Restaurant Marcel Antwerpen

Op een druilerige regenachtige middag aan de Antwerpse Godefriduskaai op zoek gaan naar een restaurantje is allesbehalve een lachertje. Je hebt hier natuurlijk het imposante culturele monument het MAS, dat zich ook tot culinaire tempel kroonde, maar in de buurt vind je tal van andere meer authentieke eetgelegenheden.

Uiteindelijk belandden we in restaurant Marcel, een sfeervol interieur met uitnodigende tafels, restaurant dat bij nader toezien meer dan een leven achter zich heeft. De buurt van het Van Schoonbekeplein en aangrenzende kaaien stond vroeger bekend als de thuishaven van zeelui en meisjes van lichte zeden, maar groeide na een grondige opfrisbeurt uit tot een leuke regio boordevol restaurantjes, bistros en cafés en diverse kantoren.

Restaurant Marcel toont met fierheid een bijna een eeuw oude gevel waarop je nog steeds de uitnodiging ‘the mission to seamen’ terugvindt, verwijzend naar de voormalige zeemanskerk voor Britse zeelui die er gevestigd was. De inrichting van de kerk met meerdere zalen waar zeelui indertijd een onderkomen vonden is een leuk en nuttig alternatief voor het restaurant. Restaurant Marcel heeft hierdoor twee bijzondere zalen, elk met een unieke sfeer. Het kleinere ‘La Madeleine’ 20 personen, ademt een intiem huiskamergevoel; in het ruimere ‘La Mathilde’ tot 50 personen, waant u zich in een theater rond de eeuwwisseling, inclusief vleugelpiano en fluwelen gordijnen.

Chef Dave de Croebele is de stuurman van het restaurant. Samen met zijn echtgenote Lieze Drowart baatte hij meerdere jaren de bistro Rimbaud uit aan de Hessenbrug, nauwelijks enkele straten verder. In 2010 werd het nieuwe pand na heel wat renovatiewerken betrokken en kreeg het de naam Marcel, de naam van Daves grootvader, waarmee trouwens de link met de oorsprong van het pand werd rondgemaakt. De naamkeuze wordt met een oude aan ‘Le Bon Vivant’ op de kaart in volgende bewoordingen omschreven:

‘Hoed op het hoofd en zwierige tred met vrije geest en joie de vivre, Marcel flaneerde door het leven – Bulderlach, luide stem, graag gezien, egards voor het vrouwelijk schoon, Marcel savoureerde het leven – Blos op de wanden en pret in de ogen, beuling en zwezerik, whisky en wijn, Marcel degusteerde het leven’.

Meteen wordt het duidelijk dat restaurant Marcel een eerbetoon wil brengen aan al wie houdt van flaneren, savoureren en degusteren. Met de opening van restaurant Marcel, maakte Dave de overstap van de traditionele bistrokeuken naar het betere product waarbij hij duidelijk opteert voor de klassieke Frans-Belgische keuken met respect voor de uitzonderlijke eigenschappen van de ingrediënten evenals hun origineel smaakaccent. De kaart volgt het ritme van de seizoenen zowel in de menusuggesties als in de à la carte aanbiedingen, idem dito trouwens voor de lunchsuggestie.

Het interieur van het restaurant behield ondanks de renovatiewerken een groot deel van de oorspronkelijke inrichting. Langsheen de muren een leuke houten lambrisering met vele spiegels, een grote 19de eeuwse luster en een indrukwekkend barmeubel. De houten tafels worden mooi gedecoreerd met gesteven witte tafelloper en dito servetten. Midden de voorste zaal een grote tafel voor 8 à 10 personen die evenwel door een kunstig bloemstuk middendoor wordt gesplitst zodat ze meestal een 2+2 formule aanbiedt, waarbij alle gasten toch voldoende privacy behouden.

Wij opteerden bij onze proeverij voor het lunchmenu, voorgerecht-hoofdgerecht 29.5€, en kregen prompt een mandje heerlijk bruin boord, boter en plankje met salami, mosterd en potje met uitjes en cornichons aangeboden. Als extra proevertjes twee leuke schotels, eentje met fijn gerookte paling op een mousse van polderaardappel, eentje met gerookte eendenborst op een bedje van tartaar van rode biet.

Het voorgerecht werd een lauw slaatje van broccoli, granen, scampi’s en heerlijk schuimpje, mooi gedecoreerd door enkele takjes crest, een mooie bereiding met leuke aroma’s en fijne smaakassociaties.  Als hoofdgerecht presenteerde Dave een op vel gebakken dorade royal die rustte op een bedje van savooikool met spekreepjes, getooid met peterselie en vergezeld van een lekkere puree. Ook hier succulente accenten, met mooi evenwichtige smaaktoetsen. Globaal een onbetwistbare uitdaging om in de nabije toekomst het leuk ogende wildmenu te savoureren en degusteren.

Restaurant Marcel – Van Schoonbekeplein 13  – 2000 Antwerpen

Tel: 03/336.33.02 Fax: 03/233.45.11 info@restaurantmarcel.be

Parking QPark Godefriduskaai – Zaterdagmiddag, zondag en feestdagen gesloten.

Menu’s: 3 Gangen – €40,00 – Voorgerecht, hoofdgerecht, dessert, 4 Gangen – €52,50 – Voorgerecht, tussengerecht, hoofdgerecht, dessert, 5 Gangen – €65,00 – voorgerecht, tussengerecht, hoofdgerecht, kaas, dessert. Aangepaste Wijnen: 3 Gangen – €22,00, 4 Gangen – €29,00, 5 Gangen – €35,00.

 

Culinaire commentaren:

Tasted4you:  3 minutes

sfeervol en gezellig decor

mooie smaakassociaties

leuke decoratieve toetsen

Michelin:       Bib gourmand – 2 bestekken

vertrouwde keuken doordrenkt met jeugdige inspiratie

frisse kookstijl, sterk in zijn categorie

retro brasserie waar vleugje francofolie doorwaait

GaultMillau:  13/20

voormalige Anglicaanse zeemanskerk

oergezellig rustiek decor

smakelijke brasseriekeuken

smakelijk adres met scherpe prijzen