Chateau Lalande

De ondergrond van dit familiaal domein van ruim 9 ha bestaat hoofdzakelijk uit argilo en kalkachtige elementen afgewisseld met soms forse toetsen van graveleuses. Ruim 65% van de perclen is voorbehouden voor de teelt van Merlot, 30% gaat naar de teelt van Cabernet Sauvignon en amper 5% Petit Verdot, op het domein is er geen Cabernet Franc.

Jaarlijks worden ruim 60.000 flessen gebotteld en gecommercialiseerd, deels Listrac Médoc en deels Haut Médoc. Nagenoeg 60% van de productie wordt geëxporteerd, een deel wordt in Frankrijk verkocht waarbij de aanwezigheid op grote vakbeurzen en salons een belangrijke factor is inzake naambekendheid en verkoop.

Het domein wordt door de bos beschermd tegen de koude invloeden van de Oceaan, terwijl het eveneens bijdraagt tot een degelijk ecosysteem. Het figuurlijk partinariaat met het bos geeft de wijn van het domein aldus Xavier een natuurlijke en unieke maturiteit mee. Profiterend van deze elementen werden heel wat inspanningen geleverd om bij nieuwe aanplantingen ook het mileiubeheer in de wijngaarden te integreren.

Xavier is afkomstig uit een familie die traditioneel actief was in de wijnbouw, maar opteerde aanvankelijk enkel voor een gepassioneerde sportieve toekomst. Als extra omkadering genoot hij een opleiding landbouw met specialisatie viti-oeno, elementen die zijn sluimerende passie voor wijn onbewust aanscherpten. Toen hij op 22-jarige leeftijd in Château Tour Cannet terechtkwam, bloeide de passie volledig open. Vooraleer hij het familiedomein in 2002 vervoegde waarvan hij twee jaar terug het beheer overnam, maakte hij een tijdelijke tussenstop in Château Beaumont in Cussac.

Château Lalande – Xavier Lescoutra – 33480 Listrac-Médoc

www.chateaulalande.fr