Château Fourcas Dupré

Patrice Pages dirigeert , net als een kapitein ter lange omvaart, zijn wijndomein met doorzicht en passie, op weg naar de betere Listrac Médoc wijnen die de fijnproevers volop verwennen.

Afkomstig uit een Franse familie die in Tunesië een aantal wijngaarden uitbaatte, vestigt hij zich bij zijn terugkeer in Frankrijk in de regio Bordeaux en kiest doelbewust voor de Listrac vanwege de uitstekende ondergronden die er worden weergevonden. Château Fourcas Dupré is een familiaal domein van 46 ha bestaande uit 44% Merlot, 44% Cabernet Sauvignon, 10% Cabernet Franc en 2% Petit Verdot en is lid van diverse wijnassociaties. Een ‘grote’ wijn maken is aldus Fabrice nooit het werk van een enkeling maar wel van een team, als domeinverantwoordelijke runt hij een team van een 15-tal mensen. Promotioneel krijgt hij ondersteuning van zijn broer die in de regio Parijs een evenementenbureau uitbouwde dat zich vooral in ‘wijn’-events specialiseerde.

Een van de sterke punten van het domein is ongetwijfeld de compacte ligging van de wijngaarden die zich volledig rond de chai bevinden op een ondergrond die voornamelijk sporen draagt van graves pyrénéennes. Diverse grondanalyses en onderzoeken tonen aan dat de verdere ondergrond een complexe rijkdom van residuen biedt die zorgen voor het unieke karakter van de wijn en hem ook een eigen smaakpalet meegeven.  De aanplantingen van de cabernetranken gebeurden voornamelijk op pure graves, voor de merlots krijgen de graves residuen een aantal argileux elementen mee terwijl voor de petit verdot ook argilo kalkachtige residuen worden weergevonden. Dezelfde ondergrond wordt verkozen voor de aanplantingen voor witte wijnen, facet waarin het domein zich verder wil specialiseren, de voorkeur voor witte wijnen gaat naar ranken van sauvignon en sémillon.

Tot de projecten van het wijndomein behoort de realisatie van een ‘grote’ witte wijn en dit na het succes van het millésime 2013, succes dat aantoonde dat niet alleen de rode wijnen maar ook de witte wijnen ruime belangstelling genieten. De verwachtingen voor het millésime 2015, dat in een eerste fase evenwicht en harmonie aantoonde, liggen behoorlijk hoog. Anderzijds wil het kasteel ook binnen de optie oenotoersime een grotere rol spelen en biedt het derhalve in eerste instantie een aantal rondleidingen en bezoeken aan maar ook overnachtingsmogelijkheden. De uitbouw van dit aspect moet ook de toegankelijkheid van het kasteel voor groepen vergroten. www.fourcasdupre.com

Op de proeftafel: Château Fourcas Dupré 2012:

Assemblage van 44% Cabernet Sauvignon, 44% Merlot, 10% Cabernet Franc en 2% Petit Verdot die rijpte op 100% eiken vaten, waarvan 1/3 nieuw.

Algemeen wordt aangenomen dat de kwaliteiten van het Millésime 2012 iets beneden de topjaren 2009 en 2010 ligt, wat niet wegneemt dat er in 2012 kwalitatieve wijnen werden geproduceerd.

In het glas krijgen we een stevige rode mantel met leuke robijnrode glinsteringen. In de neus ontplooien zich licht minerale en complexe aroma’s die een mooi evenwicht vertonen en lichte honigaccenten meekrijgen. In de mond ontdekt een versmelting van het honigzoete met fijne tannines waardoor een leuke harmonie en elegantie op de smaakpapillen inspeelt. De subtiele toetsen van koffie en toast slorpen bij het ouderen steeds meer aandacht op.

Leuke bewaarwijn tot 25 jaar met optimale afdronk rond het 10de levensjaar