Château Fourcas Hosten

Dit wijndomein van de broers Renaud en Laurent Mommeja doet een beroep op wijnmaker Xavier Bruyez om het domein, behorend tot de benaming Listrac-Médoc, tot een der meest gewaardeerde domeinen binnen de Médoc-familie te laten uitgroeien.

Xavier is afkomstig uit de regio van de Chinon-wijnen en is sinds zijn jeugd geïnteresseerd in de landbouw en vooral de wijnteelt. Tijdens zijn eerste activiteitsjaren was hij zowel in de wijngaarden als in de chai actief. Bij zijn aankomst op het domein in 2004 werd hij tweede chef de culture en is sinds 2009 de chef de culture van het domein waardoor Listrac Médoc tot zijn tweede familie is uitgegroeid.

Het team bestaat uit een 15-tal personen die hij op het 45ha grote domein moet begeleiden en ervoor zorgen dat de teelt in optimale condities verloopt met een degelijke oogst als resultaat. Het domein omvat twee specifieke terroirs, 25 ha in het gehucht Fourcas, hoofdzakelijk bestaande uit een graves ondergrond en 20 ha tegenover het kasteel met eerder argile kalkachtige ondergrond. Momenteel lopen diverse projecten met voorop de creatie van een nieuwe kwaliteitsvolle witte wijn die moet worden geteeld op de argile-kalkachtige gronden.

Het millésime 2015 werd in Château Fourcas Hosten vooral gekenmerkt door hitte en droogte waarbij de eerder frisse nachten zorgde voor een evenwichtige oogst met eerder kleine, sterk gekleurde maar toch homogene bessen, oogst die uiteindelijk net een ietsje minder rendement opleverde dan normaal. Wellicht krijgt men door een doelgerichte persing en aangepaste fermentaties een mooi eindresultaat. Xavier kijkt dan ook erg belangstellend uit naar de eerste resultaten van het millésime 2015.

Château Fourcas Hosten speelt eveneens in op de moderne trend van het oenotoerisme en behaalde en onderscheiding in de categorie Best of Wine Tourism, vooral te danken aan het onthaal van groepen en de begeleiding van groepen tijdens het bezoek aan de wijnkelders, een tak waarin het domein zich specialiseerde.

Château Fourcas Hosten – 33480 Listrac Médoc – www.fourcas-hosten.fr