Château Lascombes /3

Het 3de en afsluitende luik van onze degustatie omvat de jaargangen 2015, 2009 en het millenniumjaar 2000. Dit trio wijnen uit drie topjaren uit de voorbije decennia onderlijnen perfect de rijkdom en de behoorlijk lange bewaarperiode van de wijnen van Château Lascombes.

Het zijn telkenmale wijnen die een aanlokkelijke combinatie van kracht en elegantie uitstralen, gepaard aan een mooie smeuïgheid, leuke maar vooral niet storende tannines, waardoor ze in hun totaliteit een mooie complexiteit aanbieden. De stevige, diepe kleur, altijd indrukwekkend die de wijnen reeds in hun jeugd meekrijgen, combineert tevens finesse en zachtheid.

Perfecte wijnen dus om Château Lascombes te (her)ontdekken, een uitgelezen kans om hun aromatische complexiteit te waarderen, complexiteit die een subtiele zoete structuur achter de hand houdt.

2015:

Neus: De neus is open en zeer expressief. Door het glas te draaien, wordt de rijkdom van de wijn onthuld met rijpe zwarte vruchten die op de voorgrond verschijnen. Discrete eikenhouten tonen gaan harmonieus door in een explosie van fruitaroma’s.

Smaak: De aanzet ingang in de mond is rond, gezellig en smakelijk, gevolgd door een invasie van fruit in de mond. De wijn is nauwkeurig, geconcentreerd, weelderig en levendig. De tannines zijn zacht en fluwelig, het eikenhout past discreet in een mooi, vlezig en subtiel mondgevoel, met een extreem lange afdronk.

2009:

Neus: Frisse, delicate en fruitige neus. Subtiele aroma’s van kruiden en zwart fruit, vermengd met enkele delicate geroosterde tonen.

Smaak: De aanzet in de mond is openhartig en toch soepel en fluweelzacht. Het middenpalet is geconcentreerd, krachtig en altijd elegant met rijpe zwarte vruchten. Het aanwezige hout valt op door zijn finesse en het subtiele huwelijk met de wijn. De tannines zijn zijdeachtig. De finish is lang. Mooie complexiteit.

2000:

Neus: Fijne en complexe neus, subtiel gedomineerd door zwarte vruchten. Deze laatste zijn rijp en worden versterkt door een discrete en harmonieuze houtnoot.

Smaak: Explosieve aanzet in de mond Macht, rondheid, vetheid, karakter …. met de nodige elegantie en onderscheiding. Een geslaagd huwelijk tussen fruit, kruiden en hout, dat op de achtergrond blijft. De afdronk is lang met een vleugje chocolade.