Stoempdog – Brussel

De fast & slowfood unit Stoempdog vond een onderkomen in de historische St Gorikshallen in hartje Brussel en legt meteen de link met de belgitude waarbij traditionele ambachtelijke bereidingen in een modern jasje worden gebundeld.

De hallen werd in 1881 opgetrokken in een Vlaamse neorenaissance stijl en het jaar nadien geopend en zijn het werk van architect Vanderheggen. Ze boden een vierdubbel platform waar slagers hun waren uitstalden samen met een grote verkoopbank. Aan de buitenzijde kregen verkopers van groenten en aardappelen een plaats toegewezen. Na de 2de wereldoorlog en de opkomst van de grootwarenhuizen daalden de activiteiten zienderogen en begin 1977 sloten ze de deuren.

In 1999 werden de St Gorikshallen heropend en vormen sindsdien een symbolische agora om de activiteiten van de regio Brussel te promoten. Toegankelijk van 10 uur tot 02.00uur, zijn ze het decor voor talloze festivals en evenementen en verwelkomen jaarlijks meer dan 250.000 bezoekers.

Céderic Gerard baat reeds 15 jaar het Café des Halles uit een bar/resto, maar vond het hoogtijd om de hallen nieuw leven in te blazen met een hedendaags concept dat weliswaar het traditionele karakter moet weerspiegelen. Groenten, aardappelen en vlees zijn basisingrediënten die Cédric deden terugdenken aan stoemp, een populair Brussels gerecht dat net als de hallen in de 19de eeuw tot ontwikkeling kwam, een hedendaagse uitbouw zag hij evenwel niet direct zitten.

Het toeval speelde een belangrijke rol in ‘Be my stoemp’. Op een receptie ontmoette Cédrid Albert Verdeyen, dit Albert Stoemp, die in 2011 tot Brusselaar van het jaar werd gekroond. Albert is een chef die vele watertjes heeft doorzwommen zowel op tv, VTM, RTBF, Arte, .., is auteur van meerdere kookboeken, organiseert kookcurussen, en is zelfs chef van een wielerploeg tijdens de Tour.

Albert was meteen laaiend enthousiast voor het nieuwe concept By My stoemp, dat vrij snel vorm en gestalte kreeg. Cédric zorgde voor de inrichting van het nieuwe restaurant, veel hout en metaal verwijzend naar de vroegere slagerhallen, Albert voor de creatie van diverse soorten stoemp. Fast food en slow food met boerenworst, een broodje en een rasechte stoemp.

Slow food eveneens bij de leveranciers, o.m. patisserie St Aulaye in Brussel voor de broodjes, hoeve Kairin in Mettet voor de kalfsworsten, hoeve Cuvry in Beersel voor de varkensworst en La Ferme des Saules in Ittre voor de groente, en tal van andere nabije leveranciers.

Het assortiment Stoemp omvat 8 varianten, te weten: Wouane (een), stoemp van pastinaak, worst Be Natural, pickels, bloemkool, peterselie en gefrituurde ui; Le Tout (twee) stoemp van wortelen, worst Be Meditteranean, huispesto met tomaat, raketsla en parmezaan: Het Tri, stoemp van bloemkolen, worst Be Exotic, saus van sesam en kruiden met groene ui, julienne van wortel en appel, gember, citroen en koriander; The Four, stoemp van wortelen en koriander, worst Be Sun, natuuryoghurt, tomaat, rode ui en zeste van citroen; Da Faïve, stoemp van estragon, worst Be Gorgon, gorgonzola-saus, met gegrilde spekjes en peterselie; La Sixsse, stoemp van zoete aardappel, worst Be Hot, pikante saus met rode pepers, tomaat; platte peterselie en  pijnboompitten; De Saiven , stoemp van selderij, mosselen, garnalen, speciale saus, tomaten en karpertjes; De Eyt stoemp van gekarameliseerde ui, gegrilde toffu; saus van sesam en kruiden. De prijs varieert tussen 8 en 9.90€0

Als deze stoempsoorten kunnen worden samengevoegd met een der soorten worst en een broodje voor de take away, een formule die ook ter plaatse kan genuttigd,  deze bereidingen kunnen ook ter plaatse om het geheel een nog nostalgischer karakter mee te geven, in een gamel worden genuttigd. De initiatiefnemers zorgen ook voor enkele extraatjes zoals huisgemaakte en geglaceerde yoghurts en kregen voor de wijnkeuze assistentie van Brusselaar en wijnkenner Eric Boschman die een aantal 100% Belgische wijnen selecteerde.

Be My Stoemp – Stoempdog – Sint Goriksplein 1 – 1000 Brussel