Château Fourcas Hosten

Dit kasteel is een mooie chartreuse temidden een park van 3 ha in de figuurlijke schaduw van de romaanse klokkentoren in het dorpje Listrac-Médoc.

In 1810 laat de heer Hosten het beheer van zijn wijngaarden over aan de familie de Saint-Affrique die prompt het domein tot het kasteel Fourcas Hosten omdoopt en het op korte termijn internationale bekendheid en waardering meegeeft. Tijdens de oogst 2006 nemen de broers Renaud en Laurent Mommèja het beheer en de eigendom over met de ambitie het 200-jarig domein nog meer uitstraling te geven. Renaud en Laurent motiveren hun aankoop: “Dit domein en zijn grote wijnen is voor ons een coup de coeur en een stimulans om het familiedomein een nieuwe glans te bezorgen.”

Dankzij ingrijpende renovaties, nieuwe kelders en rijpingszaal waarbij beton, inox en hout in eenzelfde ruimte worden opgeslagen en ingrijpende herbeplantingen in de wijngaarden, wordt het nieuwe concept uitgebouwd.

Het domein telt 47 ha waarvan 45 ha wijngaarden, 27 ha hebben een ondergrond van pyreneese graves, 15 ha een eerder argilo-kalkachtige basis. Er werden 8333 ranken per ha aangeplant, terwijl de ranken een gemiddelde ouderdom hebben van 25 jaar. De aanplantingen behelzen 45% Merlot, 45% Cabernet Sauvignon en10% Cabernet Franc. De oogst gebeurt voor 75% manueel en 25% machinaal.

Eric Boisserot is de oenoloog-conseiller van het domein en beschikt over 41 vinificatiecuves, beton en hout van verschillende inhoud waardoor een micro-perceelsgewijze vinificatie mogelijk is. De cuvaison neemt 21 tot 24 dagen in beslag, afhankelijk van de kwaliteit van de sappen, terwijl 50% van de oogst een malolactische fermentatie van 24 uur meekrijgt. De eindrijping van minimaal 12 maand gebeurt op eik, 38% nieuwe Franse eik, 39% op eerstejaars eik, 13% op tweedejaars eik en 10% op cuves.

Op de proeftafel: Château Fourcas Hosten 2010:

Een perfecte zomer en uitzonderlijk naseizoen transformeerde de oogst 2010 tot een exceptionele millésime. De trossen kregen een perfecte maturatie waardoor de oogst in alle sereniteit kon doorgaan. De Merlot werd geoogst vanaf 1 oktober met start van oudere ranken. Vanaf 11 oktober kon de Cabernet Franc en nadien de Cabernet Sauvignon worden geoogst en werd op 19 oktober afgesloten met de laatkomers van Merlot en Cabernet Sauvignon. 2010 werd een uitzonderlijke oogst, millésime waarbij Caroline Arnaud haar eerste vinificatie in de nieuwe cuvier realiseerde.

Château Fourcas Hosten 2010 is een assemblage van 55% Cabernet Sauvignon en 45% Merlot met rendement van 42.8 hl/ha waarvan 155000 flessen, 13.5% alc. vol., in april 2012 werden gebotteld. De tweede wijn van deze assemblage is Les Cèdres d’Hosten.

In het glas een intense en zeer donkerrode bijna zwarte wijn die in de neus toetsen van rijp rood fruit met delicate houttoetsen en subtiele kruidige accenten vrijgeeft. In de mond een sterke gestructureerde en volronde wijn met leuke tannines dankzij de mooie evenwichtige maturiteit. Bij de afdronk lichte toetsen van geroosterde koffie en cassis die de complexiteit van de wijn een elegant accent bezorgen.