Château Tour-Birol, Cuvée ‘Foudre’ 2015 – AOC Côtes de Bourg

Damien Labiche en zijn echtgenote Anaïs zijn allebei afkomstig uit een geslacht van wijnbouwers. Gewapend met een stevige passie voor het beroep en diploma’s in de wijnbouw en de oenologie, besluiten ze om hun professionele ervaring samen te voegen en een eigen landgoed aan te kopen. Zodoende kunnen ze wijnen produceren waarin ze zichzelf herkennen: jonger en fruitiger, met het uitgesproken karakter van hun terroir.

In 2010 nemen de twee jonge wijnbouwers Château Tour-Birol over, een wijngaard van 12 hectare in het hart van de appellatie Côtes de Bourg, 45 km ten noorden van Bordeaux. De wijngaard is schitterend gelegen op de zuidelijke hellingen van het AOC en wordt gekenmerkt door een grote aanwezigheid van de typische druiven van de “Côtes de Bourg”, de Malbec. Vandaag strekt het landgoed zich uit over 35 hectare.

Dankzij hun sterke knowhow en uitzonderlijke terroir, en door een nauwkeurige selectie van de percelen, kunnen deze ambachtelijke wijnbouwers zeer gevarieerde wijnen van hoge kwaliteit aanbieden die aangenaam wegdrinken, een mooie elegantie vertonen en zeer geschikt zijn voor feestelijke aangelegenheden.

De productie van Damien en Anaïs is authentiek. De selectie van de percelen begint bij de oogst. Door de nabijheid van de verschillende percelen is de oogst homogener. De wijnkelder is uitgerust met betonnen kuipen aangepast aan het gamma, met een systeem voor temperatuurregeling (thermoregulatie) tijdens de gisting, wat de productie van aromatische wijnen mogelijk maakt.

Het wijnbouwers-echtpaar produceert verschillende blends. Damien: “Diversiteit is erg belangrijk voor ons. We willen breken met clichés en onze klanten verrassen. Wij onderscheiden ons door onze wijnen te laten rijpen in heel grote recipiënten, zo gebruiken we vaten van 225, 300 en 400 liter, maar ook van 3 000 liter voor een rijpingsperiode van 18 maanden, waardoor de tannines zachter worden en de wijn een minder uitgesproken houttoon krijgt. Onze “Cuvée Foudre” is een ronde en krachtige wijn met grote finesse, ontstaan uit een typische blend van Côtes de Bourg: 60% Merlot, 30% Malbec, 5% Cabernet franc en 5% Cabernet Sauvignon.”

Damien hoopt vrij snel een volgende fase te kunnen aansnijden en zijn wijnen te exporteren. Hij kijkt hierbij belangstellend naar België, logisch aldus Damien vermits de Bordeauxwijnen er in de smaak vallen en de Belgische wijndrinker openstaat voor innovatie en graag nieuwe wijnen leert kennen.

Op de proeftafel: Château Tour-Birol, Cuvée « Foudre » 2015 – AOC Côtes de Bourg

Blend: 60% Merlot, 30% Malbec, 5% Cabernet franc et 5% Cabernet Sauvignon

Rijping: 18 maanden in vat van 3 000 liter

Degustatie: de “Cuvée Foudre”, de ster van het domein, is een ronde en krachtige wijn met grote finesse met een bewaarpotentieel van minstens 7 jaar. Hij past perfect bij rood vlees, vleesgerechten met saus, gekruide gerechten (o.a. tajines), wild.

Adviesprijs: 19 € (prijs bij verkoop op domein)