Château Fonréaud

Een domein van 50 ha in het zuidelijk deel van Listrac Médoc op zowat het hoogste punt van de appellatie, 43m, dat veel weg heeft van een amfitheater dat sinds het ontstaan rondom het kasteel werd opgebouwd. Het domein heeft 53% Cabernet Sauvignon, 43% Merlot en een kleine 4% Petit Verdot. Château Fonréaud maakt deel uit van de Union des Grands Crus de Bordeaux.

Château Fonréaud is een familiedomein met legendarische geschiedenis. Het wordt reeds op de wijnkaart van Claude Masse uit 1709 weergevonden en werd samengebundeld als een mozaïek van geprivilegieerde terroirs op de hogere terrassen van de Médoc. De elegante rode wijnen worden door fijnproevers sterk gewaardeerd.

Een zwaan staat symbool voor de witte wijnen sinds het begin van de 19de eeuw, redenen te over aldus Marie-Hélène Chanfreau waarvoor we sinds 1988 de witte wijnen op basis van Sauvignon, Sémillon en Muscadelle, geteeld op percelen met kalkachtige ondergrond, nieuwe impulsen hebben meegegeven.

De wijnen van Château Fonréaud zijn het resultaat van een ploeg van een 12-tal personen, die zo nodig steun krijgen van het team van Château Lestage van haar echtgenoot Jean Philippon, wisselwerking die trouwens ook in omgekeerde richting werkt hoewel beide domeinen er absoluut naar streven, om hun eigenheid maximaal te bewaren. Sedert enkele jaren fungeert Caroline Chanfreau-Philippon, haar schoonzus, als haar rechterhand. Rekening houdende met de ondergrond en de natuurlijke elementen, wordt aan teeltverbetering gewerkt en wil men tegen 2017 ook de chai vernieuwen waardoor een betere perceelselectie en nog elegantere wijnen mogelijk worden.

Het millésime 2014 betekent voor Château Fonréaud een wijnjaar met zeer fruitige accenten dankzij ‘l’été indien’ die evenzeer zorgde voor mooie ronde wijnen met intense aromatische accenten. Elementen die aldus Marie-Hélène vermoedelijk in de eindfase voor een mooie harmonieuze wijn met uitstekend bewaarpotentieel zullen zorgen.

Château Fonréaud – 33480 Listrac Médoc –  cru bourgeois – lid Union des Grands Crus de Bordeaux – www.chateau-fonreaud.com