Nieuwe trends in de Bordeauxwijnen

Mocht u niet tot de meer dan 100.000 bezoekers van het event ‘eat! Brussels, drink! Bordeaux’ behoren die de 7de editie van dit eat- & drinkfestival, tevens het eerste jubileum van 5 jaar officiële samenwerking tussen VisitBrussels en de CIVB, Comité interrégionale des vins de Bordeaux, belichten we graag enkele belangrijke aspecten die de bekendheid van de Bordeauxwijnen ondersteunen.

Een kennismaking evenzeer met enkele wijnmakers die de nieuwe generatie wijnbouwers op hun eigen manier typeren. Uitgangspunt zijn hierbij de ‘traditionele rode Bordeauxwijnen’ om via de zoete en fruitige wijnen bij de nieuwe witte wijnen te belanden. ‘Nieuw’ is hierbij erg betrekkelijk vermits net de naamopbouw van de Bordeauxwijnen berust op de witte wijnen die decennia terug de stad haar naam als wijnstad van Frankrijk uitbouwden. Ze werden nadien volledig in de vergeethoek gedrukt door de rode wijnen, maar kennen thans een duidelijke revival.

De wereld van de rode Bordeauxwijnen staat niet stil en er tekenen zich een aantal nieuwe tendensen af. Het aanbod aan soepele wijnen met een uitgesproken fruittoets breidt uit en verleidt steeds meer consumenten die op zoek zijn naar wijn om onmiddellijk te proeven. Ze worden dan wel jong gedronken (1 tot 3 jaar) maar hebben een groot bewaarpotentieel. Deze soepele en minder houtige wijnen zijn het resultaat van de nieuwe manier van werken in de wijngaard en in de wijnkelder (kortere rijpingstijd op houten – niet altijd nieuwe – vaten, het gebruik van kuipen in inox of beton, of van amforen…).

Naast de klassieke rode druivensoorten: Merlot (66%), Cabernet Sauvignon (22,5%), Cabernet franc (9,5%), andere (2%): Carménère, Malbec et Petit Verdot die aroma’s van viooltje, zwarte bes of aardbei vrijgeven, maken wijnbouwers in hun blends steeds vaker opnieuw gebruik van oude inheemse druivenrassen zoals Petit Verdot, Carménère en Malbec die de wijn een nieuwe dimensie geven. De bedoeling daarvan is volle wijnen te maken die hun terroir op een authentieke manier weerspiegelen..

In de afgelopen twintig jaar heeft de precisiewijnteelt een ware boost gekend. Hierbij wordt rekening gehouden met de grote verschillen tussen de wijngaardpercelen. Het perceelbeheer van een wijngaard wordt vergemakkelijkt door de ontwikkeling van nieuwe technologieën (drones, microdrones) en nieuwe processen zoals de miniaturisering van sensoren (die bv watergehalte, bodemerosie, aanwezigheid van onkruid, gezondheid van de wijnstok, enz. analyseren) en de automatisering van de metingen.

In Bordeaux gaan traditie en moderne technieken nog steeds hand in hand, wijn werd eeuwenlang verbouwd volgens de oude technieken van vele generaties wijnbouwers. Het is dan ook boeiend om te zien hoe dit historisch erfgoed nu wordt geïntegreerd in een moderne wijnbereiding. Oud wordt weer nieuw. Neem bv. de amforen: deze keramische vazen, die van het neolithicum tot in de Gouden Eeuw van het Romeinse Rijk werden gebruikt om wijn te vervoeren, worden beschouwd als de voorlopers van de moderne wijnflessen. Vandaag worden ze door sommige wijnbouwers gebruikt om nieuwe aroma’s aan hun wijnen toe te voegen naarmate ze ouder worden.

Niet alleen in de wijnkelder worden tradities met moderne methodes gecombineerd. Op de wijngaarden zie je paarden en supermoderne tractoren naast elkaar aan het werk. Veel wijnboeren in de Bordeauxstreek zetten paarden in om de bodem op een natuurlijke wijze en met zorg te bewerken. Bij de “decavaillonage” (een oud biologisch-dynamisch proces), woelen de paarden de grond bij de wijnstokken zachter om dan een tractor. Een tractor kan dan weer in minder tijd meer grond bewerken dan welk paard ook. Daarom worden vandaag zowel machines als dieren op de wijngaarden ingezet.

Ook het teeltproces van de wijnstokken in de Bordeauxstreek is op zich eeuwenoud, maar elke wijngaard is een wonder van de moderne wetenschap. De verklaring is eenvoudig: sinds de grote brand van de Franse wijngaarden in de jaren 1800, toen de phylloxera bladluis (een soort van parasiet) de wijngaarden in Frankrijk gedecimeerd had, hebben de regeringen verboden Europese wijnstokken te planten die niet waren geënt op een Amerikaanse plant (bestand tegen phylloxera). Sindsdien past elke wijngaard in Bordeaux voor de teelt van zijn wijnstokken een methode toe die “omega-enting” heet.

De wijnboeren besteden een bijzondere aandacht aan de planten. De druivenvariëteit en de onderstam worden gekozen op basis van hun kwaliteit en opbrengst, en de rijpheid van de druiven wordt nauwgezet gevolgd om overrijping te voorkomen. Moderne wijnen zijn het resultaat van een fijnere en meer nauwkeurig extractie, met vagere tannines, keldermeesters vullen voorzichtiger aan en meten met een grotere precisie. De rijping is soms korter en gebeurt niet altijd in vaten. Bordeaux, met zijn innovaties en herinterpretatie van voorouderlijke praktijken, kijkt resoluut naar een mooie toekomst.