bourgeois is gelegen op de kalksteen plateau van Saint-Yzans Medoc, Château Fleur la Mothe is een terrein van 15 hectare dat in  2008 werd overgenomen door de drie oenologen van de laboratoria OENOCONSEIL: Antoine Médeville, Edouard Massie en Henri Boyer.

De Merlot oogst begon op donderdag 22 september. Antoine Médeville, die het Pauillac laboratorium beheert en veel terroirs in de Médoc opvolgt zegt: “2017 zal een wijnjaar zijn met veel fruit en een mooie frisheid. Als we de cijfers vergelijken, ligt deze oogst dicht bij de vintage 2011. De druiven zijn rijp en de vrij hoge zuurgraad brengt de versheid van het fruit aan het licht. Dit jaar zijn de Petits-Verdot geweldig, ze vertegenwoordigen ruim 15% van de oppervlakte die in productie komt. “Antoine en zijn collega’s kozen voor een machinale oogst gezien de machine zorgt voor de nodige flexibiliteit. Zelfs als het nog te vroegtijdig is om de stijl van 2017 te definiëren, kan het toch wel gezegd worden dat ze bij goede wijnstammen, in balans komt.

De 15 hectare wijngaard van Château La Mothe vormt een experimentele openlucht terroir. Hier kunnen de oenologen hun filosofieën en tests uitoefenen. De in 2016 gecertificeerde wijngaard Terra Vitis® maakt volledig deel uit van een milieu-aanpak, waarbij met  een geïntegreerde productie gestreefd wordt naar de minste impact op het milieu.

Vanaf het begin van hun avontuur, hebben de drie oenologen-wijnmakers van hun terroir een proeftuin gemaakt, een bron van reflectie, waardoor ze processen testen alvorens ze aan de eigenaars van andere domeinen aan te bevelen. In Château Fleur la Mothe worden de teelttechnieken voortdurend verfijnd om het best mogelijk resultaat te bereiken. Gecombineerd bodemwerk maakten verschillende strategieën mogelijk en worden geïnterpreteerd volgens de periode en het doel. Het einddoel zijn gebalanceerde percelen, met voldoende wortel- en bladarea, om de beste druiven te produceren.