Château Larrivet Haut-Brion

Domein eigendom van Philippe en Christine Gervoson die het stelselmatig hebben uitgebouwd en meerde brieven van noblesse wisten te bemachtigen mede door de ondersteuning van een trouwe equipe medewerkers.

De exploitatie werd bestendig gemoderniseerd, de wijn en de teelt aangepast aan de moderne noden waardoor men erg kwalitatieve wijnen kon produceren, met een uitgesproken karakter en leuke elegante toetsen.

De exploitatie omvat 75 ha waarvan 65 ha wijngaarden voor de productie van rode wijnen werd weerhouden. De aanplantingen voor deze wijnen met een jaarlijkse productie van zowat 180.000 flessen bestaan uit 50% Merlot, 45% Cabernet Sauvignon en 5 % Cabernet Franc. Bij de productie van witte wijnen koos men doelbewust voor 80% Sauvignon en slechts 20% Semillon, hier bedraagt de jaarlijkse productie zowat 25.000 flessen.

In de archieven van het wijnhuis vinden we een rijke geschiedeis terug evenals de aanwezigheid op het domein van vele prominente figuren uit de regio Bordeaux. De oudste benaming is Chateau de Canode, nadien La Rivette en Brion Larrivet. In 1874 wordt het domein herdoopt tot Château Haut-Brion Larrivet, het is pas in 1949 dat de voorlopig laatste beaming, Château Larrivet Haut-Brion wordt ingevoerd.

Bij de aankoop van het domein door de familie Gervoson in 1987 omvat het domein 17 ha wijngaarden, 13 ha bossen en enkele niet bewerkte percelen. Philippe en Christine zijn vastbesloten om de vroegere glorie te herstellen en verruimen het domein met de aankoop van ruim 60 ha wijngaarden, zorgen voor een aantal nieuwe aanplantingen waardoor nu 75 ha wijngaarden kunnen worden geëxploiteerd.

De manuele oogst vindt voor een groot gedeelte plaats in kleine cagettes waardoor een eerste selectie in de wijngaarden plaatsvind, aan de chai is er een supplementaire manuele selectie. De rode wijnen rijpen, afhankelijk van het millésime, 16 tot 18 maand in eiken barriques, 50% nieuwe Franse eik. De rijping van de witte wijnen duurt 12 maand en gebeurt volledig in nieuwe eiken barriques. De aanplantingen, gemiddeld 7000 ranken per ha, zorgen voor een rendement van 45 hl/ha voor de rode wijnen en zowat 35 hl/ha voor de witte wijnen

Op de proeftafel:

Château Larrivet Haut-Brion –Pessac Leognan wit 2012:

Een leuke gele mantel met gouden glinsteringen in het glas. De assemblage Cabernet Sauvignon – Semillon zorgt voor een complex en rijkelijk boeket met toetsen van mandarines, abrikoos, citroen en ananas, maar ook voor enkele subtiele hints van vanille.

In de mond een uitgesproken frisse wijn, rijkelijk en mooi evenwichtig met delicate accenten van hout. Aangenaam aromatisch palet met grote elegantie en erg harmonieus.

Les Demoiselles – Larrivet Haut-Brion wit 2012:

Heldere gele mantel met lichtgroene schitteringen. In de neus weelderige agrumes met toetsen van honig. In de mond rijke fruitige accenten die een licht vettig karakter uitspreiden met fijne toetsen van citroen. Karaktervolle evenwichtige aciditeit en aangenaam geïntegreerde houttoetsen.

Les Hauts de Larrivet Haut-Brion rood 2010:

Productie afgestemd op de grootdistributie vooral afkomstig van de jongere wijngaarden. De productie beoogt vooral fruitigheid en frisheid. Is desondanks een charmante wijn met leuke fruitigheid, mooi evenwichtig en verzorgde toetsen die voor een onmiddellijk plezier zorgen.

Château Larrivet Haut-Brion rood 2010:

Wijnjaar waarin Pessac Leognan tekende voor een groot millésime. In het glas een stevige robijnrode kleur met mooie paarse schitteringen. In de neus complexe en charmante licht gebrande aroma’s die samenvloeien met toetsen van rijp zwart fruit en subtiele hints van vanille.

In de mond een stevige aanzet van fruitige toetsen die hun harmonieus karakter openspreiden. Licht gerookte accenten, volrond en licht vettig met subtiele toetsen van hout, lange en evenwichtige afdronk die de smaakpapillen laat nazinderen.