Château La Haye: wijnjaar 2014

Lang niet alle wijnen van dit wijnjaar werden definitief gebotteld, ter gelegenheid van een aantal degustaties worden voorlopige resultaten aangeboden die evenwel een degelijke indruk geven van het eindresultaat.

Château Bellevue Cardon 2014:

Behoort tot de Pauillac wijnen en wordt geteeld op diepe en argileuse gravesgronden. Is een melange van 85% Cabernet Sauvignon en 15% Merlot van wijnranken tussen de 40 en 50 jaar oud.

Vinificatie in thermo-gereguleerde cuves in inox met koude fermentatie tussen de 4 en 7 dagen, nadien fermentatie bij 23 à 24° C en malolactische fermentatie op vat. De eindrijping vindt plaats op 100% nieuwe eiken vaten en dit tussen de 18 en 24 maand, waarna ze bij het bottelen, een lichte filtering meekrijgen.

De eerste proefresultaten wijzen op een stevige wijn met een mooi karakter, alleszins een productie die op de export is afgestemd.

Château La Haye, Cru Bourgeois 2014:

Behoort tot de AOC Saint Estephe en wordt eveneens op argileuse gravesgronden geteeld. Deze wijn is een melange van 50% Merlot, 45% Cabernet Sauvignon en 5% Petit Verdot afkomstig van ranken tussen de 40 en 50 jaar. De vinificatie gebeurt nagenoeg identiek aan deze van de Château Bellevue, maar de rijping vindt plaats op 100% eiken vaten waarvan 46% nieuwe eik en dit gedurende 12 maand voor de Merlot en 14 maand voor de Cabernet.

Hier wijzen de eerste proefresultaten op een uitstekend Millésime dat na de eindrijping het topjaar 2009 moet benaderen, de Merlot tekent alvast voor een stevige inbreng bij de eerste proeverijen.

Château La Haye, Cru Bourgeois 2012:

Een leuke AOC Saint Estephe die in de neus lichte houttoetsen laat samensmelten met een aromatische frisheid die subtiel wordt gedomineerd door aangename toetsen van zwart fruit.

In de mond krijgen we een rijke aanzet waarbij de tannines voor het nodige evenwicht zorgen, een erg karaktervolle wijn die uitmondt in een aangenaam lange afdronk en globaal een mooi millésime aanwijst met leuke kwalitatieve accenten.

Majesté par Château La Haye 2012:

AOC Saint Estephe geteeld op gravesgronden en melange van 90% Cabernet Sauvignon en 10% Petit Verdot. Rijpt volledig in bariques waarvan 30% nieuwe eik. De Petit Verdot rijpt gedurende 12 maand, de Cabernet minimaal 14 maand.

Mooi rubiskleurig in het glas zorgt deze wijn in de neus voor fruitige toetsen met duidelijk accent op zwarte bessen maar ook lelies. Subtiel lichtkruidig door de fijne toetsen van kardemon met evenzeer licht exotische accenten.

In de mond fris en fruitig met ontluikende nobele toetsen en elegante tannines. Een mooie stevige wijn met leuk karakter en fijne diepgang.

www.chateaulahaye.com