Solares de Portugal: Quinta da Veiga – dl II

Wanneer je Porto achterlaat, kan je langsheen de majestueuze Douro die zich kronkelend bijzonder diep in het binnenland een weg baant, heel wat typische dorpjes ontdekken. De Douro is deels een godsgeschenk waar op de vele heuvelruggen uitgestrekte wijngaarden werden ingeplant en is anderzijds een kans om per boot volop van de Portugese gastvrijheid te genieten. Voor een tocht per boot moet je af en toe wel enig geduld oefenen wanneer het schip versast moet worden. Over de ganse bevaarbare lengte werden immers een 4-tal grote sluizen gebouwd die de aanzienlijke niveauverschillen soms tot 40m hoogte, moeten overbruggen. Wie voor een iets snellere ontdekking kiest kan per spoor  dat zich langsheen de rivier slingert, de regio verkennen en een nostalgisch traject beleven.

Quinta da Veiga op rechteroever dat niet eens zo ver van het station Ferrão is gelegen, midden de heuvels tussen Régua en Pinhão is onze eerste halte. De wijngaarden op een hoogte tussen de 170 en 220 m verbergen het vroegere Veigo do Donelo uit de 16de eeuw. Dit landhuis, deels gastenverblijf, werd vorige eeuw door een port- en wijnhandelaar omgedoopt en kreeg zijn naam om zijn producten meer gestalte en beter imago mee te geven. Het domein telt ruim 50 ha waarvan de helft wijngaarden die voor enkele mooie producten zorgen.

Quinta da Veiga biedt een 7-tal kamers, stijlvol en comfortabel ingericht die de authenticiteit van de regio op treffende wijze illustreren. Het uitzicht op de rivier en omringende landerijen is mooi, terwijl een immense rust als dominante factor zorgt voor een aangename verpozing. De benedenverdieping biedt een immense aaneenschakeling van eetzaal, salons en bar, gasten kunnen er eveneens genieten van een leuk zwembad en quasi permanente zonovergoten momenten.

In de wijngaarden van het domein vinden we voornamelijk de Touriga Marinas, Touriga Francesca en Rorizranken terug. Het domein produceert 5 wijnen, 3 rode en 2 witte die bekendheid genieten door hun leuke fruitigheid en erg elegante structuren. Een ontdekkingstocht doorheen de wijngaarden en kelders eindigt dan ook traditioneel met een wijndegustatie die door de gasten erg wordt geapprecieerd.

Onze keuze gaat naar de Murzelo reserva tinto 2012 en de Casa das Mouras reserva tinto 2012. De Murzelo rijpt minstens 6 maand op Franse eik en geeft een mooi robijnrode tint in het glas. In de neus ontwikkelen zich mooie accenten van rijp rood fruit met enkele fijne kruidige accenten. In de mond mooie evenwichtige tannines die resulteren in een leuke afdronk. Deze wijn wordt niet gefilterd en kan dus in het glas enige residuen nalaten.

De Casa das Mouras rijpt minimaal 12 maand op Franse eik waardoor hij in het glas een dieprode violette kleur meekrijgt. De aroma’ van rode bessen manifesteren zich overduidelijk in de neus waar we eveneens enkele subtiele toetsen van balsamico terugvinden. De aangename afdronk van een vette volronde wijn, begint reeds in het middenpalet met delicate toetsen van fijne tannines die zich moet uitvleien bij de afdronk, ook deze wijn wordt niet gefilterd.

www.quintadaveiga-mouras.com

www.solaresdeportugal.pt  – www.expairtours.be