Zeeland culinair 1: Grootste zeewierboerderij van de Benelux

Seaweed Harvest Holland stelt zich ten doel om op diverse locaties in de Oosterschelde het jaar door, op een innovatieve en duurzame manier, verschillende soorten zeewier te reproduceren, kweken, oogsten, verwerken en verhandelen. Met als doel “iedereen elke dag wat zeewier”, wil Seaweed Harvest Holland – zowel in verse als droge vorm- geteeld zeewier aanbieden in de verkoop kanalen waar belangstelling bestaat voor zeewier. Seaweed Harvest Holland wil op deze manier met Zeeuws zeewier bijdragen aan natuurlijke, duurzame, gezonde en culinaire eetpatronen.

Het is het Zeeuwse zeewier teelt bedrijf Seaweed Harvest Holland als een van de eerste in de wereld gelukt om het zeewier zeesla te telen met behulp van generatieve vermeerdering. De zeewier teelt in Europa is nog een jonge bedrijfstak en tot op heden vond de teelt van zeesla alleen plaats via de zogenaamde vegetatieve vermeerdering, een arbeidsintensieve methode waarbij stukjes zeesla op touwen werden uitgezet, waarna deze in het water werden gehangen. Bij generatieve vermeerdering wordt gebruik gemaakt van de sporen van het zeewier, die op veel eenvoudiger wijze op de touwen kunnen worden aangebracht, waardoor het telen een stuk efficiënter kan verlopen. Het verkrijgen van zeesla sporen is echter een complex proces waarmee in Europa nog weinig ervaring is.

De eerste sporen van de zeesla ontwikkeld in het laboratorium te Kamperland, werden in augustus op touwen aan het teeltsysteem gehangen, waarna al na 3 weken de eerste zeesla voor verwerking kon worden geoogst. Het wier, gehecht aan in totaal uiteindelijk zo’n 50 km touw, voedt zich op een duurzame manier met de voedingsstoffen in het water, toevoegingen zijn niet nodig. Na verwerking (wassen, drogen en vervlokken) kan de zeesla worden gebruikt als smaakmaker in vele gerechten. De rijke smaak en gezonde samenstelling van zeesla, rijk aan vitamines en mineralen, arm aan natrium, maakt het tot een interessant ingrediënt voor keuken en industrie.

Zeewier, er zijn in de Oosterschelde meer dan 50 verschillende soorten, kan het hele jaar door geteeld worden. Seaweed Harvest Holland, start met zeesla, een wier dat vooral in de zomer groeit, en vanaf het najaar met suikerwier, zeewier dat vooral in de winter groeit. “Iedereen elke dag wat zeewier” aldus directeur John van Leeuwen over het motto van het bedrijf. “De innovatieve en duurzame teelt van zeewier in de Oosterschelde moet de komende jaren aan dat motto bij gaan dragen.”

www.seaweedharvestholland.nl