Château Lascombes

Sinds de oprichting van Château Lascombes in de 17de eeuw hebben 10 generaties de passie en zorg voor de wijnen en wijngaarden, hun stempel gedrukt op de ontwikkeling van dit imposant wijndomein.

Het was ridder Antonie de Lascombes, geboren in 1625, die de oorspronkelijke chartreuse liet optrekken en het domein zijn naam meegaf.

Een van zijn nakomelingen, Jean-François de Lascombes, lid van het parlement van Bordeaux, procureur des konings en lid van de Academie besteedde gans zijn fortuin aan de uitbouw van het domein en de kwaliteitsverbetering van de wijnen. Ook voor zijn nakomelingen was de kwaliteit van de wijnen enorm belangrijk, aspect dat in 1855 leidde tot de opname van de wijnen in de categorie “crus classés”.

De wijngaard van het Château Lascombes beslaat 120 hectare wijngaarden in de benaming Margaux en 10 hectare in de benaming Haut-Médoc. Het is momenteel een van de grootste wijngaarden van de Crus Classés.

De wijngaard van het Château Lascombes ligt op de meest perfecte percelen van Margaux. Château Lascombes profiteert van een originele variëteit aan bodems voor de benaming. De wijngaard is verdeeld in drie verschillende groepen, van ongeveer dezelfde grootte: een grindig terroir waarop de Cabernet Sauvignon en Petit Verdots groeien, een kleiachtig grind waarop Merlot en Cabernet Sauvignon worden geplant, en ten slotte kleiige kalkstenen percelen waar Merlot perfect tot uitdrukking komt; de Merlotdruif domineert de wijngaard voor de helft, een originaliteit ten opzichte van de andere Margaux wijnen.

Het elegante silhouet van het kasreel achter de poorten herbergt een architectuur van verschillende stijlen, waarin elementen uit de 17e en 19e eeuw met elkaar vermengd zijn. Het oorspronkelijke Château, een klassieke chartreuse waarvan het gelijkvloers overblijft, werd gebouwd in de 17e eeuw, terwijl de opeenvolgende eigenaars elk hun eigen stukje aan het gebouw hebben toegevoegd, vooral in de 19e eeuw. De Engelse invloed, die in die tijd gebruikelijk was, markeert de hogere verdiepingen van de residentie. Vanuit het omliggende park heeft men een prachtig uitzicht over het kasteel en de aangrenzende wijngaard.

De kelder? Hier worden de wijnen Château Lascombes in vaten gerijpt gedurende achttien tot twintig maanden. Het architecturaal concept en de technologie op basis van eenvoudige principes biedt een hoge betrouwbaarheid. Het interieur is meer eigentijds, vooral voor de verlichting van de eerstejaarskelder, waar niemand onverschillig blijft voor de fluorescerende blauwe halo, dicht bij het regionalisme buiten. In alle kelders bieden de traditionele materialen een klassieke, sterke en sobere uitstraling.

Château Lascombes is een combinatie van kracht en elegantie, smeuïgheid en tanninerijkheid, en is een complexe wijn. De diepe kleur van de jonge wijn is altijd indrukwekkend. De smaak combineert finesse en zachtheid met edele tannines. Château Lascombes (her)ontdekken is de aromatische complexiteit ervan ten volle waarderen en de ‘zoete’ structuur zien evolueren.

De fijne en complexe neus wordt gedomineerd door rijpe, zwarte vruchten, aroma’s die worden versterkt door een discrete en harmonieuze houtnoot. De figuurlijke explosieve aanzet in de mond toont karakter, rondheid, vetheid …. maar tevens een uitgesproken elegantie. Kortom en perfect huwelijk tussen fruit, kruiden en hout, dat op de achtergrond blijft. De afdronk is lang met een delicaat vleugje chocolade. Château Lascombes is een assemblage van principieel 55% Merlot 40% Cabernet Sauvignon 5% Petit Verdot die per definitie best bij 17° C wordt gedegusteerd.

Naast de traditionele welkomchampagne werd ook de Château Lascombes 2018 als aperitief aangeboden. Deze wijn rijpt nog steeds en wordt pas volgende lente gebotteld. Speciaal voor de gelegenheid werden enkele flessen gebotteld om een voorproefje te bieden. Fris, speel en reeds een stevige kleur, licht deze wijn een tipje van de sluier. De creatie 2018 belooft alleszins tot een heerlijke wijn uit te groeien die volledig aansluit bij de stijlrijke collectie die Château Lascombes, de fijnproevers aanbiedt.