Château Jouvente

Château Jouvente in de regio Graves, is sinds juni 2016 in handen van de familie Gutmann, wijnfanaten sinds enkele decennia. Hoewel vader en zoon in andere economische sectoren actief waren, werd uitgekeken naar een wijndomein dat tegelijk een familiaal verblijfadres kon vormen. Een bezoek aan het domein Jouvente in 2015, versterkte hun droom, die midden1016 kon worden gerealiseerd.

Het is de bedoeling om het domein van 8.7 ha, 6.7 ha Graves rouge en 2 ha Graves blanc, verder uit te bouwen enerzijds door de continuïteit van de teelt te verzekeren en anderzijds daar waar mogelijk, de kwaliteit te verbeteren. Oliver Bernadet, sedert meer dan 20 jaar technisch manager blijft toezicht houden op het productieproces van de wijnrank tot de botteling. Ook de gepassioneerde oenoloog Philip Dulong blijft op post. Bovendien werd Nathalie Taris, voormalig commercieel verantwoordelijke van het Maison des Graves, aangetrokken om de commerciële opvolging te verzorgen, ze neemt ook de verdere ontwikkeling van het kasteel in de Gironde ter harte.

Château Jouvente bezit voldoende  technische middelen maar vooral belangrijke wijnranken om zich binnen de regio, als een uitgesproeken topwijn, te profileren. De nauwgezette arbeid in de wijngaarden, verzorging perceel per perceel, manuele oogst en een verantwoorde landbouw met respect voor de natuurlijke omgeving, zijn elementen die bijdragen tot een betere nationale en internationale profilering door een diversificatie van het cliënteel, een grotere aanwezigheid in de horecasector en deelname aan diverse wijnwedstrijden.

De wijngaarden van Château Jouvente hebben een oppervlakte van 8,7 hectare, waarvan 6.7 ha Graves rouge en 2 ha Graves blanc. De ondergrond bestaat meestal uit zanderig grind en klei-grind. De gemiddelde leeftijd van de wijnstokken is 20 jaar voor Graves rode en ruim 25 jaar voor de  witte Graves. Voor de rode Graves bestaan de aanplantingen uit 65% Merlot, 30% Cabernet Sauvignon en 5% Petit Verdot. Voor de Graves Blanc is dit 55% Semillon, 30% Sauvignon, 10% Sauvignon Gris en 5% Muscadelle.

Het onderhoud van de wijngaarden gebeurt o.m. door regelmatig ploegen zodat de boden wordt belucht waardoor de diepere beworteling wordt gestimuleerd. De behandeling tegen meeldauw, valse meeldauw en andere ziekten en parasieten gebeurt zonder gebruik te maken van chemische bestrijdingen met maximaal respect voor het milieu en de inheemse fauna en flora. Het verwijderen van overtollige bladeren en trossen zorgt anderzijds voor een betere rijpheid van de druiven en grotere concentratie van de sappen.

Graves rouge: De druiven deels met de hand, deels  machinaal geoogst worden aan de chai geselecteerd om alleen de goede druiven te behouden. Na de persing is er een maceratie van 4 à 5 weken in thermo-gecontroleerde roestvrijstalen tanks voor optimale extractie van kleur en tannines. De mout wordt dagelijks met de sappen zodat de malolactische fermentatie in optimale conditie kan plaatsvinden. Na assemblage van de sappen van de geselecteerde percelen volgt de eindrijping op Franse eiken vaten gedurende 12 maand, 1/4van deze vaten is nieuwe eik.

Graves Blanc: trossen worden zorgvuldig met de hand geoogst, voorzichtig geperst in een pneumatische pers. Na gisting en debourbage is er een fermentatie in eiken vaten waarvan 40% nieuw eik. Op het einde van de fermentatie vormt zich een fijne droesem die zich op de bodem wil vastzetten, om dit te vermijden is er een regelmatige batonnage waarbij de sappen telkens met de droesem worden vermengd, procedure die 9 à 10 maand in beslag neemt zodat de wijnen een optimale rijkdom en aroma meekrijgen.

Op de proeftafel:

AOP Château Jouvente rouge 2014:

Assemblage van 60% Merlot; 35% Cabernet Sauvignon en 5% Petit Verdot. In het glas een mooie en stevige granaatrode kleur die in de neus mooie fruitige accenten van zoethout en subtiele hints van cacao en een delicate mineraliteit vrijgeeft.

In de mond een volronde aanzet met frisse, fruitige toetsen, accenten van den en een gestructureerde afdronk waarbij de mineraliteit zorgt voor een mooie elegantie. Een gezellige authentieke wijn die best jong kan worden gedronken maar zich ook perfect als een bewaarwijn profileert.